Om att ha hemhjälp

I Kina är det vanligt att, i alla fall som expat, ha en hemhjälp, en Ayi. Ayin kan göra det mesta; städa, tvätta, handla, betala räkningar, passa barnen m.m. Jag vet inte exakta kostnaden för denna tjänst, men har hört att det inte är särskilt mycket. I vårt hem finns det dock ingen Ayi och det kommer det antagligen aldrig att göra heller. Anledningen till detta är att jag inte vill ha någon.

En tjänst som jag däremot skulle kunna tänka mig att köpa är någon som lagade middag åt mig varje kväll. För att laga mat är kanske bland det tråkigaste bland alla hushållsgrejer.


Dagens födelsedag
Grattis Pappa på födelsedagen!

Midsommar

Midsommar är väl svenskt om något?

Dagen bjuder på mulet, men ännu inget regn. Att låta midsommar skynda förbi utan att uppmärksammas är inte att tänka på. Ikväll drar vi på Midsommarparty i Shanghai som anordnas av young professionals.
Glad midsommar!

Dagens språklektion

Dagens språklektion bjöd på:

Klockslag - dian för klockan och fen för minut
Veckodagar - xingqi vecka yi ett = måndag, Xingqi er (2) = tisdag osv. Man räknar alltså vecka + siffran. Onsdag är veckans tredje dag alltså vecka + 3. Stämmer på alla förutom söndag som är xingqi tian   
Månader - yi ett yue = januari osv. Samma princip som veckodagarna.

och övningar till detta.

Måndag kl 9.00 = Xingqi yi (måndag) shangwu (morgon) jiu (9) dian (klockan) 

25 dec kl 21:15 = shier yue (december) er shi wu hao (25e) wanshang (kväll) jiu (9) dian (klockan) yi (1) ke (kvart)

Det tog mig ungefär en kvart att läsa ut varje övning jag fick (kändes det som)

Leo körde en lek med mig; Vi började på level 1 där man bara skulle säga fem klockslag rakt upp och ner t.ex. 23.03, missade jag fick jag fem extra. Klarade jag mig avancerade jag till level två som innebar att ange när på dagen t.ex. kväll kl 23.03. Level tre innebar datum och tid och så vidare. Till slut satt jag där med år, månad, datum, tid och skulle dessutom säga fem i (19.55). '

Hjärnan var full, men det var roligt!

Gåva

Hannes har rara taxichaufförer. Idag när vi kom tillbaka från sjukhuset fick dessa:Jag har inte en aning om vad de heter, men jag vet att det är ganska svårt att få tag på dem i affärerna utan att de är mögliga. Här i öst har man nämligen en förmåga att plasta in allt. Löken är till exempel alltid skalad och inplastad och ligger sedan i rumstemperatur. Plasten och den varma luften snabbar ju liksom på det hela och de små korgarna med dessa bär innehåller ofta mögelskadade bär. De är hur som helst goda, men med en ganska säregen smak som jag tyvärr inte kan beskriva.

Torsdagsklubben

Idag hade vi säsongsavslutning på torsdagsklubben. Torsdagsklubben innebär fika på Starbucks med Jessica och Janet. Idag gästade även Jessicas dotter Jenny 12 år fikat. Det var som vanligt trevligt och jag kommer sakna Janet när hon åker hem till Kanada. Hon är en mycket trevlig kvinna så även Jessica. 

Genom fikaträffarna på SB lär jag mig massa nya saker och det är både mjuka och lite hårdare ämnen som avhandlas, allt från film till oljeutsläppen i USA.

 

Sjukhusbesök

Inför höstens semester beslutade vi att ett malariavaccin kan vara bra och bokade därför ett besök på internationella sjukhuset här i Wuxi (där vi förövrigt gjorde vår hälsoundersökning i januari). Vi åker inte förrän i september, men eftersom allt inte alltid flyter på som det ska här ville vi vara ute i god tid. Vi bokade tid till kl 14 idag med en svensk läkare. Vi kom dit ca 30 minuter innan, vilket visade sig vara bra för dessa ägnades åt att fylla i papper (papper och stämplar gillas skarpt här). Sen fick vi följa med en sköterska för att vägas, mätas, kolla blodtryck samt kroppstemperatur.


