SB

När man går och fikar och personalen bakom disken pekar och säger "You want this one?" innan man ens kommit fram till disken, då vet man att man 1) är där för ofta 2) inte varierar sig särskilt mycket. Detta hände mig på Starbuck idag. Jag brukar allt som oftast äta fruktsallad där och så även idag alltså. 

 

Samtal på tåget

När jag åkte tåget till flygplatsen förra veckan hamnade jag bredvid en kille. Han började prata med mig och vi samtalade resten av vägen. Han frågade varifrån jag kom och när jag svarade lär svaret inte vänta på sig "oooh, that's a wealthy nation!" Sen ville han veta det mesta om Sverige. När går man i pension? Vilket väder har vi? Hur ser Sveriges industri ut? Är det verkligen sant att staten hjälper sin befolkning med så mycket stöd? Vi pratade om att resa och att upptäcka nya platser, något som blev lite konstigt då han knappt varit utanför sin hemprovins. Han pratade längtansfullt om att resa, jag frågade vart han helst skulle vilja åka. Svaret kom snabbt. England eller USA, där skulle han kunna förbättra sin engelska. Han tillade att det med stor sannolikhet aldrig skulle bli av. Jag frågade om det var svårt att få visum och ja det var lite krångligt, men det var inte det som var problemet. Problemet stavas p e n g a r. Jag berättade att en biljetten Sverige-Kina kostar ca 9000-10000. Han tittade på mig och sa att det är ungefär 6 månadslöner om inte mer för en "vanlig" kines. Han ville veta vart jag varit förutom Sverige och Kina, när jag börkade räkna upp blev hans ögon större och större och han utbrast: "Det är helt otroligt!" Efter detta var det svårt att förklara att inte alla som bor i Sverige har råd att åka utomlands eller resa överhuvudtaget. Han tittde på mig med misstro och jag kände själv att nej i Sverige har vi det inte dåligt. Även när jag var student och skall klassas som dem med lägst inkomst kunde jag spara pengar för att sedan kunna åka på semester. Det är lätt att ta saker och ting för givet. Tycka att det är väl ingenting att ha rest till fler än tre länder, men för någon som lever i vetskapen om att hon/han kanske aldrig kommer kunna besöka sitt eget lands huvudstad är det helt otroligt.

Vi kom fram till slutstationen, han visade mig var jag skulle köpa biljetter till tunnelbanan och vi vinkade hejdå.

Jag vet inte hans namn, men jag vet att han var 28 år, bodde i Shanghai 8 timmar med buss från hans hemstad, var väldigt nyfiken och hade en längtan om att se en annan värld.

Kinamat

Ofta ligger fabrikerna mitt ute i ett industriområde och man blir allt som oftast förvisad till personalmatsalen. Ofta har de långbord, skrikande mattanter och massor av folk som trängs. Ungefär som i ett fängelse.

I Qingdao i slutet av förra veckan fick jag en dos av hur det är att verkligen leva i Kina. Utrustad med ätpinnar och en plåt med små urgröpningar för olika små rätter fick man ställa sig i kön. Mattanterna slevade upp det man vill ha, och fort skulle det gå. Ingen betänketid. Det är bara att peka och hoppas på att det är gott. I värsta fall brukar riset gå att äta.

I dag var jag hos en leverantör i Suzhou där man hade tagit det hela ett steg längre. Engångspinnar i trä, soppskålar i plast. Över plåttallriken hade de trätt en plastpåse, vilket gjorde att när man var klar gick det snabbt: av med påsen och vips var det klart. Ingen disk! (Fast att äta på en plastpåse kanske inte är det lyxigaste...)

Andra dagen i Qingdao gjorde jag som de andra västerlänningarna med rutin: beställde mat Western style (På tallrik: kött och potatis)



//Hannes


Skor

Igår när vi åt frukost på hotellet (bodde kvar i Shanghai) kändes det något konstigt när jag lyfte på vänsterfoten, flip-flopen hängde liksom inte med. Den hade gått av! Dagarna innan gick mina guldskor sönder. Vad göra? Ja flip-flopen gick ju inte att gå med i alla fall och tåget hem gick inte förrän på eftermiddagen/tidig kväll. Försökte komma på vart jag kunde köpa något att ha på fötterna (vilken inte är så lätt) Kom på att jag sett skor i modellen större på Marks & Spencer. Medan Hannes var iväg på sin nya helggrej åkte jag till M&S. Eftersom jag inte kunde gå med mina skor fick hotell-toffeln rycka ut.



