Dagens post
Eftersändning från Ruìdiǎn (Sverige)

Efter att vakten stått och försökt prata med mig i fem (5) minuter ute på gården greppade jag med hjälp att Janet (grannen) att jag hade post att hämta i vaktkuren. Här har de koll på vem som är vem. I vanliga fall brukar de komma upp till lägenheten med den eftersända posten.
/LL

Legal aliens

Nu är vi legal aliens och Hannes har fått sitt "Alien employment permit"


När jag träffade Carina

När jag träffade Carina i dag gick vi ut på en promenad, hon hade nämligen hört att utlänningar tyckte om att promenera. Vi gick runt lite grann och konstatera att det är lite bökigt att ta sig runt i stan nu när de bygger metron. Carina bjöd mig på mjölkte. Det finns flera ställen här där du kan köpa olika former av te i take away form. Då allt stod med tecken bestämde jag mig för att ta samma smak som henne. Detta resulterade i att jag fick en rosa/orange dryck med massa små blå gelébollar i (ungefär samma storlek som blåbär) Ganska intressant smak, och priset, 6-8 RMB.

Carina undrade om alla i Sverige är lika långa som jag och jag lovade att om hon är kvar i Wuxi när vi får besök från hemlandet så ska hon få se hur långa/korta svenskar är. Hon var även imponerad av att jag och Hannes kan laga mat, för det är inget hon kan. Sen frågade hon hur många länder jag har besökt och när jag räknat upp länderna som jag besökt utbrast hon "You have visited NINE countries!" För en västerlänning låter det kanske inte så mycket, men för Carina är det jättemånga länder och hon kommer kanske aldrig kunna besöka ens ett annat land.

När vi kom tillbaka till lägenheten fick jag återigen beröm för mitt uttal gällande bokstäver och ord. Fraser som "You´re so smart" och "you´re very clever" haglade över mig. Vill man öka på sitt självförtroende gällande språk ska man umgås med Shirley och Carina.   //LL

Idag

när Hannes kom hem hade han en present från taxichauffören med sig


Dagens ordtelephone
diàn huà ji
fork cha zi
computer diàn nao
bowl wan
chopsticks kuài zi
pot guo
cup bei zi//LL


Nya ord

Snart kommer Carina hit. Ska bli intressant vad det är för nya ord jag ska lära mig idag.

Jag skulle vilja lära mig beställa vatten nere oss vaktgubbarna och köpa tågbiljetter på stationen.//LL

Kvällens fika

Var på Starbucks och fikade nu på kvällen. Vi beställde och killen bakom disken upprepade vår beställning för att vara säker. När vi sedan fick det vi beställt var Hannes Earl Grey latte utbytt mot en Green Tea Latte. Vi kände att det var bara att ta den, orkade inte dividera. Sist vi försökte rätta till en beställning som blivit fel på Ajisen Ramen (Fick in någon form av rosa juice istället för apelsinjuice) möttes vi av ett sätt som vi uppfattade som "Ja men den här är också god" eller "orka bry sig" Vi fick alltså inte in apelsinjuicen utan fick nöja oss med den rosa drycken. Det tänket verkar vara något som genomsyrar det mesta här.  
//LL

Damm

En av nackdelarna med en lägenhet som dels är stor, dels har mörk inredning och som ligger i en dammig industridstad är att stället dammar ihop på två (2) röda.

Men då finns ju räddarna i nöden:
//LL

Mandarin

Det verkar dra ut på tiden när det gäller språkstudierna. Vet inte riktigt när de kan komma igång, men vore bra om det är snart. Har fått ett viktigt uppdrag av min systerdotter nämligen: Att lära henne Skinesiska när jag kommer hem igen.

Men på torsdag har vi i alla fall en heldags cross cultural training. Det ska bli spännande och nyttigt (hoppas jag).


//LLFukt

Här i centrala delen av Kina är somrarna långa, heta och luftfuktigheten är hög. Vi har hört att fukten gör så att kläderna i garderoben inte mår något vidare och i vissa fall har mörjat mögla (!) Det känns ju sådär lockande. Detta ledde till att vi gick och köpte två (2) runda historier (vet inte vad man kallar dem) cirka 10 cm diametern för att hänga in i garderoben. Dessa skulle alltså dra åt sig fukten. Men vi kunde inte ha dem inne för HELA lägenheten stank. Fick ont i huvudet av att bara vistas inne.

Istället köpte vi


Får se om det hjälper, annars får vi väl hänga kläderna i taket och arrangera korsdrag i lägenheten lite då och då.//LL

Dagens väder

Moln

+14.3

Blåsigt/LL

Lapp

I morse när jag kom upp låg den här lappen och väntade på migF1 =Jag har fått ett uppdrag av min man. Jag drar helt slutsatsen att det är inför min födelsedag. Han är bra påhittig och filurig ibland.//LL

Frukt


Banan (6st) Mango (7st, ätit 1) Äpple/Päron (2) = 18 RMB

Fråga: Hur många mango får man för 18 kronor i Sverige? Kanske 1.75 st? Ok ok de mango(sarna?) som syns på bild är kanske inte lika stora, men de är väldigt goda.

Det finns mycket frukt att välja mellan och priset är inte direkt högt, men det besprutas tydligen ganska ordentligt. Därför ska man tydligen tvätta frukten med ett speciellt medel (typ som diskmedel men speciellt för frukt) Vi har inte införskaffat detta medel än då vi nästan bara ätit frukt som ska skalas. 

Uppdrag: Hitta fruktmedlet.
//LL

Promenad

Jag har hittat en plats där jag kan gå på promenad med musik i öronen och utan att vara rädd för att bli påkörd av en av de där ljudlösa elmopederna. Det som gör det hela ännu bättre är att man kan gå ganska länge och möter inte speciellt många människor.

Vart går jag då? Jo jag går längs med kanalen.

Dagens promenad
: 65 minuter

Dagens frukost

Dagens (lyx?!)frukost:


Yoghurt, knäckebröd med ägg och paprika (smör under ägget), jasminte//LL

Dagens väder

+14 grader ochKälla:freedigitalphotos
//LL

Dagens utflykt

I dag har vi varit på jakt efter importerade varor, speciellt deodorant (som är i princip omöjligt att få tag på). Därför fixade vi en taxi som skjutsade oss till två (2) hypermarkets; Metro och Auchan. Vi började med Metro där avdelningen med elektronik så som datorer/skrivare/telefoner var ganska stort. I matväg fanns det dock inte speciellt mycket som inte finns att få tag på här i stan.

Deodorant: 0
Inköp: Wasa knäckebröd (15.90 RMB st)Efter Metro åkte vi vidare till Auchan som låg i en liten galleria. Auchan hade ett allmänt större utbud av allt och låg närmare centrum vilket resulterade i ett betydligt högre tempo (= fler kunder).

Deodorant: 2 (fanns till och med fem (5) sorter att välja mellan!)
Övrigt: kakor, te m.m. 
Taxin:
Vi var ute mellan kl 13-16 och medan vi var inne på affärerna väntade taxin på oss utanför. Totalt kostade taxituren oss 113 RMB.

Sen på kvällen gick vi till H&M och forsatte surfa på shoppingvågen. Nu har The Garden collection kommit hit, men kände inte riktigt att det var min kopp av te, men det blev en påse.
//LL

Tidsskilnad

Om 14 timmar är tidsskillnaden endast sex (6) timmar!Källa:freedigitalphotos


Dagens väder

Mulet och +10.8 grader

/LL

Ändrade planer

Planerna för morgondagen var att åka till Suzhou, men när vi gick till tågstationen för att köpa biljetter var dem slut. Det blir alltså ingen dagtripp dit i morgon. Men i och med detta blir det istället en lunch hos ett annat svenskt par.
//LL

Bookstore

När jag gick hem från Yogastudion tänkte jag att jag skulle tag mig till bokhandeln. Jag vet ungefär var den ligger men med Metro-projektet så är inte alla vägar gångbara.


Efter en stund hittade jag dit


Affären består av tre våningar. Urvalet av engelsk litteratur är dock aningens begränsat.


Jag kom hem med.


