Presenter

Vi har under veckan fått trevliga presenter och kort. Igår presenterades två (2) nedan presenteras resten.Fint tema-kort från Monica


Örhängen från TC & Jen. Fick även ett porträtt, men visste inte om det var ok att lägga upp kort på det.


Uno från Claes, Annso, Hanna & Martin

Imorgon är det dagen D

Då flyger vi ut ur landet för några månader framöver.

Morgondagens rutt:
09.00
Avfärd från hotellet
13.00 Flyg till Helsingfors
15.00 (sv. tid 14.00) Anländer Helsingfors
18.00 (sv. tid 17.00) Flyg till Peking 
08.00 (sv. tid 01.00) Anländer Peking
13.50 (sv. tid 06.50) Flyg till Wuxi
15.30 (sv. tid 08.30) Anländer till Wuxi

När vi kommer till Wuxi kommer vi tillsammans med Shirley att åka till lägenheten och förhoppningsvis flytta in i den.

//LL

Kallt vatten

Något som kan vara negativt med ett mellanboende är när varmvattnet försvinner och det endast finns vatten som är så kallt så det nästan är is.

Wienerbröd och godis

Det finns en fördel med att bo i ett mellanboende så som vi gör nu och det är frukosten! Att bara klä på sig och sen gå ner och välja och vraka mellan flera sorters bröd, pålägg, frukter, grönsaker, wienerbröd och allt sånt som finns på hotellfrukostar. Risken finns att man äter tills man inte får ner en tugga till och därmed måste rulla ut ur matsalen.Förutom att äta frukost har vi idag besökt Hannes mormor för lunch, skrivit ut lite papper. På eftermiddagen/kvällen besökte vi min pappa och där den ena systern och hennes familj var för att äta lite middag. Vi fick lite påskmat, eftersom vi inte kommer vara hemma under påsk (pappas idé) till förrätt och kött till varmrätt. Gäller att passa på med att äta lite kött nu innan vegetarian-tiden. Eftersom många andra länder inte har smågodis fick vi även en sprängfylld påse med godis av pappa och ett kort med fint innehåll av systern. Godiset får dock inte röras förrän nere i Kina så det är bara till att packa ner i väskan imorgon.    //LL


Städkoll

Idag hade vi städkoll i lägenheten och den blev godkänd rakt av! Skönt att slippa krångla med det något mer. Vi lyckades även låsa in våra nycklar i källaren. Vi skulle tömma det sista i lilla förrådet och gick ut båda två till bilen, med nycklarna kvar i förrådsdörren. Vad göra? Sprang runt för att se om källardörren som nyss var öppen fortfarande var det, det var den inte. Ringde till kvartersvärden som precis gått, fick inget svar. Ringde på hos grannarna, inget svar. Var påväg till kontoret när det plötsligt kom en kvinna från andra porten gående! Jippie! Hon tittade misstänksamt på oss när vi sa att vi låst in nycklarna i källaren, men släppte till slut ner oss.

Nu ska vi åka och lämna in nycklarna, sen blir det Enköping för hela slanten!

//LL

Mellanboende

Då har vi "flyttat" till vårt mellanboende innan vi drar till Kina. Har haft en ganska intensiv vecka hittills, men har haft en hyfsat lugn dag idag.

Tömde lägenheten igår, vilket gick ganska fort. Ungefär sju (7) timmar tog det inklusive lunch. Jag var med fram till halvlek ungefär och kände hur på ett ganska fånigt sätt blev imponerad av hur fort de kunde vika ihop kartongerna (ca fem (5) sek). Vilket jag såklart påpekade, svaret blev att de hade vikt några kartonger i sina dar. Då allt är packat har vi nu bara det vi har i resväskorna för ett tag framöver. Vi skickade 2 m3 med flygfrakten och det finns risk att den blir kvar i tullen i upp till 10 dagar. Allt ska gås igenom, alla böcker, skivor m.m. så att det inte innehåller något för Kina skadligt material. I och med att vi inte kommer ner till lägenheten förrän nästa tisdag eftermiddag så hoppas vi på att slippa vänta allt för länge där nere på att grejerna ska komma fram.

Idag städades lägenheten och diskbänken har nog aldrig varit så blank förrut. Kändes lite konstigt att titta in i en tom lägenhet. Att vi inte kommer att bo där något mer.