Vi tog oss dit vi skulle (jag och toffeln) och där hittade jag ETT par att sätta på fötterna som inte hade 12 cm klack eller var i storlek 35.5. De var grå och hade glittriga stenar på sig, kanske inte min stil, men det är å andra sidan inte hotelltofflor heller...

Nu hoppas jag att inga fler av mina skor får för sig att gå av eller på annat sätt göra sig oanvändbara.

Era

Igår var vi alltså på ERA-Intersection of time. Vi kom i god tid och hittade efter lite problem till våra platser. 15 minuter in i showen, kommer en av de som jobbar där släpandes på två stycken som var sena och som så klart hade våra platser. Vi hade satt oss på fel... Hopp, bara att ta sig upp och störa de som satt bredvid oss (lokalen var som en miniatyr av globen), vi satt naturligtvis i mitten av vår rad. Tjejen som jobbade där tänkte ta oss till våra platser, men för att slippa störa de som satt vid våran rad beslöt vi oss för att ta närmsta lediga platser.

Showen var bra och innehöll det mesta;
- Cyklar
- Motorcyklar
- Ljus
- Trampoliner
- Trapetser
- Studsmattor
- Hopp genom ringar
- Balans till tusen
- Kast med stor och liten mingvas
- Människor som verkade vara gjorda av gummi
- Konster uppe i luften, i sådana där "gardiner" som hänger ner
- Mänskliga pyramider osv osv.

På konserten som hölls för Viktoria och Daniel var det ett inslag med ett kinesiskt nummer och det var lite lika inslag på showen igår; gummimänniskor med en otrolig kroppskontroll. Vid ett nummer ville Hannes knappt titta. I det numret var det ett par som var uppe i luften och tjejen hängde bland annat i knävecket på killens fot utan att hålla i sig, medan killen höll sig fast i ett tygstycke med en arm (utan säkerhetslinor!). 

Något som också var roligt var publikens reaktionen på de olika numrena. Det gick ständiga "åååhhh" och "oooooooh" genom publiken och applåderna lät inte vänta på sig. Ibland var det nästan roligare än själva numren på scen...

Back in Wuxi

Igår kväll kom vi något försenade (som alltid när man flyger inrikes) tillbaka till Wuxi. Vi möttes av fukten och ett varmare gradantal. Dock överaskades vi av att det faktiskt var så svalt som 27.

Ikväll åker vi in till Shanghai igen, vi ska nämligen gå på ERA - intersection of time. Jag tror att det kan bli lite häftigt, kineserna är vad jag hört bland de bästa inom akrobatiken.


I Qingdao

När jag kom till flygplatsen i onsdags var flyget försenat på grund av vädret, ingen ny tid var satt. När de ca 1,5 timme efter att flyget skulle lyft började dela ut matkuponger, kände jag en viss oro. Fyra timmar efter ursprungstiden (22.00) lyfte vi och cirka en timme senare landade vi i Qingdao.

De röda flighterna är förseningar, jag var inte ensam om att vara försenad...


Det är väldigt viktigt att rätt personer sitter vid nödutgångarna på flygplanet. Först var det en äldre man och ett barn som satt vid en av nödutgångarna, men de fick byta med några andra som ansågs kunna klara av en ansvarsfulla uppgiften. De passagerare som satt vid dessa fick en särskild genomgång av flygvärdinnorna och uppmanades att läsa de orangea informationsblad som satt i sätet framför.  

Hannes åkte upp hit för affärer och jag bestämde mig att följa med, men kom med ett senare flyg. Verkligen inget jag ångrar, luften är frisk och sval! Torsdagen spenderades mest med att flanera omkring i regnet, utan något direkt mål. Gick längs med havet och kände brisen och bara njöt av att kunna gå utan att rinna bort. Det var/är sommar-Sverige-väder ute.