//LL

Yogan

I dag följde jag med grannen till hennes yogaklass för att träffa den där tjejen (Jojo?) som hon tyckte jag kunde prata med. Jojo verkade snäll och log mycket, verkade vara väldigt till sig för att jag hade följt med. Engelskan var dock nästintill obefintlig. Hon kunde säga några få ord. Jag kan säga hej, tack, väska och örhänge (knappt)på kinesiska. Jag gick inte på yogaklassen, stannade där i 20 minuter och när jag skulle gå säger hon "when meet last time"  jag antog att hon menade "when will we meet next time?" Åh nej! På något sätt verkar det som att har man sagt att man ska träffas en gång så blir det som att man binder upp sig för ett tag framöver. Men så tänkte jag att visst vi kan väl träffas en gång till eller två eller ja varför inte tre gånger till.

Från promenaden hemNästan blå himmel i dag
//LL

Vattnet

Vattnet här i Wuxi luktar starkt av klor och det rekommenderas inte att man dricker av det eller att man borstar tänderna i det. Vi använder vattnet i kranen till nästan allt förutom till ovan nämnda företeelser. När vi lagar mat kokar vi vattnet ordentligt innan. När vi diskar gör vi det antingen med kokat vatten eller med vattnet direkt ur kranen för att sedan desinficera det. När man står och diskar eller duschar känns det som att man gör det mitt i ett badhus, vilket känns lite ovant mot hur det är hemma.

När man inte kan/ska dricka vattnet ut kranen blir allting genast lite trixigare, vatten ska kokas och sen ska det svalna och sen ska det räcka till att skölja, ja att diska blir till ett litet projekt. Men hittills har vi inte särskilt mycket som inte kan köras i dessen så det är under kontroll.

 

 

 

//LL


Dagens väder

Klockan är 08.58, solen skiner och temperaturen är +8.3//LL

Dagens middag


Ris med kyckling- och grönsaksgryta
//LL

Pinyin and pronunciation

Som sagt så är uttalet inte helt lätt. Ni kan lyssna hur man uttalar bokstäver och vissa sammansättningar HÄR
//LL

Språk och stöd

Det verkar som att språkstudierna kanske kommer igång snart. Det känns skönt och spännande. Vilken upptäcktsfärd det kommer att bli.

Något annat som också känns skönt är stöd. Människor som påminner en om att man är inte den enda svensken i Kina, det finns ju föreningar speciellt för sådana som oss! Att man ska ta en dag i taget och ta tillvara på tiden man har och ger liknelser som får en att dra på smilbanden. Som påminner om att det är kallt i Sverige, att snön kommer tillbaka och slaskar sen till. Att det ibland måste kännas lite jobbigt för att man på så sätt kan uppskatta det som är runt omkring. Och visst är det så att efter regn kommer sol. Som påminner om att kramar värmer (även de på distans) och ger en inre trygghet och en vetskap om att man inte är ensam. Och tanken på alla hoppetossor som finns där ute i världen får mig att le.

 

Att le och inse att jag är glad över att vara där jag är, att jag får chansen att träffa alla människor som jag gör, att jag får se och uppleva saker som jag annars hade missat.

 


Källa:freedigitalphotos

 

 

 

//LL


Tvättmaskinen


Förut var det


Nu är det

//LL

Ny dag nya möjligheter

Nu är det uppehåll i regnet och det ser ut som att solen tittar fram bakom de tjocka molnen.

Dagen ska spenderas med att läsa lite arbetsrätt.


Källa:Freedigitalphotos

Om att längta hem

I dag behövs det lite pepp. Första dagen som jag bara vill åka hem. Dagen startade ganska dåligt och har mer eller mindre fortsatt i samma linje.

Jag vet att det bara är för dagen och att det antagligen sjunkit in att vi inte bara är här på semester. Att det är nästan ett år tills jag träffar större delen av min familj igen. Att ingen förstår vad jag säger och att jag inte förstår vad de säger. Att smågrejer bara krånglar. Att himlen aldrig är blå.

Men jag vet också att jag träffar många nya människor. Får chansen att se och upptäcka ett helt nytt land. Kommer få besök från Sverige. Kommer att lära mig spåket. Får uppleva ett äventyr. Kan leva med att små saker krånglar.

Jag vet att i morgon är en ny dag och att allt kommer kännas betydligt lättare då.

Men för att peppa upp så går Line of fire med E-type och The Poodles på repeat här hemma. Den får mig att minnas och att le.//LL


Förmiddagen

Nu på förmiddagen har jag träffat Shirleys brorsdotter Carina. Jag trodde att vi skulle gå och fika eller något sånt och bara prata, men icke. Carina ska tydligen lära mig hur man pratar här i Kina. Det känns lite konstigt. Jag fick hur som helst lära mig några bra ord:

Örhänge - Ěrhuán
Väska-  Dài (Bao)

Strumpor - Wà zi
Hatt- Mào zi
Stövlar - Xuē zi
Skor - Xié zi
Kläder- Yī fú

Behöver jag ens skriva hur svårt det var att uttala? Men jag fick mycket beröm för mitt uttal. Carina sa "you´re very smart.." sen lät det som att hon sa "för att vara en utlänning".

Hon kommer tillbaka nästa vecka och om det är fint väder då ska vi gå till en park. Hon ska förövrigt förhöra mig på det jag lärt mig idag. Orden ovan och hur man uttalar bokstäverna A-N.


//LL

Dagens väder

+8

och

Regn


Vattenautomat

Livet är inte helt frid och fröjd när man lever med en vattenautomat... Den har börjat bete sig lite dumt mellan varven och det slutar upp med att den LÄCKER. Ja inte i bubblan, men någonstanns är det fel. I morse när jag kom upp låg det en stor pöl runt den. Det är inte ok... Det är dessutom andra gången det händer.
//LL

Piercingar och matlagning

I dag när jag och Shirley åkte till PSB uppstod två (2) samtal då det märktes skillnad mellan Kina och Sverige. Inga stora saker, men med en ganska klar skillnad. Vi satt och pratade om en marknad här i Wuxi som enligt Shirleys beskrivningar påminner om den där marknaden som vi beskrev i Shanghai-inlägget. Hur som helst kom vi in på väskor, scarfar och örhängen. Jag berättade att jag hade många av alla tre (3) och då ville hon genast se vad jag hade för örhängen i dag. När jag visade mitt öra blev hon helt till sig, började skratta och "ååååhhh you got three..." "nooo you got four" Jag svarade att jag hade fem hål i höger öra. Då kom följdfrågan: "What did your parents say..." Jag svarade att de inte sa något speciellt (vad jag kommer ihåg) Då berättade hon att föräldrar här i Kina vanligtvis inte tillåter sina barn att ha så många hål i öronen eller någon annanstans heller för den delen.Nästa grej var när hon frågade om JAG (inte VI) lagade mat varje dag. Jag svarade att för det mest så gör vi det. Fråga: "Where did you learn to cook?" "Did you learn at the university or when you got married?" Ja vad svarar man på det? Svarade att jag lärde mig det när jag var yngre och att de flesta kan laga mat när de är snart 25... Då berättade hon att då man bara får ha ett barn i Kina så blir de som är ungefär 25 år och neråt ofta väldigt bortskämda och många inte kan laga mat...
//LL

Dagens middag

intogs på

som ligger här i närheten.

Vi åt

Stekta dumplings


Friterat fläskkött och ost


Vårrullar


Nudlar med blandade grönsaker (morot,majs och olika sorters svamp)


Stekt ris på japanskt vis


Betyg:
L&H L&H L&H L&H

Legal aliens

På eftermiddagens agenda i står det besök på Public Security Bureu i Changzhou. Anledningen är att vi ska bli legal aliens (lagliga utlänningar) och få vårt "riktiga" visum. När detta är färdigt har vi ett visum där det tillåts att åka in och ut ur landet utan att behöva ordna nytt visum varje gång. 


Källa:freedigitalphotos


Uppdatering: Om cirka en vecka (om allt går som det ska) har vi vårt långtids-visum /LL

Förmiddagens outfit
//LL

Dagens väder

+8 grader och regn


Källa:freedigitalphotos

Efterlysning

Det här var det värsta natten hittills i förkylningen. Hostningarna har gått i ett och hållit både mig och Hannes vakna.

Efterlyses
: Hostdämpande trick

 

//LL


Bandstarter

Nu på kvällen har vi kikat lite film. Lyckades genom Shirley fixa så att TVn och DVDn funkar ihop igen. Vi tittade på Tjenare kungen som vi hade med oss i flygfrakten. Nu är familjen Lyckholm redo att starta ett band.

Vi söker bandmedlemmar som spelar/är:
- Sångare
- Stråkinstrument
- Trummor

Vi tänkte hålla genren öppen, men det måste vara drag.