Hannes kollar blodtryck

När vi var klara frågade sköterskan vad vi hade för sjukdom. Att vi var där för att få vaccin hade inte gått fram. Efter att förklarar vårt ärende visades vi in till läkaren som visade sig vara ganska osvensk. Väl där fick vi dra allt en gång till, att vi ska på semester och inte vill bli sjuka. Vi kom dock inte därifrån med några malariatabletter, för de hade inte några där, men det finns i Shanghai. Läkaren ska på semester och vi skall återkomma i mitten av juli.


Frid

Nu är det lugnt och skönt omkring mig. Männen har gått och så även Leo (läraren). Igår när Shirley ringde och berättade om varmvattengrejen sa hon: Det kommer inte ta lång tid och ni kommer inte bli störda. Det sista la hon till när jag sa att jag hade lektion idag.

Sanningen i det hela var att det tog lång tid och vi blev störda. När Leo kom kl 10.00 sa männen sex minuter till sen är det klart. När Leo gick 2 timmar senare borrade de fortfarande + att hela farstun stank rök och det kändes som att jag själv rökte när jag tittade ut.

Tider och annat här är inte som hemma

Varmvatten

Just nu har jag fem män inklusive hyresvärden i min hall/matplats/vardagsrum som allihop försöker få bort luckor, mäta och komma fram till bra grejer. Anledningen är att det till varje lägenhet skall installeras varmvattenberedare, istället för att det ska gå centralt genom hela huset. Inte nog med att det stormar in en drös människor, de röker också!

Det här känns ganska typiskt Kina, det är många människor, men det är ofta en eller två som jobbar och resten tittar på, så även i detta fall.


Smygfoto på två av dem

Semester semester semester

Höstens semester är bokad!

Nu har vi massa saker att se fram emot:

- Besök från Sverige (Erik&Peter,Annso&Claes,Chris&Göran)

- Semester (ca 3,5 vecka)

- Besök från Sverige (Karin)

- Jul & Nyår i Sverige (kramas med mina (systerns) barn)

Prylar

Lägenheten vi bor i är fullt inredd, vilket leder till att prydnadssaker som tillkommer stör och ger ett överbelamrat intryck (på ett dåligt sätt). Detta hindrar dock inte oss från att hitta saker som vi vill ha. Här kommer en av fördelarna med att ha ett rum som man inte använder. Vårt tredje sovrum används alltså som förvaring till de nyinköpta sakerna.

 

Ett smakprov av det som finns i rummet.

Gemensamt beslut om inköp

Mitt beslut om inköp

Mitt beslut om inköp


Anpassning?

Förr eller senare kommer man in i en vardag, eller? Vad menas egentligen med en vardag? Jag tror att många förknippar tråkiga eller mindre roliga saker med vardag, så som tvätt, städa, jobb och räkningar. Men om jobbet är roligt är det vardag då också? Är det vardag när man reser runt i världen och delfinsafaris avlöser vandringar i urskogen? Det där med vardag är ett diffust begrepp. Hur som helst utläggningen om det här med vardag är att jag tror att jag kanske kommit in en sorts vardag. Inte så att jag gör tråkiga saker hela dagarna utan mest för att det kanske inte är lika mycket nya saker som händer längre. Kanske ska det inte benämnas som vardag utan mer som ”anpassning”. Många saker är inte lika annorlunda längre och det gör det här med bloggandet lite svårare. Det finns ju så mycket om Kina som är speciellt och annorlunda men jag har kommit in i en vardag/anpassning där jag inte ser detta. Sen kan jag inte säga att gör crazy galna saker heller som bjuder in till nya spännande saker att berätta om.

 

Fantasin är noll och idéerna flödar inte.


Lördagen

Lördagen spenderades i Shanghai. Anledningen var att vi var och hämtade upp biljetter till midsommarfirandet nästa vecka. Resten av dagen tillbringade vi med att shoppa i det 36 grader varma Shanghai. Vi körde lite Nanjing rd 580 (fake market) och kom hem med lite schyssta prylar, väskor till mig och pyjamas till Hannes, bland annat. Hannes står för förhandlandet gällande priset och har blivit ganska vass.

HK del 4

Sista delen HK, sen kan vi återgå till det normala.