Försäljning längs havet; pärlor, pärlor, pärlor och snäckor

del av Beach nr 2 (tror jag) Finns totalt sex stränder här.



Efter att gått i några timmar hoppade jag på en buss som jag hoppades skulle ta mig till någon spännande plats. Det är aningens svårt att kunna läsa sig till var de ska då alla tidtabeller är skriva med tecken, dock visade det sig att de när man satt på bussen sa stoppen på engelska, precis som i tunnelbanan. På bussen frågade en gammal tant mig var jag kom ifrån och när jag svarade Sverige log hon, nickade och lutade sig tillbaka. Efter en lite stund knackade hon mig på axeln och frågade var Sverige låg någonstans. Sen pekade hon ut några platser som vi stannade längs, klappade mig på axeln, sa hej då och hoppade av. Jag satt kvar på bussen och hamnade till slut i gamla stan. Där det pågick vägarbeten både här och var. Kina är under uppbyggnad kan man säga och även här pågår det ett tunnelbane-bygge.



Gamla stan var väl trevlig och det kändes att stan inte är platt, utan lite ”kullig”. Jag lyckades gå i cirklar, då jag envist kom tillbaka till samma platser hela tiden.

Innanför ringen av män sitter fyra stycken och spelar kort.

Jag tröttnade och försökte hitta en taxi. Alla taxibilar var som bortblåsta! Till slut hittade jag en som tog mig tillbaka till hotellet.


Utsikten från hotellrummet på 32.a våningen

Qingdao är en trevlig stad och väldigt olik Wuxi på många sätt, men framförallt när det gäller naturen. Det är grönt och ligger vid kusten, men även husen ser annorlunda ut. Enligt Lonely planet kallar kineserna Qingdao för ”Kinas Schweiz ” och jag kan nog förstå hur de tänker där.  


Qingdao

Hastigt och lustigt blev det bestämt. Men vad är väl ett Kina-liv utan lite spänning och överaskningar? Jag flyger till Qingdao ikväll. Stället ligger sydöst om Beijing och ryktet säger att man kan andas frisk havsluft där. Staden har ca 2.5 miljoner invånare, något mindre än Wuxi alltså och är ett av de få ställen i Kinaland där man kan bada i annat än pooler. Qingdao ligger vid kusten och har några stränder, dock visar vädret på regn och 21 grader...

Qingdao here I come! 

Dagens födelsedag

Förutom att det är exakt fyra månader kvar till julafton är det både Jennies OCH Viggos födelsedag!!


freedigitalphotos

Grattis Sweet Jen och lill-prinsen!

Lördagen

I söndags när vi var iväg till Shanghai besökte vi Jingan Tempel, som har flera likheter med Nanchang Tempel här i Wuxi. Jingan har lite mer guld och lite fler rum att besöka + att det kostade 30 RMB/person att gå in (I Wuxi är det gratis), men annars väldigt lika.



På eftermiddagen drog vi oss till Shanghai Ocean Aquarium.

 
Det var vi och ett gäng andra som var där.



Det var väl ok, men vi kommer inte att gå dit igen.

Sen köpte vi biljetter till en föreställning på lördag, som jag tror att blir ganska bra, mer om den senare.

För första gången

på väldigt länge har vi lagat mat hemma.


I källaren



kan man korta av byxor.





Det ligger verkligen nere i källaren och så långt in att man knappt tror det är sant att det ligger något där. Det kanske inte är det flashigaste stället, men sy det kan hon. Vi lämnade in två par byxor och betalade 6 RMB

Daytrip

Idag åker vi till Shanghai, får se vad dagen bjuder på.


Dagens födelsedag



freedigitalphotos


Grattis Bosse på din födelsedag!

Nánjīng

Fredagsutflykten gick till Nánjīng som är Jiangsuprovinsens huvudstad samt Kinas förra huvudstad. Nánjīng ligger väster om Wuxi och tar ca 1 timme med de nya snabbtågen och kostar 85 RMB för en andraklassbiljett.

Målet med utflykten var Purple Gold mountain som är ett ganska litet berg. Där finns flera attraktioner av det äldre slaget, såsom Sun Yat-sen mausoleum. 