Ser fram emot intresseanmälningar (inget hinder att ni bor i Sverige)// Linda (bas) & Hannes (gitarr)

Kontaktnätet utökas

Efter att ha vilat i stort sett hela dagen började jag tröttna på att titta på tv. Bestämde mig därför för att gå till postkontoret och uträtta några ärenden. När jag var på väg hem mötte jag en granne. Det visade sig vare en svensk granne som visade sig vara tillsammans med författaren till en blogg som jag tittade på innan vi flyttade hit. Hur stora är oddsen för det? Sen fick jag reda på att det bor en annan svenska här i huset.

Innan ringde grannen och pratade om att hon hade en universitetsstudent på sin yoga-klass som gärna vill öva på sin engelska. På fredag ska jag därför sällskapa med J till hennes yoga för att träffa den här studenten.

Igår när vi träffade Shirley berättade hon om sin brorsdotter som hon ska presentera mig för. Även hon vill öva på sin engelska.

Det är helt klart en fördel att ha kinesiska vänner. Man kan få tips om både det ena och det andra och min kinesiska kommer helt klart bättras på.

 

//LL


Förkylt

I dag är det hostigt och förkylt. Har haft ont i halsen på nätterna senaste veckan och nu har det tillkommit andra besvär så som hosta m.m. Därför blir det vila och tv i dag.//LL

Dagens födelsedag

Grattis på födelsedagen FredrikDagens fika

Vi gick till Starbucks och hade dagens fika. Vi tog med oss våra nyinköpta takeaway-muggar som vi köpte på Emoi igår. (Ta med sin egen mugg = discount)Hannes tog en Earl Grey latte och jag som inte lärde mig från gårdagen tog en Green Tea Frappuccino (kall dryck) och det var inte det godast jag druckit. Green Tea latte är ok, kalla grejer med smak av green tea - inte ok. 


//LL

Ägg

kan man köpa på lösvikt. Vid ägghyllan står en kvinna och plockar ägg ur en stor låda. Hon lägger ner dem i en plastpåse, förseglar påsen och väger dem och ger sedan påsen till näste person i kön. Samma sak är det med frukt och grönsaker, ja allt som köps på lösvikt. När det gäller frukt & grönt är det kunden som plockar för att sedan gå till en vägningsstation och få sina varor prissatta.Jag fick med mig 25 ägg a 1.5 kilo för 9.63 RMB. När jag kom hem var det 24 ägg som var hela.


//LL

Dagens väder

Sol och +14 grader
//LL

Shanghai

Vi åkte tåg i 200 km/h

Sen tog vi tunnelbanan till Peoples square och gick sedan vidare mot Nanjing Rd. Nanjing Rd är uppdelat i West (W) och East (E). Vi började med Nanjing Rd (E), där finns Starbucks, Pizza hut, McDonalds, Häagen Dazs m.m. var 10.e meter och du behöver inte leta för att hitta något snabbmatsställe á la western style. Mellan dessa finns även andra restauranger. Som västerlänning sticker du ut, men i Shanghai ser du betydligt fler västerlänningar än i Wuxi. Resultat: du blir inte utstirrad, men du hinner gå fem (5) meter innan någon kommer fram sticker upp en lapp med bilder av allehanda ting och säger "Hi do you want to buy bags, watches, DVD, clothes...." Du ignorerar och fortsätter gå framåt. Fem (5) meter senare: samma sak igen. Så fortsätter det människor vill ta de rika (?) turisterna till sina små shopar. Vi pausade på Häagen Dazs (som Hannes förövrigt blev överlycklig att se) Hannes köpte en kulglass och jag festade till det med en "Green tea fantasy". Ett tips är att INTE köpa Green tea fantasy. Borde kanske ha förstått det, men icke. Det hela smakade konstgjort, strävt och inte särskilt gott. Åt 1/4, lämnade resten. Kalaset på Häagen Dazs gick på 96 RMB. Lärdom: Ta något fruktigt nästa gång.

Vi fortsatte med målet inställt på Tiantong Rd. Där vi enligt "Erik och Peters Restips" skulle hitta Fake Market. och nog hittade vi det allt. Det var totalt två (2) byggnader. När vi kom in upptäckte vi att det var gigantiskt. Samma veva där som nere på stan "Come and have a look in my shop" "What do you want, I have DVD, clothes..." Det var otroligt mycket människor, mer än i tunnelbanan (!) vilket resulterade i en otroligt dålig luft i de trånga små gångarna. Vi tog rulltrappan upp hade oturen att träffa på en otroligt intensiv och envis kvinna som ville leda oss till hennes shop. Hon gick vid min sida hela tiden och upprepade "Beautiful lady, i´ve got everything in my shop..." "Come and have a look beautiful lady" Vi började med att ignorera, fungerade inte. Vi sa NEJ vi vill INTE ha DIN hjälp, fungerade inte. Man kan säga ingenting fungerade. Till slut gav vi upp och gick ut. Vi gick över till den andra byggnaden som var lika stor. Det inne var det lugnare men såklart fanns det även där "inkastare" som gick tre (3) cm från en och pratade. Ju högre upp vi kom (fanns kanske 4-5 våningar) desto mindre människor. Högst upp var det ljuvligt. Ingenting inhandlades på marknaden och vi tog oss ner mot Nanjing Rd igen. 

Vi tog tunnelbanan till Nanjing Rd (W). Där är det betydligt lugnare vilket antagligen beror på att det bara finns "finare" affärer där; Cartier, Gucci, D&G m.m. Vi besökte Marks & Spencer (ligger precis vid tunnelbanestationen) och några andra ställen.

Tog middag på:

Konstaterade att det nog var det godaste vi ätit på länge.
Vi tog oss sedan till tågstationen för att mötas av att tåget var försenat! Vårt tågnummer försvann sedan från tavlan och vi började bli aningens nervösa. Vi gick fram till kvinnan vid rulltrappan som släpper upp passagerarna till spåren. Hon viftade med handen och sa bara "Wait" Jaha.. vårt nummer var fortfarande borta. En kvinna som stod bredvid oss frågade vart vi var påväg, hon skulle också till Wuxi. Till slut kom tåget upp på tavlan, ny tid 20.15 klockan var 20.11 och vi gick fram och frågade igen. Samma svar "Wait". Men hallå tåget går snart! Kvinnan svarar "two minutes" Hur skulle vi hinna? När vi sprang upp för rulltrapporna såg vi genom fönstret att tåget skulle gå 20.20. Läget var lugnt. På biljetten stod det att vi skulle in i vagn 14, vilket såklart var längst bort. Vi sprang samtidigt som vi mötte människor hela tiden. Det var så mycket människor att det tog sin lilla tid att ta sig fram. Äntligen framme! Vi var i 2.a klass. Aja det spelade ingen roll. Vi var på tåget, det var knappt några andra i vagnen. Vi pustade ut och satte oss ner.


//LL

Dagens

packning
Hoppas ni får en trevlig Lördag!

//L & H

I morgon

drar vi från stan.Vi tar tåget till Shanghai!//LL

Innergården i full blom
Dagens middag


Stektris,ägg, tomat, ärtor,lök,vitlök

Tvättmaskinen

Igår tvättades det för fullt i residenset. Det tvättades sängkläder, kändes fräscht att tvätta upp det som tillbringat tre (3) veckor i en pappkartong.

När jag kom ut för att hänga upp sista maskinen var det blött på golvet och det såg ut som att det regnade ner i pölen som bildats. Tvättmaskinen var täckt med vatten. För att få vatten till maskinen måste man vrida på en kran, från kranen går det sedan en slang till tvättmaskinen. Det var här felet låg.

Pratade med Shirley och nu sitter jag och väntar på en man som förhoppningsvis fixar till det hela.

 

 

//LL


Dagens väder

I skrivande stund (9.36) har vi sol och +14 grader. Väderprognosen har lovat +26.
//LLAlla grejer

Nu ser lägenheten nästan okej ut igen, men det har tagit sin lilla tid att plocka och fixa. Som tur var allt helt och ingenting verkar saknas. När alla kartonger kom i morse trodde jag att vi fick någon annans grejer också, för inte hade väl vi packat 17 kartonger?! Men jo det hade vi visst. Jag var helt säker på att det skulle komma 10 kartonger...


Hur som helst är det väldigt skönt att ha sina egna saker.

