2010

För varje år som går känns det som visarna på klockan springer på lite extra. Det är fredag hela tiden och årstiderna byts av som på ett löpande band. 2010 har för vår del varit ett riktigt händelserikt år. Det har varit rejäla omställningar, från bekant till okänt, från varmt till kallt. Ordet resa sammanfattar 2010 på ett bra sätt. Det har varit en resa både fysiskt genom fysisk förflyttning men också en själslig och utvecklande av det inre.

 

 

Snart är det 2011 och rubriken för nästa år är: Spara och förvara


I Sverige

Frågan som ställs: Hur är det att vara i Sverige igen? Det finns väl egentligen inget enkelt svar på den frågan. Det känns väl bra. Verkligheten i Kina känns väldigt avlägsen och ibland till och med som att vi inte varit där. Några skillnader har vi dock lagt märke till.

Det är mörkt i Sverige - inget neon som lyser upp
Det är gnälligt i Sverige - i Kina förstår vi inte vad de säger så då kan vi inte ta del av det
Det är kallt i Sverige
Det är gott om god mat i Sverige
Det är gott om sociala sammankomster
Det är bra avlopp i Sverige - inget toalettpapper i hinken bredvid = svårt att lära om.
Det är ren och frisk luft i Sverige
Det är doftfritt vatten i kranen
Det är lite människor i Sverige
På lördag åker Hannes tillbaka till Kinaland efter två späckade veckor. Jag stannar till 14 januari, då det är dags för mig att bege mig tillbaka.

Imorgon

Klockan 10 i förmiddags kom vi hem. Klockan 17.50 tog vi våra packade väskor och gav oss iväg mot tåget. Nu är vi i Shanghai och i morgon klockan 10 lokal tid lyfter flyget. Vi förväntas landa i Sverige runt 16.

Känns lite knasigt att vi om ett dygn är i Sverige. 9½ månader har gått fort.

Bangkok

Varmt

 

Kontrollerat asiatiskt kaos

 

Vänligt

 

Shopping

 

Fotoposer

 

Turister (vettiga och ovettiga)

 

Tandställning

 

Mode

 

Skytrain

 

 

Efter att i natt lämnat ett varmt och härligt Bangkok möttes vi i morse av ett kallt Shanghai som hade ett tunt lager av snö (!?) på marken. Där kom jag i sandaler och linne. Isande kallt var vad det var. Efter att spenderat fyra dagar i Bangkok förstår jag varför så många åker dit. Delar resten av Thailand den atmosfär som råder i huvudstaden förstår jag ännu mer varför så många åker dit och turistar. Staden känns varm, både i luften och genom människorna.

 

Precis som i Tokyo var det mycket shopping och mycket mode. Det fanns en individuell stil och en känsla för estetik. Shoppinggalleriorna var enorma och det fanns inte bara en utan en hel drös med våning efter våning med kläder, kontorsgrejer, klockor, ja det mesta.

 

Den publika transporten består av buss, båt, en metro linje och två skytrain linjer. Skytrainen går som det kanske hörs på namnet på en räls som går över biltrafiken och fotgängarna. Biljetterna hade hyfsade priser och många av stoppen låg nära många av stadens attraktioner. När jag skriver att priserna är hyfsade utgår jag från det vi vant oss vid här i Kina, alltså metro för 3-5 SEK, buss 1-2 SEK och Taxi med en meter som startar på 8-12 SEK.

De första två dagarna spenderade vi på marknader och i shoppingcenter. Vi åkte till Chatuchak weekend market. Är man såld på marknader är denna ett måste. Det sägs att det är mer än 15 000 stånd där och området är verkligen gigantiskt. Där kan man hitta det mesta. Man kan köpa begagnade skor, designade kläder av lokala förmågor, möbler, bestick, saronger, batik, träskulpturer, väskor, ja det mesta. Man ska pruta, men hur gör man när man tycker att utgångspriset är så lågt att man inte kan pruta? Vi prutade ner våra köp med någon 10a hit och dit.

 

De andra två dagarna jobbade Hannes och jag roade mig själv efter bästa förmåga. Jag åkte lite båt, gick på amulettmarknad, Wat Phra Kaew (smaragd Buddha), Grand palace, Victory monument och China town.

På kvällen på tisdagen åkte vi till Patpong, vilket nog mest är känt för erbjudandet av ping-pong shower. Män och kvinnor kom fram tills oss och erbjöd visningar av diverse shower som inte direkt är barnvänliga.

Fyra dagar går otroligt fort och jag kan absolut tänka mig att åka tillbaka till Bangkok och andra platser i Thailand.


Bangkok here we come

Klockan 17 bestämdes det att Hannes ska till Bangkok för att hålla i en utbildning. Imorgon 17.20 går flyget. Vi åker tillbaka till Kina natten till torsdag och kommer i princip bara tillbaka för att hämta upp resväskan som ska med till Sverige.Vi jobbar för att fylla våra pass med nya stämplar

Strejken

är över!

Strejken som varit på Finnair är över. Tillkommer inga föreseningar eller liknade är vi i Sverige om en vecka

På söndag

åker vi kanske till Bangkok för några dagar. I eftermiddag vet vi säkert.