För att ta sig upp dit kan man åka linbana. För 60 RMB har du en tur och returbiljett. Jag har lite problem med höjder, men tänkte att nu när jag är på äventyr kan jag inte fega ur. 

 

Ser inte så farligt ut. Det är säkert inte så högt upp...


Starta PANIKEN

Långt där borta på bilden ser det ut att vara slut, men icke. Det var bara halvvägs...



Det jag trodde var slutet var någon sorts station, men man skulle inte hoppa av där.
Jag gestikulerade dock vilt att jag ville av och skrek samtidigt NO NO NO NO NO NO!!
Mannen lät mig hoppa av och visade att jag fick åka på min returbiljett ner. Fäktandet
återupptogs samt NO NO NO NO!!! Han förstod och släppte ut mig genom grinden till
den lilla stigen som gick utanför och pekade åt vilket håll jag skulle gå.


Hamnade mitt i renoveringen av stigen. Det var inte helt enkelt att gå nerför och
det blev ett stapplande. Jag gav männen som jobbade där något att prata om i alla fall.




Utsikten var härlig.

När jag gått ner för berget och kände mig lugn hoppade jag på en buss som jag hoppades skulle
ta mig ner till de lite mer centrala delarna av stan. Efter att gått konstant hela dagen, kände jag
att buss var ok. Jag lyckades ta mig ner till stan och hittade en tunnelbanestation. Stan har två större
linjer och en lite mindre.



Istället för kort som man använder i Shanghai och Beijing använder de sig av
små "mynt", men de fungerar på precis samma sätt. Inga konstigheter där.





Utsikten från tågstationen var inte fel den heller. Kändes välkomnande.

Purple gold mountain gick det ju sådär med, men jag fick tillräckligt med spänning så det blir över...


Motivation

Idag hade jag veckans sista lektion. De senaste veckorna har jag känt mig ganska omotiverad till att lära mig språket. Det har inte känts roligt. Idag när J var här och hade lektion med mig sa hon att jag var mycket bra och att både hon och L tycker det är roligt att undervisa mig eftersom jag är så engagerad och vill lära mig. Det var nog det jag behövde höra. Känns faktiskt mycket bättre redan nu.




Har utvecklat mina lappar på dörren också. Hoppas att det sätter sig någorlunda i huvudet nu.

Förfallen

Nu när det varit så varmt ute har Hannes lagt ner den superdressade stilen på jobbet (kostym + slips). Till för några dagar sedan har han haft kostymbyxor + skjorta. Nu har han kört enfärgade pikétröjor + kostymbyxor i några dagar. Idag vid vattenautomaten på jobbet var det en av kollegorna som uppmärksammade detta genom att klappa honom på axeln och kommentera förfallet...  


Oväder

Det drog nyss över ett ordentigt oväder över stan. Med rejäla åskknallar och blixtrar samt en ordentligt skyfall. Jag brukar inte tycka att det är obehagligt, men idag var det ordentligt som sagt och jag ville inte riktigt vara nära fönstrena. Nu är det tack och lov över.


Utflykter

Nu på förmiddagen har jag varit och förberett inför veckans fredags-utflykt samt köpt tågbiljetter till Shanghai på lördag.

Vi försöker även få ihop en weekend innan semestern i september. Vi vill åka till Chengdu (som f.ö ska vara totally amazing) men där i närheten är det ju översvämningar och lite sånt just nu och då känns det liiite dumt att åka dit. Vi får se hur vi får ihop det. Har några reservplaner.

Närmast i tiden är min lektion. Jag har nästan satt ordet för IT ingenjör, men bara nästan. Det är nog vetskapen om att jag inte har så stor användning av just det ordet som gör det lite mindre intressant.

Promenad

Dagen har bjudit på en temperatur under 30 strecket. Vilket gjort det möjligt till promenad längs kanalen nu på kvällen.



När vi först steg ut kändes det lite kyligt. Temperaturen har ju gjort lite av ett dyk, från att varit runt 38-40 grader till 28-29. Sen när vi började röra oss var det mer en behaglig värme ute.