/LLKvällens middag

Tips från Elin M:


Minestronesoppa


Hittade recept på ICA.se
2 morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 röda paprikor
300 g köttfärs (nöt)
2 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
7 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
salt, peppar
2-3 dl kokt pasta

Vi bytte ut köttfärsen mot strimlat kött och de krossade tomaterna mot färska.

Det blev gott och var ett trevligt avbrott från nudlar och wok.


//LL

In med disken i dessen

Första dagarna när kom hit städade vi ur de köksskåp vi behövde för stunden och lät de andra vara.

 

Nu när våra grejer kommit har vi städat ur resten av köksskåpen ordentligt och blev lite lätt äcklade/fascinerade över hur man kan ställa in smutsig disk i skåpen och lämna dem med odefinierade fläckar i. Rensade även bort de saker som var här när vi kom och ställde in de i ett annat rum.

 

Nu är köket i alla fall rent och desinfektionsmaskinen går på högvarv.

 

Ska snart börja projektet att koka vatten för att sedan diska de glas och tallrikar som vi har med oss. De tänkte vi nämligen inte köra i dessen, då risken är att de inte klarar det.

 

När vi diskar med kokvatten använder vi oss av:

dessa kan man stoppa in i dessen sen.

 

 

//LL


Dagens lurre

Tips från GP:Pannkaka, serverad med Jackfruit aka Stinkfruit och mango.

(P
annkakan gräddades i woken)

//LL

Då har den kommit


Bland alla kartonger gömde sig lite skor

och Annso & Claes i sällskap av kungen och drottningen/LL

Förresten

vill jag bara berätta hur glad jag blir när det kommenteras på bloggen!

Har vi nämnt att FLYGFRAKTEN kommer idag???


//LL


Dagens första

te.


Hade i på tok för mycket te, så det blev att ösa ur lite.
Smak: Liten smak av hö plus en svag rökig ton.

Kommer den att drickas igen? Självklart.


//LL

Inspiration.Inspiration.

Något som verkligen skulle uppskattas här nere i Wuxi just nu är lite mattips.
Vi har ju trots allt bjudit på inspiration och ett läckert recept i hela två veckor nu.


Källa:freedigitalphotos


Det finns dock två (2) saker att tänka på;
- Vi har ingen ugn
- Gärna något utan nudlar,morot och broccoli/LL

A barrel of water

Ja då har jag för första gången på egen hand, utan Shirley, varit ner till männen i vaktkuren och lämnat in den tomma vattenbehållaren och fått en ny hemlevererad. När jag var på väg ner till vaktkuren bärandes på den ganska stora behållaren mötte jag en av vakterna. Han började prata med mig men jag förstod inte vad han sa. När han såg att jag inte förstod sa han samma sak en gång till fast lite högre och med gesten som betyder telefon. Han tyckte nog att jag skulle ringa och beställa istället för att gå ner. I dagsläget vet jag inte hur det skulle gå till, men man kanske kan beställa vatten med hjälp av orden "hej" och "tack". Kanske kan jag ringa och beställa a barrel of water i december eller lagom tills vi ska flytta hem igen.


Förra gången vi skulle "montera" det hela lät det som hela maskinen skulle gå sönder och att vi en minut senare skulle stå med litervis av vatten över oss. Idag försökte jag fråga hur vi skulle göra och ja då kändes det mycket bättre, jag lyckades till och med montera den helt själv.
//LL

Strålande nyheter

Imorgon vet ni vad som händer då?
källa:freedigitalphotosJO IMORGON KOMMER FLYGFRAKTEN!!!

Det innebär i korta drag:

Våranpassade skor
Våranpassade kläder
Mer kläder
Böcker
Filmer
Fler väskor

- Ja ett enklare liv helt enkelt

Denna nyhet firas genom en promenad med grannen i det härliga spela-kula-vädret//LL

Dagens lunch


Stekt ris med ägg, morot, broccoli, ärtor, haricots verts

Dagens väder

Sol och smog** Smog härstammar från engelskans ord för rök (smoke) och dimma (fog) och innebär en blandning av dimma och luftföroreningar.
Källa:Wikipedia//LL

Riva och bygga nytt

Vi har tidigare lagt upp bilder här på bloggen med bilder på hus som sett mer eller mindre ut som ruckel  bland annat från vårt område. Förra veckan fick jag lära mig att dessa hus och många andra har det här tecknet på sigsom betyder att det ska rivas. Några av dessa hus har inte funnits i mer 5-10 år men ser ut som de har stått i 100 år. Underhållet känns sådär och det verkar som att man istället för att sköta om river och bygger nytt.//LL

Ett steg närmare

att bli kines.

Vi har införskaffat Te-flaskor. Alla, verkligen alla man ser har en te-flaska. Storleken, färgen och formen varierar men ALLA har en. Hett vatten finns att tillgå på de mest otippade platserna och på caféerna får man rabatt om man har sin egen flaska. 


//LL

Dagens middag


Majskolv


Hannes har möte och  kommer inte hem förrän senare så i dag blev det majs. Mitt think outside the box tänk har semester i dag, annars hade jag såklart bjudit på något mer exotiskt. Håller dock på med matlåda till imorgon, imorrn blir det dagens lunch.


//LL

Brevlådan är...

// L & H

Promenaden

blev inte så lång som jag tänkt mig. Insåg när jag börjat gå att jag inte skulle hinna tillbaka till min bokade telefontid och att skorna inte var de bästa promenadskorna. Så fort vi får flygfrakten, där mina gå-på-långa-promenader-skor ligger ska det promeneras lite mer.


Bilder:1)Observera att det inte är ok att använda signalhornet 2&3)vid Chong`an tempel 5)där den röda ringen är sitter en man och får sina öron rensade. Blev erbjuden det igår på min promenad, tackade vänligt men bestämt nej. 7) Det hänger kläder och torkar lite varstanns, här i ett litet träd. 10) Postkontoret


Jag avslutade promenaden med att fika på innergården
Då kom hundarna
//LL

Solen skiner

därför blir det en förmiddags utflykt idag. Tänkte undersöka hur lång tid det tar att gå ut till universitetet från stan. På kartan är det 15-20 cm, men det är lite oklart vilken skala det är.

Utflykts-kit

Utflyktsväska(ny), bok med bilder i, karta över Wuxi, mango, äpple.Ps. Observera att hemadressen inte finns med på bilden. I dag kör jag wild ´n crazy//LL

Kvällens fika


Bild: English Breakfast Latte, Green Tea latte
L & H

Kinasyndromet

När man reser till Kina kan man drabbas av det sk Kinasyndromet.

Symptomen är:

Feber

Frossa

Svaghet

Halsont

Förvärras vid kyla, luftföroreningar och ändrade matvanor

Vi har symptomet Halsont

Dagens middag

Nu börjar det likna något, vi har köpt:

Strimlat nötkött.

Vilket resulterade i

Nötkött, nudlar, majs, ärtor och haricots vertsPå promenad

På min promenad när jag skulle över den här korsningen

Fegade jag ur och var på väg att vända och gå hem igen. Då kom det en kines som jag kände att jag kunde följa efter. När jag kommit över och kände mig trygg, såg jag att det sprang runt en liten hund mitt ute i korsningen. Vad jag såg klarade den sig helskinnad. Man ser en del hundar som springer lösa, lite likt de i Oliver & Gänget och varje gång får jag en känsla av att jag borde ta med dem hem till residenset. Detta skulle dock resultera i ganska många fyrbenta rumskompisar.


En sak som är ganska skönt med att de dragit igång bygget av tunnelbanan är att det finns avstängda (för bilar) gator. Detta gör att det känns lite skönare att gå runt. När jag stod och väntade vid en gata för att passera den (den värsta) lyckades jag genom att bara stå där underhålla två (2) små tjejer. Först tittade dem på mig sen började de skrattandes hoppa för att försöka bli lika långa som mig. Efter en liten stund hukade jag mig så vi blev lika långa och då skrattade de om än ännu mer.

//LL


Svaret är funnet

I dag på min promenad kände jag mig mer uttittad än någon annan av de 13 dagar vi varit här. Jag hade två (2) möjligen tre (3) alternativ till hur detta kunde komma sig.

1) Huden på min kropp är så vit att den nästan är genomskinlig


2) Jag är tjej och ett (1) huvud längre än 80% av dem jag möter.

3) Kombination av ovanstående.