Hong Kong bjöd på en del skillnader gentemot Kina och framförallt Wuxi. Det fanns saker som gjorde oss påminda om tiden då engelsmännen styrde, bland annat vänstertrafiken och dubbeldäckarna.Att åka dubbeldäckar-spårvagn på HK Island kostade 2 HK d och var lite häftigt. Ibland är det de små sakerna i tillvaron som gör den så fantastisk, att åka färjan och spårvagnen var både roligt och billigt.  


Skillnader HK vs China (Wuxi)

Inga pyjamasar offentligt
Inga blöjfria barn med "trasiga" byxor
Inga signalhor som ljöd HELA tiden
Inte lika många KFC (Kentucky fried chicken)
Flera olika nationaliteter
Klackarna på kvinnoskorna var inte lika höga
Gott bröd
Fantastiskt bra engelska, här var vi dem som hade fattig engelska
Skyltar och annat på engelska
VISA-kort kan användas nästan överallt
Vattnet luktar inte klor


Att åka till Hong Kong var som att åka till europa, förutom att det var så fuktigt.
Till sist några av de skyltar med förbud som fanns

Dagens temperatur

Ute: +34 C

I Köket: +29 C


HK del 3

När vi gick ner från Victoria Peak ramlade vi in i något som kan ha varit Hong Kong Zoological and Botanical Gardens vi såg en mängd olika fåglar, några reptiler och en lekpark. Vi var lite trötta och orkade inte gå så vi kunde se fontänerna och allt annat som fanns att se. Priset: gratis.När vi var tillbaka i Kowloon på fastlandet åkte vi till Mong Kok-området och gick på marknad. En RIKTIG marknad som är utomhus. Vi gick till Temple street night market och Ladies market. Vi uppskattade den andra mer.Lite affärer i området


Afternoon tea

Peninsula Hong Kong hotel serverar afternoon tea varje dag. Hotellet har stil och klass som följde en ända in till badrummet där man fick handduk räckt till sig av en i mitt fall kvinna som såg ut som en typisk hemhjälp med svart klänning och ett vitt förkläde.

Det finns en viss klädkod när man vill dricka sin te på Peninsula. Man ska vara lite uppstyrd casual, dvs inga flip flops i gummi och inga strandkläder.Ett utsökt våningsfat + te för två personer gick loss på 450 (ink 10 % serviceavgift.) I Kina ger man inte dricks, men i Hong Kong läggs det på en serviceavgift på 10 % på restauranger och hotell. 

Mid-levels escalator

Världens längsta rulltrappssystem som är 800 m.Vi hoppade av i SoHo för fika och middag. Stället vimlar av restauranger och caféer och man kan hitta det mesta; grekiskt, mexikanskt, kinesiskt m.m.Inte långt bort väntar en rad små butiker med antikviteter och annat. Cat street ligger i närheten där man kan finna lite annat.


Wedding

En av Hannes kollegor ska gifta sig och idag delades det ut små presenter på jobbet.


HK del 2

Åker man till Hong Kong tycker jag nog att Victoria Peak är värt ett besök. Tar man tåget kostar det 36 HK dollar tur och retur. Vi köpte tur och retur men väl där uppe valde vi att gå ner.Sikten var inte helt klar dagen vi åkte upp, men det var klart värt det. Att gå nerför var jobbigt, riktigt jobbigt. Lutningen var ganska brant och att sen lägga till lite värme och luftfuktighet så var man inte så fräsch längre. Det tog en liten stund att gå ner och dagarna efter hade vi träningsvärk i vaderna och att gå nerför trappor kändes...

Väl nere på ganska plan mark (Hong Kong kändes över lag ganska kuperat) tog vi färjan över till fastlandet igen. Färjan kostar 2.5 HK d på vardagar och 3 HK d på helger. Resan tog mindre än 10 minuter

HK del 1

På lördagen anlände vi till Hong Kongs flygplats. Det kändes förvirrande, vi irrade runt en liten stund för att senare komma rätt. Att ta sig från flygplatsen var inga problem, bara att ta airport express som för en grupp av två kostade 140 HK$ (ca 140 SEK) enkel. Vi hoppade av på Kowloon station och tog därifrån en shuttle bus till Holiday Inn och därifrån var det gångavstånd till vårt hotell The Minden. När vi kom till hotellet var klockan två och vi var varma och härliga. Hotellet var trevligt och rent, inget flashigt.