Att det är lite svalare märktes, då det var lite fler människor ute och rörde sig. En del som dansade pardans och andra som utförde mer stillsamma övningar.


Alla hjärtans dag

Idag är det alla hjärtans dag här i Kinaland!



Lite extra kärlek till er alla från oss i residenset


Homework

Håller på och övar lite på min läxa till på måndag



Nu kan jag den för mig mycket användbara dialogen:

R: Hello!
L Q: Hello, I am Li Qiang
R: I am Roger. Are you Chinese?
L Q: Yes, I'm Chinese. Are you British?
R: No, I'm American
L Q: Are you the boss?
R: No, I'm not the boss. I'm an IT engineer
L Q: I'm an IT engineer as well
R: I'm very glad to meet you
L Q: I'm very glad to meet you too. See you!
R: See you!

Boss - laoban
IT engineer - diannao gongchengshi

Den andra dialogen jag har handlar om en sekreterare. Ordet för sekreterare är mishu som är sammansatt av mi (secret) och shu (book)


Giftemål och Guanxi

När jag hade min lektion i torsdags pratade jag och min lärare lite om barn och äktenskap. Hon och hennes kille gifter sig i november i år. Jag frågade om bröllopet blir litet eller stort, varpå hon svarar att kineser ALLTID har stora bröllop med många gäster. Jag frågade hur många gäster de skulle bjuda och fick svaret 500-600 ungefär, kanske fler! Här i Kina är det här med kontaktnätet och Guanxi väldigt viktigt och därför bjuder man människor som man ibland aldrig träffat (mormors grannes dotter t.ex.). Detta för att inte förlora någon i nätet. Man bjuder grannarna man har, annars slutar de hjälpa dig, t.ex. tar de kanske inte in din tvätt om det börjar regna ute. När man planerar att gifta sig är det viktigt att partner är godkänd av föräldrarna, annars är äktenskapet inte möjligt. Även om föräldrarna inte själva väljer barnets partner är det otroligt viktigt att de är godkända. När man sedan valt sin partner flyttar tjejen in hos killen och hans föräldrar. På bröllopet är det sedan mannens pappa som får hålla tal, inte tjejens.

 

Jag frågade om det här med barn, om man ska vara gift innan man skaffar barn, och ja det ska man. Hon sa att det är många tjejer som gör abort för att 1) de är för unga och 2) de har inte råd att gifta sig.

 

Rätt ofta känner jag mig lyckligt lottat som är född i Sverige där man för det mesta får välja själv och där vi har det sociala skyddsnätet som gör det möjligt.


Dagens utflykt

Dagen i Shanghai var VARM och det är nog inte omöjligt att jag svettats ut allt vatten jag hade i kroppen. Dessutom är benen fulla med röda prickar á la nässelutslag pga värmen.


Alla sätta att kyla sig är bra

Utflykten började med lite shopping på Huaihai rd. Intog sedan lunchen på ett ställe som heter WHISK (Huaihai (m) rd 1250) Fick tips om det genom en Shanghai-blogg jag läser. Trevligt ställe med trevlig personal. Som bilden anger är de inne på chokladspåret., inne i lokalen står det " How much chocolate should one eat? More than a little, but less than too much" på väggen och det säger väl en del. Testade en av deras chokladsmaker på glass. Det var riktig chokladglass.



Sen gick jag snabbt genom Peoples park


Lotusdammen



För att komma fram till MOCA - Museum Of Contemporary Art. Just nu var konst från Indonesien som visades.


Detta konststycke heter To young to die, to old to rock ´n roll, eller något sådant.


Ärligt talat så kände jag mig mest fundersam när jag gick där inne. Det här med modern konst kanske inte är min grej helt enkelt.

Sen gick jag runt Peoples Square och kollade litet till det var dags att åka hem.

Utflykt

Idag börjar min nya grej: Utflyktsfredag.

Första ut är Shanghai (som om hon inte redan varit där kanske ni tänker nu...) Har ju hunnit var där några gånger, men av någon anledning brukar jag sluta upp med att göra ungefär samma sak som jag alltid gör i Shanghai. Tänkte försöka hitta på lite andra saker nu.