När promenaden närmar sig sitt slut vänder sig en kille om och säger " HI, hello!, You´re beautiful"
Haha ja det måste ju vara svaret på varför alla tittat så idag.

//LL

Att korsa gatan

Att korsa gatorna här är inte alltid att leka med. Det är bilar överallt och den där luckan mellan bilarna låter vänta på sig. Finns det inga övergångsställen med trafikljus kan man bli stående en hel kväll. Här är första steget att utvecklas och slänga sig ut i trafiken.


En kväll förra veckan stod jag och Hannes och väntade på att det skulle bli en lucka mellan bilarna för att kunna korsa en gata, men den kom aldrig. Medan vi stod där såg vi flera personer korsa den och vi insåg att det aldrig skulle bli någon lucka. Vi tog steget ut i trafiken och stod där mitt i gatan med bilar passerande från båda håll. Efter att ha stått där i vad som kändes i flera timmar tog vi oss över till andra sidan, för att nästan bli påkörda av en cyklist. Vi har sedan dess börjat använda oss av kineser som korsar gatan. Håller oss nära dem, låt oss säga fem (5) centimeter, följer livrädda efter dem och börjar inte andas igen förrän vi är trygga på andra sidan. Det är väldigt fascinerande att se hur kineserna vant och utan att röra en min står mitt i gatan med endast några centimeter till godo till bilarna som kör i båda riktningarna. Det händer även att de står mellan två (2) lastbilar.

När jag är ute på dagarna väljer jag de bevakade övergångsställena framför de obevakade, skyndar mig över och håller mig till kanten på trottoaren. Om några månader kommer jag att ha vant mig vid trafiken och stå mellan två (2) lastbilar och se oberörd ut.


Källa:freedigitalphotos//LL    

Dagens födelsedag

Källa:freedigitalphotos
Grattis på födelsedagen P & C!

Växthus

I dag har vi fått en försmak av vad som komma skall. Det har varit väldigt FUKTIGT ute, nästan lite som i tropikerna. Det blev sådan skillnad mellan ute och inne så våra entrédörrar som är av glas har varit alldeles igenimmade.

Får se hur det blir lite längre fram i vår och början av sommaren.

//LL

Western ppl

I Wuxi är västerlänningar hyfsat ovanligt, vi har sett en del, men procentuellt sätt är det inte särskilt många. Detta kan göra att man känner sig lite exotisk, vissa människor tittar, pekar, skrattar och viskar. Många barn (cirka 7-10 år) som man möter på gatan ler och säger ”Hello” sen finns det även äldre barn (tonåringar/unga vuxna) som efter att man passerat dem på gatan säger ”Helloooo” och skrattar. När jag var ute med J tidigare i veckan mötte vi en man som vände sig om och ropade ”Hi, you`re Americans right” Vi log och fortsatte att gå, ganska oskyldigt.

 

När vi var i Shanghai däremot kom det fram en tjej som följde efter oss en bit och frågade var vi kom ifrån. Tydligen förekommer det att unga kommer fram och vill ta med dig till ett café eller liknande för att dricka te och öva på att prata engelska. Går du med på detta kan det bli ditt livs dyraste kopp te, 1000 kronor eller mer är inte ovanligt.

 


Källa:freedigitalphotos

 

//LL


Vattenautomat

Då man inte ska dricka vattnet direkt ur kranen här har vi en vattenautomat.Den har två (2) kranar. Av färgerna att döma skulle man kunna tro att det är varmt och kallt vatten, men icke. Det är hett (till te) och varmt (snäppet över ljummet)


För att få tag på vattendunkarna till denna automat går man ner till vaktkuren och visar denna lapp


Vakten nickar och kanske säger några ord. Efter att lappen visats upp går man upp till lägenheten igen. Inom 10 minuter ringer det på dörren och där står vakten med vattendunken. Man säger xièxie (tack) och betalar 16 RMB.

Har man tur får man hjälp med att lyfta upp behållaren annars får man fixa det själv.

//LL

Söndag

I dag är det söndagssegt i residenset.


Vädret verkar känna ungefär samma

//LL

Dagens middag

Men hör och häpna, i dag köpte vi kyckling!


300g färsk kycklingfilé för 5.35 RMB ( ca 5.7 SEK)

Vi freestylade lite i köket och resultatet blev:

Nudlar, morot, broccoli och kyckling

Dagens utflykt - Nanchan tempel

Runt omkring
Omgivningen runt templet Det pågår reparationer där nu (som i resten av stan) vilket gör att det inte ser så fint ut där. 


Templet

När vi var där var det någon form av cermoni med munkar som gick och mässade samt stänkte vatten på en bil.

Del av marknaden

Jag önskar verkligen att jag kunde förmedla lukterna men framförallt ljuden från marknaden. Det är så mycket olika sorters ljud och lukterna avtar varandra. 

Djuren

Jag kanske inte är känd som den som älskar djur, men att se djuren på marknaden fick mig att må dåligt. Jag önskade att jag kunde köpa dem alla, men vet också att det inte skulle hjälpa. Nästa dag skulle det vara fullt med djur igen. Förutom hundar, sköldpaddor, kaniner och fåglar fanns det katter, fiskar, marsvin, möss.


Mu.Bread nere i stan

Del av de delikatesser som fanns att köpa. Jasmine milk tea. Mörkt bröd (jippie) fylld med valnötter :)


//LL

Huvudvärk

I dag har Lyckholmarna haft ont i huvudet. Hannes prövade ett knep som jag hörde om igår, tydligen använder sig kineserna av det. Man har fötterna i varmt vatten samtidigt som man dricker varmt vatten och visst lättade huvudvärken lite. Det är dock svårt att avgöra om det var knepet som fungerade eller om det var vilan som motade bort värken.

//LL

Shoppingen igår

Förutom munskydden kom jag hem med detta igår


Från IKEA: Löpare, fotoclips, doftljus och ett skrivbordsunderlägg. (Ni kanske inte kan tro det, men det har känts nästan omöjligt att få tag på ett här i Wuxi. När jag pratade med Shirley och frågade henne, visste hon knappt vad det var för något).

Från IKEA foodmarket: Knäckebröd, Bilar och Singoalla. J (kommer från Kanada) tror nog att Hannes bara äter kakor, för när vi varit en mataffär har jag bara velat köpa kakor till honom. 


Från något litet ställe:
Små korgar (stiftet är bara för att ge en hint om strl) De fyra kostade ihop 17 kr.

Från Urban tribe
: En mugg (handgjord) till Hannes.

Från Nest:
Två små "sporkar" i Bambu som Hannes kan ha till jobbet.

/LL

Munskydd

Man ser människor med dem överallt, men mindre i Shanghai än i Wuxi.

Varför har man dem?

När jag var i Shanghai igår kände jag mig tvungen att köpa två (2) stycken.
Skönt att kunna dra på sig om man har en dålig dag. Vet inte hur bra dem är
består bara av tyg, men kanske skyddar de liite.
Shanghai

Nu är jag hemma i Wuxi igen efter en lång dag (15h) i Shanghai.

Resan
När vi kom till tågstationen i morse visade vi upp våra biljetter och scannade sedan våra väskor. Man scannar dem i en liknande maskin som på flygplatser. Man väntar sedan på tåget i en väntsal, vilken är beroende på om man åker första- eller andraklass. Väntsalen för de som åker förstaklass har soft seat, men det är inte så mjukt som det kan låta. Det är dock MYCKET mindre folk där, samma sak är det i tågvagnarna. På väg till Shanghai var det tre (3) stopp; Suzhou, Kunshan och Shanghai. På tåget ( i alla fall i 1.klass) fanns det en värdinna i sann flygvärdinnestil som hälsade välkommen och visade var man skulle sitta. Under resan gick det hela tiden kvinnor och städade på tåget; svabbade golv och tömde sopor. Restiden var 70 minuter och biljetten kostade 47 RMB (1.a klass).  

Vädret
Det var nog över 20+ i dag, riktigt varmt och skönt. När vi åkte hem var det 16+.

Taikang Road
Vi var till ett mysigt, nästan bohemiskt litet område på Taikang Road. Det var som J kallade det a cool area. Där fanns det små butiker med hantverk, konst och designers, dock inte speciellt kinesiskt. Området var ganska dyrt, till exempel fanns det en butik som sålde hårspännen för 898 RMB! De hade även lite billigare för endast 398 RMB. Sen fanns det några ställen med mer överkomliga priser. Två ställen jag tyckte var ganska najs var Nest
och Urban Tribe. Nest är en "international artist factory" och Urban tribe är en boutique, galleri och teahouse.


