Framme

Vill bara meddela att vi ar framme i Hanoi och att vi har det bra.

Herewegoagain

Imorgon är det två veckor sedan jag kom tillbaka till Kina. Väskorna står återigen packade i hallen, imorgon åker vi och firar nyår i Vietnam.Vi startar i Hanoi och flyger sedan vidare till Ho chi minh och sedan tillbaka till Hanoi och när kalendern räknat fram till 7e februari är det dags att åka hem till Wuxi igen.

Födelsedagspresent

Förra året när jag fyllde år fick jag i uppdrag av min pappa att låta tillverka en väska. Idag hämtade jag upp den i Shanghai.Den kommer från Uniquepiece. Det roliga med den butiken är att de kommer ihåg mig. Jag har varit där några gånger, kanske fyra-fem, och de vet vilken väska jag köpte för ett halvt år sedan.


Motgåva

Igår gav Hannes den vakumförpackade gåsen/ankan och paketet med mjölk till sina taxichaufförer. Idag kom han hem en kartong med STORA jordgubbar. De verkar ha gått igenom någon form av behandling, kanske lite tillväxtproteiner eller liknande. Smaken var det dock inget fel på.

Nyårspresent

Så, idag kom Hannes hem från jobbet med ett stort leende på läpparna. Även han har nu fått ta del av de läckerheter som nyårspresenten i år innebar; 24 äpplen, en gås och en kartong med mjölk. Dock uteblev dammsugaren som de andra fick. Äpplena är det enda vi behåller. Gåsen och mjölken ska Hannes taxichaufförer få imorgon.

Ibland

behöver man ta en pause.


Mathantering

Det som jag tycker är det absolut bästa med att vara i Kina, är alla intressanta saker som jag ser. Det är annorlunda. Jag har aldrig sett någon torka kött på en gardinstång utanför fönstret i Västerås eller bland kläder i en strumphängare för den delen. Inte heller har jag någon gång sett någon som hängt nudlar på tork i trädgården.


Universalt


Idag gick jag förbi en skola, en del av muren var dekorerad med färgglada konstverk.Dagens födelsedagGrattis Mattias på födelsedagen!

Present

På tal om det stundande nyåret kom Hannes hem och berättade att kollegorna på den kinesiska delen av det joint-venture han jobbar på fått en nyårsgåva. De fick; en gås (färdig att ätas), en kartong med äpplen (i sizen mellan en tennisboll och en junior-handboll), en kartong med mjölk (små tetror) och en dammsugare.

Ganska festligt tycker jag. Kanske borde liknande julklappar införas på företagen i Sverige?

Vårt zodiakdjur

Zodiakdjuren är totalt tolv stycken och består av: Råtta, Oxe, Tiger, Hare, Drake, Orm, Häst, Get, Apa, Tupp, Hund och Gris

 

 

Zodiakdjuren utgör tillsammans med de fem elementen; Metall, Trä, Vatten, Eld och Jord en cykel på 60 år, där varje djur kopplas ihop med var och ett av elementen. Personerna som föds under året präglas sedan av de karaktäristiska drag som återfinns i djuret och elementet. Sen tillkommer även yin och yang.

 

Jag är född i oxens år (1985), elementet som då var inblandat var trä. Oxens egenskaper är att de är mjuka, fredliga, konservativa, oberoende och respekterar andra för vad de är. En oxe kan verka oromantisk, men hyser mycket kärlek till fåtal utvalda. De är envisa och tålmodiga, agerar efter övervägda beslut. Envisheten kan få dem att verka buttra, de är extremt dedikerade och når framgång genom hårt arbete och tar inga genvägar. Ofta är de mycket bra ledare då de är lojala, trygga och förhastar sig inte i svårare situationer. Oxar är fulla av temperament och kan tappa humöret och glömmer sällan en tjänst eller en otjänst. Som tur är har oxen även en mjukare sida och är mycket mån om familjen och det egna hemmet. Vattnet som var elementet för mitt år besitter egenskaper som skönhet, dygd och elegans. Trä representerar fantasi och skapande kraft, yrken som sägs vara passande för oss fyllda under detta år är konstnär, bonde eller författare. Färgen är grön/blå