//LL

Intensiv packning

Vi hade läget under kontroll men nu känns det mer som total kaos.
Packar det sista i lägenheten och nu har vi tröttnat på att lägga allt fint i lådor så det som är kvar slängs mer eller mindre.

Imorgon kommer lugnet

//LL

Sista veckan i Sverige

Då går vi in på sista veckan i Sverige för ett tag framöver! Fast jag försöker att förstå så gör jag inte riktigt det i alla fall. Var och lämnade fåglarna igår och nog saknar jag dem lite, känns tomt.

Min vecka ser ut som följande (finns möjlighet för viss variation i programmet):

Måndag:
Morgon: packande
Förmiddag: Släng, skänk
Eftermiddag:packa
Kväll: packa

Tisdag:
Morgon: packa
Förmiddag: Tvätta
Eftermiddag:tvätta/ Flytta till vårt temporära boende
Kväll: Middag i Uppsala

Onsdag:
Morgon: Tandläkaren
Förmiddag: Tömma lägenheten
Eftermiddag:Tömma lägenheten/åka systern
Kväll: Åka systern

Torsdag:
Morgon: Lägenheten städas
Förmiddag: Lägenheten städas
Eftermiddag:Pyssla kort
Kväll: Ledig

Fredag:
Morgon: Lever livet på hotellet Frukost på stan
Förmidag: Städbesiktning, Lite ledig tid Lunch på stan
Eftermiddag: Besöka den andra systern?
Kväll: Middag i Enköping

Lördag:
Morgon: Sovmorgon
Förmiddag: Ledig
Eftermiddag: Ledig fram till 15.00 Självinbjudna på lunch
Kväll: Middag hos Pappa

Söndag:
Morgon: Sovmorgon
Förmiddag: Förbereda packning och tvätt
Eftermiddag:Lunch med TC.
Kväll: Tvättid + Middag hos grannen

/LL

Friiii som en foooogel

Eftersom vi inte får ta med oss några djur till Kina måste vi lämna bort Kidogo och Lill-Kinfe och skjutsen går idag...

Namnen är UNISEX och är tagna från kontinenten Afrika. Kidogo betyder liten på Swahili och Kinfe är från Nigeria och betyder vinge.

(I och med att stor-Kinfe rymde i somras så stämmer inte det är med att Kidogo är yngre = liten längre, men kändes dumt att byta namn för det)Dagens post-it

- Fixa i lägenheten: plocka, skruva m.m.
- Middag med L´s pappa och systrar

Rensar och rensar

När man tittar in i vårt kök ser det nästan ut som vanligt, inga större tecken på förberedelse inför flytt.
Skillnden blir när skåpen öppnas och sen igår även när kyl, frys och skafferi öppnas.
Förresten är det någon som vill ha lite te? Har en spekulant, finns det fler?

Har följande utbud:


Ha en trevlig fredag!

//LL

Tio dagar kvar i Sverige

Det är inte allt för läge sedan vi fattade beslutet att resa till Kina. Men inte för att en kort visit eller en längre semester, utan för att bo och leva i ett land vi aldrig tidigare besökt.

Tiden har sedan dess bokstavligen flugit förbi medan vi ägnat oss åt att fylla i blanketter, packa kartonger, avsluta tidningsprenumerationer och säga upp lägenhetskontrakt.

Med tio dagar kvar i Sverige är kalendern fulltecknad inte bara av fortsatt packning och lägenhetsfix utan också av avskedträffar med släkt och vänner. Det är många som vill träffa oss innan vi åker och ibland känns det som om de tror att vi aldrig kommer komma hem igen.

-- Ni måste förstå att vi gamlingar tycker att Kina är så långt borta, på andra sidan jordklotet! sa farmor Ruth. Och det har hon förstås rätt i.

Just nu står det stora landet i öst stilla. Kineserna tillbringar nyåret hemma med familjen och planeringen av vår flytt har tagit en paus. Arbetet med att få vårt nya lägenhetskontrakt påskrivet ligger på is, men förhoppningsvis hinner det ordna sig lagom tills vi anländer till Wuxi.

Om tio dagar är vi utlänningar i ett land där vi varken kan läsa, skriva eller förstå vad människor runt omkring oss säger. Vi kommer att befinna oss i ett land där fredagsfika, ärtsoppa och pannkakor på torsdagar och köttbullar med lingonsylt någon gång i bland inte är en självklarhet.