Vi fikade där i området och jag tog en green tea cappuccino och ja nog är den grön alltid.

IKEA
Vi åkte ut till IKEA. Var riktigt lätt att hitta ut dit. Ta linje 1 ut till Shanghai indoor stadium, gå över två gator och du är framme. Kostade 4 RMB med tunnelbanan från Peoples square.

Det var mycket folk på IKEA, men det är det i och för sig överallt här. 10 köttbullar med potatismos kostade 15.50 RMB.

Tunnelbanan
Är lätt att förstå, det är lätt att köpa biljetter i maskinerna, den billig och full med människor.

De turer med tunnelbanan som vi gjorde idag kostade 3-4 RMB.

Element fresh
Är en restaurangkedja som vi åt på idag. Vi var inte särskilt hungriga utan valde att dela på en aptitretare, hummus med bröd och grönsaker. Hade man beställt den själv hade det räckt med den och ingen varmrätt. Till den beställde vi varsin smothie "Delicious mauritius" och "Raspberry rage"

Det var ungefär vad vi gjorde idag. Det behövs några vändor till för att se mer av Shanghai, men av det jag sett idag blir det inga tråkiga resor. Jag tror att Shanghai är en sådan stad som uppskattas av oss från väst, staden har en helt annan atmosfär än vad Wuxi har och känns mer som hemma. Shanghai bjuder på ett stort och varierat utbud.

//LL

Sol

I dag sken solen och himlen var nästan blå. Det var så pass varmt att det räckte att bara ha tröja på sig utomhus (ca 15 grader).

J och Shirley sa att det skulle bli 20 grader varmt imorgon, får se om det stämmer. Vore ju härligt med lite sol och värme för oss frusna nordbor.
Dagens

Idag har jag inte varit hemma särskilt mycket. Har spenderat mycket tid med J (samma namn som min mamma och förmodligen i samma ålder oxå), min granne. Vi möttes 9.45 och skildes åt 15.30.

I morgon ska jag på äventyr! För jag ska till SHANGHAI. Jag och Hannes skulle köra babysteps gällande omgivningen men när J frågade i morse om jag ville följa med så kändes det självklart. Hon har varit där flera gånger och känner till hur man åker tunnelbana och lite så. När jag har varit där blir det lättare för mig och Hannes att åka dit. Lämnar hemmet 6.45 och åker från Shanghai 19.47 så det blir en ganska lång dag i morgon.


Sen drack vi lite te på Café nr 85. Vi drack Ginger milk tea. Vilket är som det låter, te med mjölk (pulver), socker och små bitar av ingefära. Det var lite kryddigt men gott.

Har även besökt post office och en galleria med märken som Luis Vuitton. Högst upp fanns det en liten mataffär. Där köpte jag kakor. Tänkte överaska min man med kakor som jag vet att han faktiskt gillar.De kostade 38 RMB (100 g) Tror de är ganska dyra i Sverige också. 

Till mig själv köpte jag

Japanese style healthy snack bar (pumkin flavor) Konsistensen är ungefär som en ostbåge. De är gjorda av lite olika sorters bönor och faktiskt ganska goda.


/LL


Borrmaskinen

I dag börjar borren i grannlägenheten 8.26 iställlet för 9.00 som avtalat.

Tidigare när jag skrev så skrev jag att den slutar kring 13-14 men jag hittade på, den slutar snarare 15-16 och ibland kl 17. Nån av grannarna verkar ju renoverar och jag hoppas att eländet tar slut snart.

Annars är det en god morgon 


källa:freedigitalphotos
/LL

Trafik

Har lite svårt att sova och sitter istället i vardagsrummet/matsalen/hallen och lyssnar på trafiken utanför. Det verkar som att det alltid är någon uppe här, det är alltid någon bil som tutar. Det känns lite oklart varför de tutar när klockan är 01.00, det är inte direkt trafikstockning där ute. Det ingår kanske i trafikkulturen här, tuta varannan minut så det bra. När man bosätter sig i centrum i en (med svenska mått mätt) stor stad får man väl ta att det är trafik dygnets alla timmar.

Källa:freedigitalphotos

 

 

Egentligen stör det mig inte heller, jag är mer fascinerad.

/LL


Bread talk

Efter middagen som intogs på KFC gick vi runt lite i vår galleria och trillade helt plötsligt in på Bread talk (ett bageri). Vi tänkte att vi skulle festa till det lite och köpa något smaskigt.

Hannes valde en bulle som hette äpple- någonting och jag tog en trekant med choklad och jordnötter.


Äppelbullen skulle ju kunna vara fylld med något, förslagsvis äppelsylt, men icke. Den var fylld med INGENTING!


Vi var sådär nöjda med vårt fika. Vi ska kika in på ett annat bageri som heter Café nr 85 nästa gång

/LL

Dagens outfit


Kvällens middag

Snart kommer min man hem från jobbet och då ska jag ge förslaget att äta kvällens middag ute på stan. Får se hur det tas emot.

/LL

Dagen hittills

- Suttit inne och tittat ut på solen (pluggat)
- Tvättat kläder
- Fikat på starbucks.

Ja idag träffade jag ju min granne. Hon var trevlig och lättsam att prata med. Fick en del bra tips och en chans att prata engelska på konversationsnivå. Insikt: Lär bättra på ordförrådet en aning.

Ska få följa med henne till tågstationen imorgon när hon ska köpa tågbiljett till Shanghai. Ett riktigt äventyr!

//LL

Vädret

Igår snöade det
Onsdagen bjuder däremot på sol sol sol
Detta firar jag med att sitta inne framför datorn och läsa AD domar.

Ska ut om två (2) timmar och håller tummarna för att solen finns kvar då.

Onsdag

I dag är det onsdag och barnen på skolan här bredvid är ute på gården. Oklart exakt varför de är där, men då de ibland hoppar hopprep utan hopprep kanske det är gymnastik? De verkar i alla fall ha roligt.


Tisdagsfest

Nu har vi varit i Wuxi i en (1) vecka och det firar med en hejdundrande måltid


Bild: potatis, ärtor, majs, paprika, broccoli, haricots verts, kryddblandning från nudlarnaFika

I morgon på eftermiddagen ska jag träffa min potentiella vän.

Vi ska gå och fika.


Källa:freedigitalphotos


//LL

En vän

Jag kanske får vän snart! Shirley var upp och hämtade papprena och jag frågade om lite grejer. Jag gick ner till vaktkuren och köpte vatten. Fem minuter efter att jag och Shirely skilts åt ringer min mobil:

Ett utdrag:

S:Hi Linda!
L: Hi
S: You know my client I talked about, she is also lonely some times. I gave her your mobilenumber. Perhaps you two can be friends.
L: Okey. Its ok.
S: Ok, bye.
L: Bye

Någonstanns i det där samtalet tror jag hon sa att den andra klienten var från Tyskland, att hon skulle ringa mig och att hon kunde ge mig tips. Men jag vet inte så noga. Det enda jag vet är att mitt nummer är utgett till någon okänd i huset bredvid. Men jag är ganska nöjd, får se om jag får något samtal. I det här läget när man sitter i ett okänt land, inte kan språket och inte har några vänner får man inte vara så kinkig. 

//LL

Papper och intyg

Idag kommer Shirley för att hämta upp lite viktigt grejer så hon kan hjälpa oss med att bli lagliga invandrare i landet. När man flyttar till Kina måste man gå till polisen och anmäla sig. Detta ska Shirley göra åt oss.

Därför har jag förberett en liten hög med papper som hon ska få ta med sig
; äktenskapsbevis, pass, hälsointyg och intyg på att Hannes ska jobba.  


Min första dag

I dag jobbade jag min första dag. Jag blev hämtad som planerat, resan gick bra och tog drygt en timme. För att komma till fabriken svänger man av från den stora fina vägen och hamnar på en väg som är så trasig att bilens stötdämpare nästan går sönder. Kontoret var litet, mindre än jag trodde.