Lördagen spenderades sedan i stort sett på Harbour City, ett köpcenter med ca 700 butiker som är  uppdelade i fyra zoner. Här hittar man både exklusiva märken som Chanel och liknande men även butiker som Uniqlo, som påminner lite om HM. Trots kartor och "Här är du" symboler var det lite halvkrångligt att hitta runt.


Efter att tittat runt bland några av alla affärer inne på Harbour City gick vi vidare till Avenue of the Stars, som ligger vid vattnet med utsikt mot HK Island.


Där gick vi på stjärnor som Jackie Chan och Bruce Lee


Hänger man vid stjärnorna kl 20.00 har man en bra utsikt över Symphony of light, som är världens största (permanenta) ljusshow. Byggnaderna på HK Island ändrar sitt ljus i takt till musik. Är man vid den här delen kan man inte missa att klockan snart närmar sig 20 eller att det är något som snart ska hända för en röst i högtalaren informerar ett bra tag i förväg att showen snart börjar, samt att platserna på utsiktsdäcket redan vid 19.30 bara är ett fåtal lediga.SOHO

Hong Kong visade sig vara en behövlig pause från Kina, for skillnaderna ar STORA. Klimatet ar tropiskt och luftfuktigheten ar hog, man fungerar som en vandrande svettmaskin, vilket kanske inte kanns helt okej, men det ar ett fantastiskt stalle att vara pa. Jag gillar HK och skulle jag kunna tanka mig att bosatta mig utomlands pa obestamd tid, sa skulle det vara ett hett alternativ.

Just nu sitter vi och dricker nyttiga smoothies i SOHO pa HK island och njuter av de sista timmarna vi har kvar har. Imorgon formiddag drar vi hem till elmopederna, kinesiskan och signalhornen. Det kommer lite bilder och sant sa fort vi kommit hem.

En alldeles särskild dag

1872: Fackföreningar legaliserades i Kanada
1907: Norge antog suffragettrörelsen
1946: Donald Trump, affärsman, föddes
1985: Hanna, glad och härlig färdigstuderad mäklare, föddes


freedigitalphotosGrattis på din 25.e födelsedag!Packar

Nu packas det här hemma i residenset, för imorgon kl 6.00 hämtar taxin oss och kör oss till Wuxi airport. Nu byter vi Wuxi mot Hong Kong för några dagar.Om inte förr så återkommer jag med rapport nästa onsdag.

Tiger Hill

I utkanten av Suzhou ligger Tiger Hill. Där kan man hitta det mesta som har med bröllop att göra. Dagens mission var alltså att hämta upp brudens klänning som under tidens gång utvecklats till klänningar. Detta var 3.e besöket på fabriken som tillverkar dem. De tar mått och syr upp klänningar, men det behöver inte betyda att resultatet blir rätt. En sak ska man ha med sig om man funderar på att sy upp något i Kina, man ska ha utrymme för korrigeringar, för det behövs. Som sagt var det 3.e gången den blivande bruden var där, men vid dagens första provning insåg vi att det behövdes ännu fler korrigeringar, det som skulle rättas till sen förra gången var inte fixat.

Medan klänningarna ändrades gick vi ner till "marknaden", ett gäng gator med bara bröllopsklänningar men även en del för bal eller liknande tillställning. Priset på klänningarna ligger mellan 300-1000 RMB och är väldigt flexibelt (pruta med andra ord). Jag förstod det som att man köper klänningarna direkt därifrån, men det är bara möjligt om man är i samma storlek som en kines dvs storlek 32-36.När vi kom tillbaka för en andra provning, var det fortfarande inte bra. Fler ändringar behövdes.
Ändringarna gjordes medan de andra prövades.Resultatet av dagen: Tre bröllopsklänningar + en balklänning i den blå påsen, den fjärde klänningen korrigerades lite för väl så den blev sisodär en dm för liten i ryggen och en femte klänning är beställd.

Balklänningen som kom med på köpet skulle egentligen vara en bröllopsklänning, men när de kom för att hämta upp den var den grön istället för den vita nyansen de valt. Antalet klänningar har alltså ökat på grund av diverse kommunikationsproblem och andra faktorer. Ursprungsidén var 1 klänning, men vad gör det när en klänning snittar på 400 RMB?