Tåget dit blir 2a klass och inte Deluxe som vi åkte förra veckan



2a klass till Shanghai: 61 RMB
Buiseness: 98 RMB
Deluxe: 110 RMB

När man lägger till 12 RBM och uppgraderar till Deluxe får man se "Piloten" Detta leder till nyfikenhet hos de resenärer som åker seatless vilket leder till att dörren som skiljer Deluxekupén (endast 8 platser) mot den andra vagnen ständigt öppnas och stängs. Men man får en gratis dryck när man åker Deluxe...

Att våga

På väg hem från posten gjorde jag ett spontanbesök på Café 85 dgrs. De har en väldigt välsmakande mango smoothie där. Genom att bara entra det lilla caféet och ställa mig i kön skapade jag en viss osäkerhet hos de som jobbade där. Killen som stod bakom kassan var något besvärad när jag på kinesiska försökte säga vad jag skulle ha. Han förstod inte och jag försökte på engelska. Då började han rycka i sina kollegor bakom disken för att få dem att prata med mig istället. Till slut kom vi fram till vad jag skulle ha. Försökte få killen att upprepa vad det hette så jag kan säga det nästa gång, han förstod inte vad jag menade och började återigen dra i kollegorna. Sen visade det sig att en av killarna som inte ville prata faktiskt kunde göra sig förstådd engelska!

När jag stod och väntade stod jag där för mig själv och övade på mitt uttal för: Mángguǒ bīng shā. Då kommer det fram en tjej som visar sig heta Helen och säger "Nice to meet you". Febrilt försöker jag komma på hur man svara på Zhōngwén (kinesiska) Gick ju igenom det på lektionen idag, men icke. Helen undrade lite var jag kom ifrån och vad jag hette och jag undrade tillbaka vad hennes namn var och om hon kom från Wuxi samt berömde hennes engelska. Hon frågade om hon fick ta kort på mig tillsammans med hennes och självklart gick det bra. Nu finns det ett kort på oss två i hennes mobil :)

Det hela är att man måste våga prata. Vågarna man inte kommer man aldrig igång. Jag försöker använda det jag kan så ofta som möjligt bara för att bli lite tuffare och utvecklas språkligt.

Förresten kan jag ta mig till fyra platser i Wuxi med taxi genom att bara säga dem (alltså inga tecken nedskrivna på en papperslapp)!

Varmt eller kallt vatten?

Idag visar utomhustemperaturen på:



När jag var på Starbucks innan frågade killen bakom disken om jag ville ha vatten. Ja svarade jag, varpå han frågar om det är kallt vatten jag vill ha. Jag svarar ja. Vattnet jag får är snäppet över ljummet.

Enligt vad jag sett dricker kineser sällan kallt vatten utan kör på med varmt även under heta sommardagar. Kallt vatten är i och för sig inte särskilt bra för kroppen heller, men hur sugen är man på hett vatten när man redan är varm så det räcker till och blir över?

Zonterapi

När svärföräldrarna var här berättade de att några av mina grannar gick barfota på gången som går genom trädgården. Idag när jag varit och köpt tågbiljett bestämde jag mig för att det var dags att gå gången.



Det gick ju inte i 180 om man säger så. På vissa ställen var stenarna så släta och fina och på andra var de som nålar som stack upp samtidigt som de var ganska varma.

Får se om jag gör det till en vana eller om det var första och sista gången.

Fireworks

Utanför fönstret smattrar det från smällarna som smälls. Min gissning är att det är något som invigs, skall byggas eller att ett liv kommit till jorden. Kina är ett land där vidskepelse fortfarande har en grepp om befolkningen. Såklart är det olika på olika platser och säkert mer bland de äldre och så vidare.


freedigitalphotos

Anledningarna till att man smäller smällare och skjuter upp fyrverkerier är för att man vill skrämma bort de onda andar som annars kan tänkas finnas kvar och göra livet mindre roligt. Jag har även hört att det här med onda andar är anledningen till varför många kineser mer eller mindre skriker när de pratar med varandra, både när de står öga mot öga med den de pratar med men också i telefon.