 

Hannes är född i grisens år (1983) tillsammans med elementet vatten. En person född i grisens år är ärlig och artig. Det de tar sig för gör de med all kraft. Grisar har få vänner, men behåller dem för resten av livet, och den som får en gris som kompis kan skatta sig lycklig. En gris pratar sällan mycket, men har ett starkt driv efter kunskap och är väl informerande. Humöret hos en gris kan växla fort, men de ogillar starkt att argumentera och gräla. Vattnets karaktärsdrag är stränghet, kyla och lugn. Det har en fruktbar kraft, men uppvägs av alltför stor självbehärskning. Yrken som lämpar sig för människor födda i elementet vatten är artist och köpman. Färgen är svart.

 


Happy new rabbit-yearSnart infaller den andra nymånen efter vintersolståndet. Detta innebär oftast inte något speciellt för oss i väster, men för kineser, japaner, koreaner och vietnameser innebär detta ett nytt år. I Kina går man efter lunarkalendern och firar nästa vecka landets största och viktigaste händelse, nyår eller vårfestivalen som det också kallas.Det som händer under firandet av nyåret är att man äter god mat (ofta fisk, eftersom ordet uttalas på samma sätt som ”överflöd”), träffar vänner och familj, smäller smällare och raketer samt ger varandra röda kuvert med pengar i. Vid firandet av det nya året infaller även den längsta arbetsfria perioden under hela året, vilket är ungefär tre- fem dagar.Varje nytt år symboliseras av ett djur, ett av de tolv zodiakdjuren, vilka sägs blivit introducerade av kejsaren Qin Shi Huangdi (259-210 f.Kr). Nu är det tigerns år, nästa år med start nästa vecka är det alltså harens år.


Wuxi har stylats med en hel rad "pynt" inför det nya året. Både stora och små.

En januaridag

Jet-lagen har ett fast grepp om mig och jag har fruktansvärt svårt att bryta mig loss. Det går åt rätt håll, men inte så fort som jag vill att det ska gå. Jag är vaken om nätterna och sover till efter mitt på dagen, trots att jag tar till de knep jag kan.Snökaos

Enligt min vän J snöar det cirka två gånger om året här i Wuxi. Det snöar inte särskilt mycket, men resulterar i ett snökaos. Rutiner som nedkylda nordbor är vana vid är icke existerande. Till dessa räknar jag; snöskottning, vindruteskrapning och vinterdäck. Man sätter sig helt enkelt bara i bilen och kör, att vindrutan är full med snö, det spelar ingen roll.
Imorse när Hannes skulle åka till jobbet körde hans chaufför i ca 10-20 km/h, längs vägen stod det bilar som kört in i kanten på vägen eller i andra bilar, bilen framför sladdade runt. Beslutet att vända om och åka hem togs. Synen som mötte honom var arbetslag som skottade (skrapade) bort snön på vägen.

I natt lovar väderprognosen att det skall frysa på och bli cirka sex minusgrader. Hannes jobbar hemifrån imorgon också.

Kyligt

Något som verkar vara ganska vanligt förkommande är att människor tror att alla länder som ligger söder om Malmö är varma. Pratar man om Kina, speciellt i vintertid, behöver man ofta inte vänta särskilt länge innan det kommer uttalande som ”men där är det ju inte särskilt kallt”. Det många glömmer bort är dels 1) att Kina är gigantiskt och 2) att det gränsar till Pälsmössornas land Ryssland. Vi bor i ett område som är VARMT på sommaren och ganska KALLT på vintern. Vi kanske inte har särskilt låga grader, men den fuktiga kylan tränger genom märg och ben. Till detta isoleras inte husen. Många kineser sätter inte på värmen i sina hus, då det kostar alldeles för mycket pengar. Vi har ingen värme i köket eller på toaletten, vilket ger en försmak av hur det är. Att tillbringa 15 minuter med att diska i det 8 grader varma köket är inte särskilt angenämt eller för den delen sätta sig på den iskalla toalettstolen det första man gör på morgonen.