Med lagom jämna mellanrum fanns vattenbehållare med uppvärmt vatten, såsom överallt annars i Kina. Kontoret hade dessutom en (1) toalett i "western-style"! Snacka om att bli fånigt nöjd över en sån simpel sak...
Källa:freedigitalphotos/HL

lakto-ovo-vegetarian

När jag var yngre (runt 15 år) ville jag bli vegetarian men min mamma sa vänligt men bestämt nej. Nu när jag kan lite mer om de olika näringsämnena förstår jag varför. När man som vi tar bort animaliska produkter ur kosten måste den proteinkällan ersättas med något annat. De måltider vi hittills ätit har inte varit särskilt rika på protein men innehållit desto mer kolhydrater, vitaminer och fibrer. I och med att vi äter yoghurt och dricker mjölk får vi i oss lite proteiner, men i dag hittade vi bönor när vi var på Carrefour. Nu fattas bara lite linser och ägg så är kosten till stor del fixad.


Vi har inte riktigt vågat köpa ägg ännu. Det finns nämligen; färdigsaltade ägg, ankägg, pyttesmå ägg, kokta ägg, svarta ägg – ja det finns MÅNGA olika sorters ägg och vi behöver viss form av guidning i det hela.


Källa: Freedigitalphotos.net


//LL

Död och rikedom

I Kina ser man på vissa saker på ett annorlunda sätt jämfört med Sverige. Vissa siffror förknippas till exempel med positiva och negativa egenskaper. Siffran åtta (8) associeras med positiva egenskaper, då uttalet påminner om uttalet för rikedom och att bli rik. På samma sätt som åtta (8) har positiva associationer förknippas talet fyra (4) med negativa egenskaper då uttalet liknar uttalet för död. Därför ger man till exempel inte bort gåvor i antalet fyra (4)

 

Siffran är så illa att man hoppar över den helt i vissa sammanhang.


Tittar man noga ser man att 4, 13, 14 och 24 fattas i hissen.

Telefonsamtal

Jag har fått ett samtal på min kinesiska mobil.

Konversationen:

Jag: Linda Lyckholm
Kines: okänt
Tystnad
Jag: Hello?
Kines: okänt
Jag: I´m sorry but I don´t understand. Do you speak English?
Tystnad
Jag: Hello? Do you speak English?
Tystnad

Klick

Någon minut senare mottog jag ett SMS från samma nummer med tecken och ett "?"

Ja kan man inte prata så kanske man kan läsa. Tog en bild på det och skickade till Shirley hoppas hon översätter det till mig snart.

//LL

Grannar

Jag har tidigare haft turen att ha grannar som inte väsnas speciellt mycket. Den turen har vänt. Någon av våra grannar borrar och hamrar varje dag. De börjar oftast kl 9.00 och slutar omkring 13-14, ibland senare.

Det hörs dovt och är ett sådant ljud som liksom inte går att koppla bort. Det värsta är att det hörs mest i study och i sovrummet.

Det är bara att sätta i öronpropparna och fortsätta läsa domar


Källa: freedigitalphotos


/LL


Dagens outfit


Vackra måndag

Dagens väder: Mulet och lite regn

Dagens frukost:
Bröd, äpple, yoghurt och te

Dagens sysslor
(Hannes): Jobb

Dagens sysslor
(Linda): Läsa in det missade i arbetsrättskursen.


Imorgon är det dags

Hannes förbereder sig för sin första arbetsdag


Måltid nr 3


Vi är lite inne på snabb-nudlar så idag blev det: Nudlar, morot, paprika, vitlök, ärtor

OCH


Soya för barn... Vi vågade oss inte på den mer vuxna soyan utan kör babysteps och börjar med den barnvänliga varianten.

KÖKET
Det är här våra mästerliga och nytänkande måltider får liv 


Gasspisen är en god vän


MEN

Desinficeringsmaskinen är nog vår bäste vän// LL

Från vår promenad

Ute på stanFrån vårt område

Så här ser det ut bakom vårt hus. Det blandas hej vilt fina hus med hus som de här.

Solen skiner

vilket inbjuder till en promenad.

Det är liksom dags att börja gå utanför vår shoppingpark då Wuxi är större än så.


//LL

A world without thieves

är inte en särskilt bra film.

Betyg: ♥ ♥

Efter att försökt få DVD.n att fungera ihop med TV.n (det var något som gjorde att bilden blev grusig och svart/vit) utan någon större framgång valde vi att titta på filmen på datorn.

Det är för övrigt inte helt enkelt när allt är skrivet med tecken.

/LL

Egentillagad måltid nr 2

Vi kände att efter förra måltiden som tillagades i residenset var det bara att hoppa upp på hästen igen. I dag blev det kokt broccoli, blomkål och morot. Detta serverades till koka nudlar.
Betyg: ♥ ♥ ♥ ♥

Vi kokade även en till grönsak med söt smak som visade sig efter lite efterforskning vara sockerrör. Dessa uteslöts ur den färdiga måltiden.

VET NÅGON VAD MAN GÖR MED SOCKERRÖR?

Var inte blyga ge oss era tips!


//LL

Dagens väder

Dagen har att bjuda på en temperatur på cirka +3 och snöblandat regn som övergått till endast regn.
Havana - Café * Bar * Lounge

Idag hittade vi en hemsida: www.wuxilife.com och genom den hittade vi Havana Cafe där man kan låna engelsk litteratur. Vi gick till dit nu på kvällen för att se vad det var för något. Det var ett trevligt litet ställe där man kunde dricka te, kaffe, läsk eller en drink.  Vi köpte en drink och en cola för 35 RMB. Kan vara ett sätt att träffa andra expats och ett plus var att de pratade engelska.

Det vi tyckte var till en nackdel var att alla som var där rökte, men så brukar det ju kunna vara när man är utomlands.

Det är i alla fall värt ett besök till.


/LL

De där nyhets-sms:en

I skrivande stund att jag mottagit 20 sms. Det roliga med dessa sms är att telefonen plingar till lite då och då, det tråkiga är att jag inte fattar någonting av dem.


Exempel på sms


/LL

Carrefour

För att inte bli fast i Pizza hut träsket så har vi varit på Carrefour idag och handlat lite.

Här är lite av det som vi skrev om igår.

Bild: 1) Snabbnudelgången  2) Ris (det är lika mycket till på andra sidan bordet) 3) Ris i lösvikt 4) Frysta fiskhuvuden 5) Levande fisk i back 6) ål och groda 7) Grodor 8) Fiskar

Vi kom hem med:

Storpack med nudlar, vatten på flaska, Pepsi (60 cl = 2 RMB), Morötter, tomater, broccoli, smör, äpplen, två okända frukter (think outside the box), purjolök, ris, paprika, bananer, potatis, ananas, två påsar bröd, blomkål, bambuskott (tror vi).

Då vi har fått lite frågor om priset på mat så kan jag meddela att detta gick på 115 RMB ca 120 SEK. Priset inkluderar även en stor engångskasse ( i stil med de där röda på Maxi)

/LL

Dagens middag

Dagens middag åts även den på Pizza hutBild 1: Spegetti och kyckling i currysås. Bild 2: Pasta bolognese

Regn

Det regnar ute och har gjort det nästan varje dag sen vi kom hit. Regnet medför fler arbetsuppgifter åt de som jobbar.

Till exempel så finns det en kvinna som "sopar" bort vattnet på gången i innergården med en sån där skrapa man brukar ha i duschen. Sen vid shopping parken här bredvid oss finns det en kvinna som står och ger ut små platspåsar perfekt formade till paraplyer
En lägenhet - två stilar

Vår lägenhet har två stilar

Dels finns den i trä med noggrannt snidade detaljer


Dels finns den i tyg, färger och med sago-tema


Antingen har inredaren gått crazy bananas eller så är det helt enkelt två stycken
med mycket skilda smaker som varit här.

Dagens frukost


Vardag

Det gäller att snabbt komma in sig i vardagen så idag har vi tvättat lite kläder. Vi har ett litet uterum bredvid balkongen där vi har en tvättmaskin och en torktumlare.

Efter vår middags fiasko igår har vi dag varit Carrefour - en stormarknad ungefär som Maxi eller Coop forum hemma. För att göra en mer noggrann koll över hyllorna och dess innehåll. Det finns ett stort utbud av torkat kött från lite olika djur. Det finns även färsk groda, ål, sköldpadda och fisk att inhandla levande. Vi stod och tittade både fascinerat och med avsmak när fisk i den överfyllda fisktanken sökte friheten utanför genom att försöka hoppa ut . Och när kunder köpte levande fisk som slängdes ner i en plastpåse. Matkulturen är lite annorlunda här gentemot Sverige. Vi hittade kycklingfötter, grisklövar, ankägg, andra små ägg (ca 2 cm höga), levande djur och lite annat.