Daytrip

Shàngwu jiu dian (kl 9) blir jag upplockad här utanför och åker sedan vidare mot Suzhou. Damerna jag åker med har ett mission och jag får hänga på.

Återkommer om detta när jag kommit hem igen, kanske med en liten bild eller två.

Lektion nr 2

Mitt huvud är fullt. Min hemläxa från förra lektionen fick godkänt och jag är nöjd att jag klarade det mesta.

Idag gick vi igenom klockan och lite så. Mycket påminner om det i svenskan, men mycket är också totalt olikt, men ganska logiskt.

7.10 - 7 dian (klockan) 10 fen (minuter)

För att veta om det är på morgonen eller kvällen måste du lägga till zao shang eller wanshang (sen kväll)

7.10 am blir alltså: zao shang qi (7) dian shi (10) fen.

7.45 am: zao shang (tidig morgon) qi (7) dian (klockan) san (3) ke (kvart)

Sen tillkommer lite olika toner osv.


Madrass

Idag kom vår madrass från IKEA! När vi beställde hemleveransen lämnade vi Hannes mobilnummer. Toppen tänkte vi. Idag ringde de till honom och pratade inte ett ord engelska. Tur att Hannes jobbar där det finns kineser som kan kommunicera åt båda hållen. Jag hann inte mer än hem innan det plingade på dörren och en glad man kom upp med madrassen. När jag tänkte ta den och bära in den i sovrummet skrattade han,viftade med handen och bar in den själv. Hemkörning från IKEA i Shanghai till sovrummet i Wuxi för 105 RMB, det är helt ok.


Yixing

Dagen bjöd på kyliga 19 grader och ösande regn och jag befann mig mitt i det hela dagen. Jag var nämligen i Yixing även kallad ”The Pottery Capital of China”. Det är en liten stad som ligger på västra sidan om Taihu Lake cirka 7-8 mil från Wuxi. Efter att ha kört vilse några gånger kom vi äntligen fram till fabriksförsäljningen av krukor och lite allt möjligt som har sin rätta plats i trädgården. Ja kanske har jag ingen trädgård, men jag sprang runt där ute på gräsmattan (läs: vattenfältet) bland alla krukor och annat med ett stort leende på läpparna och samlade på mig en del prylar, lite grodor och annat.

 

Sen åkte vi till ett inte lika intressant ställe, men de andra damerna (internationella klubben) shoppade vidare

Jag var dyngsur från topp till tå, men otroligt nöjd med dagen.


Homework

Förmiddagen har ägnats åt min läxa som jag fick av Leo i fredags. Det tar sin lilla tid och jag upptäckte ganska snabbt att det här med subjekt, objekt och pronomen m.m. fallit i glömska. Nu blir det till att fräscha upp minnet lite.

 


International leather city

Idag drog jag med mig Janet till International leather city här i Wuxi. Har sett att de skyltat dit när jag åkt med bussen och har adressen dit skrivet med tecken så vi åkte dit. Är man ute efter att köpa en väska är det kanske ett bra ställe att åka till, för det var det som fanns där. Det kändes lite oklart om det pågick upprustning av stället eller om det skulle rivas. Det var gigantiskt och innehöll många små affärer, men 80 % av dem var stängda.

Känslan av att vara i en spökstad var total och vi stannade i 20 minuter innan vi tog en taxi tillbaka hem.

Dagens middag
Nationaldagen

Igår kände svenskarna i oss för  fira lite extra och slog till med en frukost utöver det vanliga


Helgen

I lördags drog vi till Shanghai för att fira att vi varit man o fruga i sex månader. Eller nej det var inte därför, men det är sant. Vi hade två mission med storstadsbesöket: Glasögon och Bäddmadrass.

Glasögon
När man står med tågstationen i ryggen och blickar rakt fram kan man se två stora byggnader. I den till vänster finns det två våningar med bara glasögon. Dit gick vi. Gick runt och kollade lite och platsen är gjord för att förhandla om priset. Jag var ute efter ett par slipade solglasögon och hittade ett par som kändes ok. Lämnade fram mina vanliga glasögon så de kunde läsa av styrkan, men fick göra en synundersökning också. Inte lika omfattande som den man gör hemma, men dock. På 30 minuter hade jag mina glasögon och det gick på 400 RMB. Hannes köpte också ett par, men på ett annat ställe. Han behövde inte göra någon undersökning, det tog en timme och kostade 450 RMB. Vanliga glasögon är billigare och man kan få ett par för 200 RMB. I lördags använde jag inte mina glasögon så mycket för ögonen hade lite svårt att justera sig efter de nya glasen och det kändes lite konstigt när man rörde på huvudet. Idag känns det ok.