Men jag gissar att det är en del av äventyret.

//H

Hur ska man tänka för att täcka in ett helt år?

Till en början kan man ju börja med att rensa bort allt som man inte har använt det senaste året, för det lär man inte få användning för det kommande heller. Prylar kan man köpa på plats om man skulle glömma eller rensa lite för mycket, men hur vet man vilka viktiga papper som bara måste följa med?! 

Jag har tre (3) pärmar med viktiga papper, men som man inte behöver varje dag. De innehåller bland annat lönespecifikationer från 2001 till dagens datum, kvitton, ja den typen av dokument. Lösningen på det här är att vi har scannat in viktiga papper som vi tror oss kunna behöva under året som kommer (dokumenten från 2001 är INTE medräknade).

Behöver vi papper utöver dessa som vi har i pärmen här hemma så är ju det tråkigt...


//L

Papper papper papper

Packningen forsätter så smått. Har mest rensat papper de senaste dagarna och har väl slängt två blåa IKEA kassar med papper. Vi är båda samlare verkar det som.

Har tagit det stora steget att ta ner gardinerna idag. Genast kändes lägenheten ännu mer kal än innan. Vårt hem är inte platsen man ska vara på om man vill mysa till det lite. Som tur är det inte så lång tid kvar och vi kommer att vara borta ganska mycket i slutet av veckan så det kommer gå kanon.

På ett sätt känns det nästan lite renande att inte ha så mycket saker, efter de återstående dagarna ska upplevelsen utvärderas.En vecka kvar

Då är det en vecka kvar tills vi flyttar ut ur lägenheten. Det känns både spännande och tråkigt, fast mest spännande.


Tips och tabu

Har så smått börjat inse att vi skulle behöva en Kinakurs som behandlar seder och bruk. Satt här på förmiddagen och läste lite i vår Kinapärm som vi har mottagit och insåg på riktigt att det kommer bli en riktig utmaning att emigrera och sätta sig in i vårt nya land.

Det finns många saker man INTE ska göra. Ett litet urval följer

◊ Sticka ner ätpinnarna rakt ner i riset
◊ Kalla personer vid förnamn om inte de har bjudit in en till att göra det
◊ Spotta på gatan (höga böter)
◊ Gestikulera när man pratar
◊ Kramas och pussas när man hälsar
◊ Vara sen till en bjudning, helst ska man vara tidig
◊ Ge bort saker i antalet 4 (otur)
◊ I vissa provinser ska man inte äta upp all mat man har på talriken (indikerar att du inte är mätt)
◊ Ta kort på människor utan att fråga

Det finns till och med regler kring färgen på presentpapper när man ska ge bort presenter. Som det verkar så är färgerna; rött, rosa, silver och guld okej medan vitt, svart, blått och gult ska undvikas. Är man osäker så kan man använda sig av en present-inslagnings-tjänst.


//L


En skön söndag

Japp idag blir det en skön söndag hemma hos Lyckholms.

Dagens post-it
- Tvätta
- Fika på stan
- Slänga lite av allt som ska slängas

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Ja men gott nytt år!

Idag börjar det kinesiska nyåret och det bjuder på en hejdundrande fest (har jag hört) Vi får ju inte uppleva det på plats, men nästa år, då blir det fira av! Det nya året firas i flera dagar och det innebär i sin tur att många är lediga och att myndigheter lägger ner verksamheten och vaknar upp ur festligheterna runt den 20-23 någongång. Under den här perioden ska man som det verkar inte ge sig ut på rundresor i landet då många kineser reser hem till sina byar för att hälsa på familjen. Om man då ser att landet har ungefär 1 329 289 289 (ink. Hong Kong & Macao) invånare så kan man ju tänka sig att det kan bli smått kaotiskt...

Hur som helst så ska vi fira nyåret enligt följande:

Morgonen: Frisören (endast L)
Eftermiddagen: Fika med TC (endast L)
Kvällen: Middag med Mamman, Pappan och Bröderna (H´s alltså) - samtliga familjemedlemmar deltar i detta evenemang.

Happy new year!

Om att fortsätta packa

Nu när väskorna är nerpackade så har turen kommit till mitt andra insnöade område: scarfar. Eftersom Hannes ännu inte påtalat någon begränsning gällande dessa får de följa med mig allihopa!