Att fira en födelsedag

I Kina firar man inte varje födelsedag. Man kan till och med glömma bort att man fyller år. Här firas vissa dagar och de firas ordentligt. Kanske firar man när man fyller 10 och 20 år, då går man ut på restaurang och äter nudlar, långa nudlar.

 

I dag när jag hade lektion hade min lärare med sig en påse till mig och sa att det var en present. Hennes mans(min andra lärare) morfars mamma fyllde i år 105 år. Detta firas ordentligt. Ett set bestående av totalt sex olika saker (= lycka); en skål, nudlar, jordnötter, dadlar, frön och godis delas ut till grannar, familj och människor som står en nära. Kanske i runda slängar 100-200 personer.

 

På skålen är det tryckt två stycken bilder bestående av en äldre herre som håller i en persika omgiven av ett rådjur och en trana. Mannen symboliserar en ängel och persikan långt liv. Mellan dessa två bilder är tecknet shou som betyder leva längre/hög ålder.

 

På andra sidan skålen är det tryck vertikalt med röda tecken: Lucky like the east oscean. Följt av namnet 105 years old longevity celebrationsom är horisontellt. Sedan kommer textenYour longevity can be compared to the south mountain, även den vertikalt.

 

Nudlarna och jordnötterna symboliserar även de ett långt liv/hög ålder. Godiset och det andra söta symboliserar glädje.


Strejk

Kabinpersonalen på Finnair, som är bolaget vi ska flyga med nästa vecka strejkar. De gick ut med detta sista november och som det är just nu är flygen till och med den 12 december inställda.

Kommer de inte till någon lösning kan det bli svårigheter att ta sig till Sverige till jul.


Vi håller tummarna stenhårt för att flygtrafiken skall återgå till det normala till dess.

Sushi

Vad äter man i Japan? Jo man äter Sushi (bland annat)

Sushi finns i varierande prisklasser och går att finna för inte så mycket till flera tusen.

Vi åt såklart sushi.

Hannes:(fisk)

Min:


(fläsk)

Shopping

Tokyo var ordning, förvånansvärt tyst och shopping.

I guideböckerna var 4 av 5 attraktioner shoppingrelaterade och jag förstår varför. Det var fyllt av affärer överallt, både stora och små. Märken som LV och Fendi delade gata med H&M, MUJI,  Uniqlo och secondhand butiker.

I affärerna hanterades pengar med hjälp av små brickor.

Vi bodde på ett klassiskt Ryokan med futonsängar. Vilket i praktiken är ungefär samma sak som att ligga på ett tunn madrass hemma på en kompis vardagsrumsgolv.

Priserna var ungefär som i Sverige, både när det gällde shopping, mat, fika och transporter. Det blev en försmak av vad som komma skall. I Kina är mat och transport billigt.

Tokyo till skillnad mot Kina:

-De stannar vid rött ljus

-De trängs inte

-Köar

-Väntar tills alla gått av på tunnelbanan innan de går på

-Stort utbud på caféer, dvs fler än Starbucks, Costa Coffee och The Coffee Bean

-Inget djupt rosslande följt av spott

-Mycket vintagebutiker

-Mindre smog

-Mindre öppna ytor

-Intressanta toaletter

Hål-i-golvet finns här också, men inte med instruktion. Sen fanns det dem som blåser

upp vatten och sedan blåser torrt, de med värme i sitsen och som har ljud som inte avslöjar

vilket behov man uträttar.

 

-Tekniska prylar

-Vending maschines

Överallt och man kan köpa många olika saker i dessa, t.ex. dricka och blommor.

 

-Olika klädstilar

-Inget tutande

- Dyrare

- Få sopkorgar

- Vänstertrafik


Tokyo

Vi befinner oss i Tokyo. Vi har det toppen och firar i dag var brollopsdag.


Dagens födelsedag

771: Karl den Store blir kung över hela Frankerriket
1945: USA.s senator godkänner amerikanskt medlemskap i FN
1973: Rymdfarkosten Pioneer 10 når Jupiter
1982: Kina antar sin grundlag
1985: Glada, Spexiga och kreativa KARIN föddes


Freedigitalphotos

Grattis KARIN!!

Dagens födelsedag

Grattis ARNE på din dag!


freedigitalphotos

Dröm

Drömmar brukar ofta återspegla det man går och tänker och funderar på. I natt drömde jag om min mamma och om ost, skinka, salami och andra smörgåspålägg. Jag var hemma hos min mamma, i vårt hus vi bodde i när jag var liten. Jag hade precis kommit hem från Kina och var utsvulten. I kylskåpet fanns det ett helt smörgåsbord av pålägg. Jag kände en otrolig glädje, det var så verkligt. När jag vaknade hade jag kvar den känslan, inte på grund av osten, utan på grund av mamma. Min älskade mamma som inte längre finns bland oss. Jag saknar henne så himla mycket, speciellt såhär i december då det både är lucia (hennes födelsedag) och jul.

freedigitalphotos

 

Nu är det 15 dagar kvar till vi åker hem och det ska bli väldigt roligt. Möttes dock idag av beskedet att Finnairs kabinpersonal gått ut i strejk och att detta påverkar trafiken i form av inställda flyg. Förhoppningsvis är trafiken som vanligt när det är dags för oss att lyfta, annars blir det julfirande med nudlar och pinnar.


RSS 2.0