Hade minneskortet suttit i kameran som jag tog med hade jag kunnat bjuda på några bilder, men som sagt så låg det kvar hemma...

Franska delen

Både jag och Hannes är mycket förtjusta i den franska delen av stan och återkommer gärna dit när vi är där. I helgen utforskade vi nya gator och gjorde en del köp. Julu RD är en ny favoritgata med flera butiker som var av intresse. Vi hittade till Paramita Tibet Shop och till Life experience paper, både med mycket trevlig personal. Många av de andra butikerna var vi tyvärr tvungna att hasta förbi = återbesök :)

IKEA
Metrolinje 1 tar dig ut till IKEA och kostar 4 RMB om du åker från tågstationen (inte den södra) eller liknande. Uppdraget var att köpa en bäddmadrass. Sängen är så hård att Hannes inte kan sova i den och så kan vi inte ha det i ett år till. Vi kollade runt lite på varuhuset och som alltid går man därifrån med mer än man tänkt sig. Vi köpte en kavel i bambu, ätpinnar och lite annat som vi antar är lokala inslag. Även middagen intogs här och Hannes var nöjd när han fick lite lingonsylt. Vi ordnade hemleverans av madrassen, förhoppningsvis kommer den på torsdag och handlade sen lite i foodshoppen innan det var dags att ta sig tågstationen.

Att gå på gym

I måndags köpte jag 10 gångers kort på det närliggande hotellets gym. Det är pyttelitet,

men är okej fräscht och har det jag är ute efter. De har även en pool. Egentligen får

man inget kort heller utan mitt namn är uppskrivet i ett litet anteckningshäfte som ligger

bakom disken och där skriver jag datum och signerar. Här behöver man inte riskera att

inte bli igenkänd. När jag kom ner dit drog en av de tre ur personalen som stod där genast

fram häftet och bläddrade fram mitt namn.

Det roliga är det som kommer sen. Man får en ”nyckel” som man ska använda till

skåpet i omklädningsrummet, men för att det skall funka måste en ur personalen

först låsa upp med sin ”nyckel”. Varje gång man ska in i skåpet behövs alltså en ur

personalen också. Finns ingen kvinnlig personal, ja då följer snubben som jobbar där

med istället.


Ny lärare

De senaste två veckorna har jag inte haft några språklektioner. Jag kände helt enkelt att det inte fungerade så bra med läraren. Hon var trevlig som person men relationen lärare-student var inte klockren. Jag kontaktade därför läraren som internationella klubben använder sig av och bestämde tid till igår. Dagen innan mailade hon mig och sa att hon fått förhinder men att hennes kollega kunde komma istället. Igår klockan 15 kom Leo och vilken skillnad i språklektion! Inte för att det skedde något mirakulöst och jag kunde allt som ett rinnande vatten, men hela upplägget var annorlunda och så mycket bättre. Sen fick jag beröm för mina toner, att de var rena och tydliga. Det finns inte så mycket som är bättre än lite beröm.

Undrar hur det kommer att kännas när vi flyttar hem till Sverige igen och det inte längre kommer att finnas någon som säger att man är så smart, duktig, slipad m.m.

 


Nytt te

Jag vet att det har blivit mycket te, men det ingår lite i min vardag så det kommer

med på ett hörn. Idag när jag var på Carrefour köpte jag nytt te. Jag köpte ett paket

med rosknoppar, ett paket med för mig okända orangea blommor och ett paket med gojjibär.

Har öppnat rosorna, som för övrigt sprider en fantastiskt härlig doft och jag tänker

på Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta. Hur som helst ger rosorna en mild, fin

men framförallt ren smak.


Uniformsbyte

Gällande inlägget jag skrev igår om sommarens vara eller icke vara. 

Vakterna i kuren här utanför huset har bytt från sina mörkgröna uniformer till mörkblå med kortärmade skjortor.


På bilden ser ni "vinteruniformen"

Det lär väl betyda att det faktiskt är sommar nu?