 

Vi kom hem med: havregryn, bröd som lovade fibrer och te.

 

ps. Vi åt dagens middag på Pizza hut ds.


Breathtaking views

Tänkte bjuda på lite utsikt från vår lägenhet.


Från köket/gästrum/toalett


Från vardagsrummet/badrum


Från master-Sovrum/kontor/gästrum

//LL

Trafiken som aldrig tystnar

Wuxi är staden som aldrig stannar av. Utanför tutar bilar, deras bromsar gnisslar samtidigt som bussarna pustar sig fram. Då och då glider en mindre fraktbåt fram över floden som flyter genom staden.

Inte ens sent in på nätterna försvinner trafiken helt. Taxichaufförerna tycks ha fullt upp dygnet runt.

En och annan byggborr letar sig igenom myllret av ljud, och det är inte konstigt när det i nästan varenda kvarter finns en byggarbetsplats. Nya hus byggs bredvid sådana som ser ut att snart vara färdiga för att rivas. Sedan 1 mars i år pågår ett femårigt projekt att bygga Wuxis första tunnelbanelinje. En så länge har bara en gata i city stängts av, men fler lär det bli. Vi hade tur som inte valde någon av lägenheterna vi tittade på i höghuset More Sky 360 som rymmer både kontor och lägenheter, som ligger på den nu avstängda gatan.

Redan tidigare var det svårt att ta sig fram i när man tvingas trängas med taxibilar, bussar, elmopeder och fotgängare. När gata efter gata kommer att stängas av framöver är risken stor för trafikkaos.

HL

Mobil och bank

Idag har vi träffat Shirley och fixat:

1) En mobiltelefon + telefonnr till mig.
2) Varsitt bankkonto till mig och Hannes.

Hade inte Shirley varit med hade det varit betydligt jobbigare och kanske inte fungerat överhuvudtaget.

När vi hade köpt min mobil som är av modellen äldre kom vi ut med totalt sex (6) A4 papper med diverse information på, allt skrivet med tecken. Med mitt sim-kort fick jag en tjänst som är gratis i en (1) månad, detta innebär att jag med jämna mellanrum får sms om diverse saker. Jag har fått fyra (4) stycken idag, alla skrivna med tecken. Ett hade en bild och ett annat angav temperaturen på något, osäker på exakt vad. När månaden är slut börjar tjänsten att kosta pengar, då ska Shirley hjälpa mig att avregistrera den. Till dess får jag lite sms då och då.

Vi har även två bankkonton här, vilket är ganska fördelaktigt då det annars kostar att ta ut i automaterna här med våra "vanliga" kort + växlingsavgift, vilket skulle medföra onödiga extrakostnader. Kontokorten har motivet av en tecknad tiger och ser lite roligare ut än mitt VISA.


Det verkar som att saker och ting kan ta lite längre tid här än vad man är van vid hemma i Sverige. Tog bra lång tid att köpa mobilen + sim-kortet och att starta upp bankkonto och MÄNGDER med papper att skriva på. Det är mycket personal överallt på alla ställen och inte alls som hemma där det är två på hela affären. På banken fanns det många banktjänstemän, men vi lade speciellt märke till en kvinna som verkade fungera som vakt, städerska och den som skötte kopieringen av diverse papper inklusive våra pass. Det var bara så underligt. Sen när vi skulle tacka för oss och gå från banken skulle jag betygsätta servicen från vår banktjänsteman. Jag skulle trycka på knappen som betydde topp men höll på att trycka på den som betydde att servicen var usel, som tur var hjälpte bankkunden bakom mig till så det blev rätt betyg. Hittills har vi uppfattningen om att Wuxi-befolkningen är hjälpsam. Hoppas att den fortsätter vara så även imorgon och dagen efter det. 

/LL

Att ta seden dit man kommer

Då har vi njutit av vår första egenlagade måltid i Wuxi.
Såklart äter vi med pinnar


Vill man tillaga denna fantastiska rätt kan man följa nedanstående recept

Fusilli med gorgonzola- och svampsås

Kokbokens version:

Fusilli

Olivolja

Champinjoner

Vitlök

Vispgrädde

Gorgonzola

Salt

Peppar

Persilja

 

Vår version

Fusilli

Olivolja

Champinjoner De vi köpte var mögliga

Vitlök

Vispgrädde Mjölk

Gorgonzola Cheddar sandwich slices

Salt

Peppar

Persilja

 

Smaklig spis!

 

/LL


Jetlagen

Nu har jetlagen kommit över oss. Klockan är 02.11 lokaltid och vi är vakna och kan inte somna om. Den här turen har varit jobbigare än den vi gjorde i januari. Tror att det beror på att vi faktiskt var i tid från Helsingfors. Förra gången blev vi ju försenade och sov då det var svensk natt. Nu blev dygnet helt knäppt. När vi kom till Peking fick vi sitta två (2) timmar utanför säkerhetskontrollen, vilket kändes mindre lyckat. Var så trötta och skrattade åt det mesta vilket drog till sig nyfikna blickar från omgivningen. Sen när vi änligen fick checka in fick vi gå i en "VIP säkerhetskontroll" och vi fick även en biljett till Shenzhen airlines lounge. Den var, ja man kan säga att det var stor skillnad mellan denna och den i Helsingfors. Kändes nästan fräschare att sitta ute i det "allmänna" väntrummet. Flyget till Wuxi blev försenat ungefär 30-40 minuter men det var nästan skönt för då fick vi äntligen vila lite.

Från Wuxis flygplats tog vi en taxi och ja den var faktiskt bland den värsta jag någonsin åkt. Den var värre än den i Tallin OCH den på Zanzibar. Chauffören trängde sig in bland bilarna i så små fickor att vi vid fler tillfällen trodde att det skulle smälla och att vistelsen här skulle bli ganska kortlivad. Ännu en påminnelse om att INTE köra bil här. Det hörs mycket trafik även så här mitt i natten och signalhornet används frekvent.    


//LL

Så vad gjorde vi på planet?


Vi skålade i vatten och champagne, tittade på film och serier

Sen åt vi


Aptitretare med räkor i. Förrätt: Tomatsoppa med getost, säsongens sallad och kallrökt lax med pepparrotsgrädde


Varmrätt: Ruccolafylld ravioli i örtsås. Dessert: Glass och vindruvor. Frukost: Rökt ost med kalkon och grönsaker, frukostflingor och yoghurt, frukt och bröd.

//LL

Vår nya adress

Då kanske det är på sin plats att även informera om vilken lägenhet vi nu flyttade in i. Det blev vårt förstaval. Nu när vi är här igen så inser vi att den är väldigt stor. Vi har tre sovrum, ett kontor, två badrum, klädkammare, sovrum/matrum, kök, balkong och ett rum som är menat för hemhjälpen.

Nu när vi vet vilken adress vi kommer att ha så delar vi gärna med oss av den till dem som vill ha den. Vill ni ha den så får ni antingen lämna en kommentar om det här på bloggen eller maila på familjen.lyckholm(snabel-a)gmail.com


//LL

Nu är vi framme!

Vi är lite trötta och hungriga, men vi är framme och oskadda.
Dagen i korthet

Vi packade väskorna

Vi satte oss på bussen. (blev avvinkade av Malin & Pontus)

Vi åt på planet och  i loungen. Sen fick vi en till present. Karin överaskade
med att möta oss på Arlande och vinka av oss. Vi fick "Chopstick - chinese
ith ease" Det blir ungefär som en tång, så vi slipper få mat överallt.


Sen träffade vi även Erik och Sabina som båda jobbar på Arlanda.

Nu sitter vi i Helsingfors och väntar på att  flyget ska gå om cirka två (2) timmar. Än så länge är det inga förseningar.

//LL

Att packa

Då har vi försökt packa en sista gång och ja det slutar i att vi måste dumpa lite grejer, allt får inte plats i väskorna! När jag satt på väskan för att försiktigt dra igen den så såg jag framför mig hur den inte orkar hålla ihop längre och dramatiskt öppnar sig och sprider alla mina pinaler över flygplatsen. Det leder alltså till att lite till måste dumpas. Kan inte lägga över något i Hannes väska heller för hans är minst lika full! Detta kan tyckas vara ganska orutinerat packande, men det var/är så mycket som man vill ha och som man tror sig behöva.

I dag börjar äventyret.

//LL

RSS 2.0