För att vara varm behöver man:

Nu syns inte det på bilden men på den multifärgade står det LINDA
(har en matchande mössa också)

För att vara varm och najs behöver man:

Mina lovely scarfar var och en med en egen historia.

Tror inte att jag har hört någon begränsning gällande örhängen och har jag det så kommer jag att trotsa det och även här ta med mig allihopa!And the winner is

Nu vet vi vilka det är som kommer att ta över lägenheten efter oss. Tråkigt nog blev det inte den trevliga tjejen som jag hoppades på, men paret som fick den verkar också vara trevliga. Inte för att det egentligen spelar någon roll om de är trevliga eller inte, men det känns bättre om de är det än om de inte hade varit det.

Nu när vi vet vilka det blir ska det skrivas ansvarsförbindelse gällande en list i hallen. I vår lägenhet är det nämligen så att den där dosan som stadsnätet kommer från sitter uppe i taket till höger om ytterdörren och eluttaget sitter nere vid golvet till vänster om ytterdörren. Väldigt smidigt - eller inte. Hur som helst så måste vi skriva en ansvarsförbindelse för detta, så att de nya hyresgästerna tar på sig ansvaret för den där listen + en likadan list i köket (som förhindrar att lampsladden hänger ner).

Känns ganska fånigt tycker jag, men det är väl bara för att hyresvärden ska gå fri och slippa allt ansvar.

Den digitala klockan

När jag tidigare la in den analoga klockan som kan beskådas till vänster (anger den lokala tiden i Kina) fick jag en önskan om att det borde finnas en digital klocka så man vet om det är natt eller dag.

Sagt och gjort, jag la in den digitala klockan. Dock verkar det som att den syns om man använder firefox men inte i explorer.

Har man nu explorer och inte kan se klockan så förhåller det sig som så att Kina har tidzonen GMT +8. Det innebär att klockan nu under vintertid är sju (7) och sen under sommartid är sex (6) timmar före Sverige. Har Sverige morgon kommer vi ha eftermiddag i Kina osv.   

/L


Flytta

Alla som någon gång har flyttat vet att det är lite och fixa med. Det ska sägas upp grejer, det ska skrivas på papper, adressen ska ändras, det ska packas, frysen ska frostas ur, ja listan kan göras ganska lång.

Det som gör den här flytten annorlunda mot mina sju (7) tidigare flyttar är att det är till ett annat land! Nu måste vi genast börja tänka efter vad vi ska ha med oss. Vid en vanlig flytt packar man ner allt och vet att snart kommer man få gå igenom allt igen vid uppackningen om två (2) dagar. Så är inte fallet här eftersom vi ska magasinera 95% av hushållet. Packar man då ner något där som egentligen skulle följt med till det nya landet är det lite krångligare att få tag i det än om det hade varit en vanlig flytt.

Men än så länge har vi koll...


Maten

Jag har varit och är fortfarande skeptisk till hur det ska gå med maten i Kina.

Nu har jag dock hittat min räddning fram tills att jag vant mig: VEGETARISKA RÄTTER - ÖVER 100 LÄCKRA RECEPT. Köpte boken för ett tag sedan men har knappt tittat i den och då heller inte testlagat något heller. Hittade den nu när jag kollade igenom kokboksskåpet här hemma. Då kan man ju fundera över om de har samma grönsaker, frukter med mera där nere som vi har här. Men även det har denna fantastiska bok svaret på.

Ett litet urval ingredienser och rätter: Kinakålshuvud, kinesiskt risvin, shiitakesvamp, kinesiska grönsaker & böngroddar med nudlar. Dock kommer halva boken att sorteras bort på grund av att hushållet kommer att sakna ugn, men då har vi ju våra såser/grytor/sallader att tillgå.

Matlivet i Kina kommer att bli a piece of cake!

/L

Dagens väder

Utanför köksfönstret fortsätter snön att singla ner, det är sisodär 4-5 minusgrader och 93 % luftfuktighet. När jag tittade på Wuxi byttes lätt snö mot lätt regn, oklart vilket som är att föredra just nu. Hur som helst ligger graderna på cirka 5 plusgrader och luftfuktigheten 78 %

Biljetten

Då är biljetten bokad och klar. Den första (1) mars kl 13.00 lyfter vi!