Språklektion

Hannes har i detta nu sin spåklektion ute i vardagrummet/hallen/matplatsen. Det är ganska roligt att lyssna på dem, lägenheten är ganska lyhörd så jag hör "ong" "ang" "eng" osv därifrån. De övar nämligen uttal. Först får man lära sig bokstäverna var för sig sen kommer man till sammansättningar och sen ska man få in tonerna i det hela. Först säger läraren sen härmar Hannes, när läraren inte är nöjd upprepar han och därefter Hannes.

Fördelen för oss svenskar när det gäller att lära sig kinesiska är att vi har å,ä och ö i vårt alfabet.

Skräddaren

Var till skräddaren och skulle hämta upp två skjortor som Hannes låtit sy upp. När vi var där och beställde skjortorna sa han att det skulle ta tio dagar. Okej det är lugnt, skjortsituationen är ju inte akut. Idag elva dagar senare gick jag för att hämta upp dem, men nej. Skräddaren svarade att det skulle ta låååång tid att fixa och pekade på lappen där det stod "14" jag frågade om det var den 14e juni som de skulle vara klara "Yes yes ten days ten days" fick jag till svar.

Jag återvände hem utan skjortor och aningens förvirrad över vad "14" egentligen betyder. När Hannes Lärare kommer hit ikväll får han kolla på lappen och se vad det står.

1 juni

Det slog mig nyss att det är 1 juni idag, vilket innebär att vi har stegat in i årstiden som vi i Sverige kallar för sommar. Här anser de flest dock inte att vi har kommit till sommaren ännu, vilket leder till att AC.n på många ställen fortfarande är avslagen. Jag har hört talas om flera kineser som höjt på ögonbrynen och förvånat frågat sin västerländska kompis om de redan satt igång ac.n. Jag personligen tycker nog att det är sommar när temperaturen ligger runt 25-30 grader dygnet runt, men det är väl också för att jag kommer från Sverige där 30 grader faktiskt är varmt.


Det är intressant hur olika vi ser på det här med värme och kyla med för den delen.

 

Förresten firar vi tre månader i Wuxi idag


Nytt äventyr

Biljetterna till ett nytt äventyr är bokade! 12 -16 juni drar vi till varmare breddgrader.

Ledtrådar:
- Namnet på pinyin: Xiānggǎng
- Tidigare under brittisk besittning
- Victoria Peak
- Valutan är en form av dollar

Så vart ska vi?

Portionsförpackat lös-te
Vill man då ha lös-te men inte orkar (?) portionera ut det varje gång kan man köpa en sort som redan är förberedd och klar. Det som var bra med att köpa det här teet var att jag fick lite hum om mängden, hittills har jag haft i på tok för mycket av mitt andra te att det knappt varit drickbart. Tips när man dricker te såhär är att ha en stor mugg så att man kan blåsa bort blommorna och det andra så att en liten yta blir fri, då kan man dricka utan att få allt i munnen.

En syrsa?

I helgen var jag och Hannes på promenad upp till Nanchan tempel och gick genom djurmarknaderna. Vi gick genom gången med fåglar. Vi var ute efter att köpa en fågelbur. Här har de sådana där fina burar (antagligen är de inte godkända för att ha fåglar i hemma i Sverige). Vi tänkte ha den mest för att den är fin. Att gå där var både äckligt och fascinerande på samma gång, där satt så många fåglar inträngda i burar att det knappt fanns plats att röra sig. Gången man gick på var så smal att man stötte i burarna som hängde i taket och alla människor som höll till där. När vi lyckats ta oss ut därifrån (utan bur) kom vi till en lugnare gata och möttes där av ett gnisslande sjungande ljud. Där kunde man nämligen köpa syrsor i små fina burar.


15 RMB för de som står på bordet och 10 för dem som hänger

Det verkar som att man håller syrsor i Kina av två anledningar; dels för deras spelande och dels för att slåss med. Deras spelande ska tydligen vara rogivande och anses även ha en positiv inverkan när det gäller bevarandet av människans hörsel. När det gäller att slåss med sin syrsa finns här klubbar och böcker om olika sorters syrsor och till det läggs kunskap som samlats under flera generationer om hur man bäst retar upp sin syrsa inför en stundande kamp.


RSS 2.0