Persikor

Att man tydligt kan se vilken frukt som har säsong har jag tagit upp tidigare. Det har varit säsong av mango, ananas och div. andra frukter. Under dessa säsonger har frukten varit ÖVERALLT, men hittills har det inte varit något allt i jämförelse med säsongen som är just nu: Persikor, och inga vanliga persikor, utan WUXI-persikor. Wuxi är (vad jag hört) känt för två saker; lerfigurer och persikor. Dessa persikor skall vara stora och väldigt saftiga och nästan överallt kan man se människor komma gående (släpandes) på flera kartonger med dessa persikor. I vissa fall påminner det lite om dem som precis stigit av Finlandsfärjan.



Trots alla dessa människor som springer runt med kartongerna har jag varit skeptisk. SÅ goda kan de väl inte vara? I söndags fick jag en kartong av min vän Jessica.



Efter att ha provsmakat större delen av kartongen måste jag säga att de faktiskt är väldigt goda. Saftiga och söta i smaken. Det bästa är att jag får ha dem för mig själv eftersom Hannes inte är något större fan av persikor.

Alla som har chansen borde faktiskt smaka på en WUXI-persika.

Värme

Dessa bilder visar på hur varmt det faktiskt är här just nu

. 


Det sköna är också att man inte behöver känna sig som den mest ofräsha, vi sitter liksom alla i samma båt.

Besökare

Nu har jag lämnat av besökarna på tågstationen. Nu har de laddat upp med sol och värme så det förhoppningsvis räcker till vintern.

De två veckorna har sprungit förbi och har varit mycket trevliga. Det har blivit både sightseeing och shopping, men mest shopping. Det här med köpstopp har gått sådär. Det har tillkommit ytterliggare en väska (!), klockor, sjalar och annat som i det ögonblicket verkade vara väldigt nödvändigt.

Det sköna i det hela är att jag inte var ensam om shoppingen. Hannes och föräldrarna var värre :)




Present



Mitt i alltihopa glömde jag ju bort min födelsedagspresent från Erik och Peter. Sen fick jag ett armband från den kungliga bröllopsyran.

Tack tack :)

Nagelfix



Idag blev det ett besök på nagel-salongen på köpcentrat här bredvid. 1.5 timme, blod och 95 RMB senare går vi därifrån ganska nöjda med resultatet. 

Blodet berodde på att tjejen som fixade mina naglar var ganska ny (tror jag) och filade sönder lillfingernageln samt var lite för ivrig med saxen på mina nagelband.  

Shanghai

Idag blir det Shanghai. Det har bokats delux-platser i tåget och kanske bjuder dagen på lite värme och sol...

Vi sparkar igång

dagen med



Aktiviteter som getts till förslag för att fylla dagen är:

Fotboll på gräsplätten
Promenad längs vattnet

Inget av dem har fått något vidare medhåll

Dagens

Dagen har spenderats i Shanghai där det shoppats på F-market och druckits Afternoon tea på Peninsula alldeles vid The Bund.

Dagen har varit svettig kan man säga. Det är inte så att man känner sig som den fräschaste på jorden när man knallar runt i Jiangsuprovinsen just nu. Gradantalet ute är ganska högt och det är inte många som inte är svettiga och vissa är det mer än andra.


Suzhou

Idag var vi till Suzhou en sväng på eftermiddagen, men oj vad varmt det var! Vi lyckades ta oss till någon form av gågatan och där tillbringade vi våra timmar i stan. Vi försökte vara inne så mycket som möjligt då det var sol och över 35 grader.


Presenter

Födelsedagen i år har firats i månader. När Hannes föräldrar kom ner hade de paket åt mig!


Pandora armband från Hannes föräldrar


Klock-halsband och örhängen från Cebastian och Sara


Örhängen från Hannes mormor och Arne med en fin betydelse.


TACK TACK TACK

Uppdatering

Det är varmt ute, termometern visar 35-37 grader och solen har tittat fram. Men vi är glada och nöjda och fortsätter att utforska. Igår åkte vi till Shanghai och till Nanjing rd 580 och shoppade lite. Trots mitt köpstopp kom jag därifrån med en väska. Till mitt försvar var det faktiskt inte jag som köpte den utan Hannes! Han gjorde det nästan utan att jag visste om det.


RSS 2.0