Att packa

Efter en (1) månads uppehåll från packandet så drog vi igång det igen så smått igår. Först ut blev väskorna. Eftersom Hannes att satt en begränsning för hur många jag får ta med mig så får dessa 50 tappra soldater stanna kvar i förrådet i Sverige.och dessa får följa med migNu närmar det sig

Nu 20 dagar innan börjar det som både är roligt och tråkigt att bokas in.
Ja precis -  AVSKEDSMIDDAGAR .

Det är ju roligt och träffa nära och kära men mindre roligt att det sedan dröjer x antal månader innan man träffar dem igen. Det som är skönt är att tiden går fort och mer eller mindre springer iväg.

Trafiken

Att vistas i trafiken i Wuxi kommer att leda till utvecklandet av ögon i nacken. Det är bilar, cyklister, elmopeder (ljudlösa) och fotgängare ÖVERALLT. De kommer från oväntade håll och de motordrivna kör i båda filerna samtidigt, sicksackar mellan övriga trafikanter och använder signalhornet frekvent. Elmopeder verkar vara en hit där nere och med tanke på hur många invånare staden har så är det väl bättre med en sådan än en bil...

Att fylla i papper

När man har tagit det stora beslutet att pack aväska och dra till andra sidan jorden för att slå ner sina pinnar där får man även ta det tråkiga pappersgörat... ett papper hit ett formulär dit. Det känns som att Hannes inte gör något annat än att fylla i papper, men även jag får fylla i lite papper då och då. Ändå kunde det ha varit så mycket mer att fylla i om vi inte hade fått så mycket hjälp som vi får. Det är alltså bara att fylla i papprena, le och inse att det kunde ha varit 1000 gånger värre.


/ L

Vi kom och vi gick

Vi gick upp 02.30 gjorde oss resklara och gav oss ut i kylan 03.15. Sen for vi till arlanda med flygbussen för att sen ta oss vidare till Berlin. När vi kom till HQ hade vi möte och gick igenom kontraktet och strök och la till lite grann. Efter mötet hann vi med att se lite av staden, vi tog oss till bland annat tilll brandenburger tor och potsdamer platz. Sen bar det av hemåt igen.

Steg innanför dörren till hemmet 00.00 inatt och var då lagom trötta.

Snabbinfo Wuxi

Geografisk placering: Wuxi ligger i Jiangsuprovinsen mellan Shanghai och Nanjing (huvudstaden i provinsen)

Klimat: Varmt och fuktigt. Wuxi har precis som Sverige fyra (4) skilda årstider, men det regnar mer och medeltemperaturen är lite högre.

Sjöar och floder:
Yangtze floden, Taihu sjön (tredje största sötvattenssjön i Kina), Jinghang kanalen

Antalet invånare:
4.53 miljoner (varav 2.16 miljoner är "urban population")

Valuta: CNY = Kinesiska yuan. Även kallat Renminbi (RMB) som betyder ungefär Folkets valuta eller folkets pengar.

Känt för: Wuxi är känt för sin produktion av lerfigurer men även för Yixing keramik, sötvattenspärlor, broderier och handvävt silke

Hälsostatus

Idag var vi och fick vår sista hepatit B-spruta på några månader. Vi fick även träffa doktorn och se resultatet på vår undersökning som vi gjorde här i Sverige.

Vi kan meddela att vi inte har:

- HIV
- Syfilis
- Hepatit

och att lungor, näsor, öron, ögon och allt annat vi testade var normalt.

/ L & H

Bloggdesign

Ja det här med koder hit och dit är kanske inte min grej, i alla fall inte utan handledning. Därför ser bloggen just nu ut som om det är ett litet barn som varit framme.. hoppas på att få lite rätsida på det hela inom en snar framtid.

/L

Lägenhet

Fick mail av Shirley nu på morgonen gällande lägenheterna och hyresvärden till vårt förstaval har gått med på den hyran som vi är villiga att betala.

Men än vågar vi inte hoppas på något, det är inte klart förrän det är påskrivet..

Berlin

På torsdag åker vi till Berlin... över dagen.

Anledningen är att vi ska träffa kvinnan som har hand om expats och diskutera Kinavistelsen.
Vi kommer även att kunna se lite av staden innan vi åker hem igen, så fram till torsdag tas Berlin-tips tacksamt emot.

Bilden är tagen från resekoll.se
Bilden är lånad från resekoll.se

RSS 2.0