 

 

Detta gör att jag har stor förståelse för alla dessa vadderade pyjamasar och frottéskydd till toalettstolarna som säljs här och var. De toalettstolar som fanns i Tokyo med inbyggd värme går från att vara skojig till en fantastisk uppfinning.


winterwonderland

När jag som ett yrväder for ut genom portarna idag möttes jag av ett annat yrväder: snö. Det var inte synen jag väntat mig. Igår var det soligt och några plusgrader. I lördags när jag landade välkomnade Shanghai mig med solsken och en vårliknande värme.
Matresan

Efter en fyra veckor lång matresa till Sverige är vi båda alltså tillbaka i jättelandet. Med matresa menar jag inte nödvändigtvis att vi provat fina patéer, gåslever eller känt aromen av ett rödvin eller annan dryck av angenäm årgång. Nej, våra matupplevelser har sett helt annorlunda ut. Det har varit pizza, potatismos, torsk, basturökt skinka, hushållsost, osötad yoghurt, köttbullar, korv, rotfruktsgratäng och annat smått och gott om vartannat. Mellan de sedvanliga tre huvudmåltider har det sedan smaskats på godis, kakor, bullar, glass och andra efterrätter. Det känns som att 90 procent av n vakna tiden har spenderats med att tugga på något.

Efter att ha lyckats hålla mig vaken i ungefär 30 timmar, somnade jag och vaknade 14 timmar senare, kanske inte så pigg som en lärka som jag velat. Under eftermiddagen har vi utforskat ett köpcentrum som öppnade under senhösten/vintern som vi inte hann besöka innan vi åkte till Sverige. Vi slog på stort och åt där, på tredje våningen. Under måltiden konstaterade vi att ja, vår Kinaupplevelse kanske inte varit någon bra matupplevelse. När vänner och bekanta reser utomlands handlar mina frågor till stor del om vad de ätit under resan. Mycket för att det är där man verkligen kan se skillnader mellan olika länder och kulturer.

 

Under Sverigeresan fick jag vid några tillfällen frågan om just mat. ”Vilken är din favoriträtt?”, ”Vad kommer du sakna?”. Som nämnts tidigare är jag inte särskilt förtjust i mat med en ”slemmig” konsistens eller med ben i eller för den delen kött. Jag skulle med lätthet kunna äta ren vegetarisk mat. Med detta sagt började vi räkna på hur många av de restauranger vi ätit på som egentligen serverat rätter ur det kinesiska köket. Vi kom fram till att det kanske rör sig mellan 10-20, det exakta antalet beror på vem utav oss som man frågar. På frågan om vilken min favoriträtt är svarar jag: Dumplings. På frågan vad jag kommer sakna svarar jag: Inget.

 

Innan jag åkte hem igen var jag iväg till affären och inhandlade på inrådan av Hannes några varor som enligt honom var "För vår överlevnads skull"


Ordningen är återställd

Efter fyra veckors campande är jag tillbaka i Wuxi. Resan gick bra, men jag hade tyvärr inte Hannes tur och kunde uppgradera biljetten till business. Tjejen framför mig fällde ner sitt säte så långt det gick och bredvid mig fick jag planets största finländare.

Nu när jag är tillbaka kan jag nästan säga att jag faktiskt saknat den orena luften och det överdoserade klorvattnet, men bara nästan. Trots att veckorna i Sverige varit roliga och sprungit iväg, känns det väldigt skönt att komma hem till Kinaland igen.

En vecka kvar

Snart har en vecka gått av det nya året. 2011, jag känner på mig att det kommer bli ett härligt år med många roligheter. Hittills har veckan mer eller mindre gått ut på att äta mat, fika, äta mat, fika och återigen äta mat. En vecka har jag kvar i matlandet Sverige innan jag åker tillbaka till Kinaland. Det ska bli skönt att åka tillbaka. Sova i sin egen säng, träffa Hannes och ha alla mina saker och kläder. Men innan dess fortsätter turnén och Stockholm, Falun, Västerås, Uppsala, Sala och Eskilstuna står på listan.

 


RSS 2.0