Nu drar

vi till Beijing över helgen och firar Hannes födelsedag som är imorgon.

Enligt yr.no ska vädret bli toppen!

Trevlig valborg!

Dagens frukt

Mangostan
Omdöme:
Jag tycker att smaken påminner om rabarber med socker på.
Betyg:
LL LL LL LL (4/5)

Med solen

Med solen kommer paraplyerna. Nu när värmen kommer och därmed solen kan man skymta kvinnor med paraplyer lite här och där. Idealen är inte riktigt samma här som hemma och den bleka huden är högt eftertraktad. Många krämer här innehåller blekmedel och kvinnorna gör sitt bästa för att undvika solen. Har även sett kvinnor med skärmar/visir liknande dem man har när man svetsar som de fäller ner för ansiktet.

De undviker solen, jag placerar mig (än så länge) frivilligt i den.

World Expo 2010

På lördag invigs World expo 2010 i Shanghai och pågår till 31 oktober. Under dessa månader förväntas utställningen få ca 70 miljoner besökare, vilket kommer att leda till ett ännu mera "crowded" Shanghai. Temat för utställningen är ”Better City, Better Life”. Det svenska temat är ”Spirit of innovation” med ledorden innovation, kommunikation och hållbarhet.

 

I den svenska paviljonger händer bland annat:

  • 9 maj, Firas de 60-åriga diplomatiska relationerna mellan Sverige och Kina
  • 6 juni, Nationaldagen
  • 19 juni, Kungligt bröllop
  • 25 juni, Midsommarafton + Nordisk klimat- och energidag
  • 19 september, Val i Sverige
  • 31 oktober, Avslutningen på utställningen

Har man befunnit sig i Shanghai (eller Kina) de senaste månaderna har man inte kunna undgå att se den leende blå figuren som gör tummen upp. Figuren heter Haibao, vilket betyder ”skatten från havet” och är grundad på det kinesiska tecknet för ”människa” - ”ren”.  Precis som många andra maskotar säljs Haibao i princip överallt i olika former, bland annat som gosedjur och nyckelringar och kostar allt från några RMB till tusenkronors belopp. Den senaste veckan har Haibao även kommit till Wuxi och finns lite överallt, både i form av souvenirer och som statyer/målningar.

Haibao pryder en av de tillfälliga murarna som finns runt om i Wuxi

Haibao nere på stan


Dagens äventyr

Efter lite tjat både via telefon och mail fick jag idag uppgifterna om skolans adress och lärarens namn. Jag mottog mailet fyra timmar innan lektionen skulle börja. Namnet på läraren var skrivet med tecken (!), bussen jag skulle ta var nr 105, men ingen information om vart bussen gick ifrån. Fick även en ansökningsblankett till universitet bifogat i mailet, som jag skulle skriva ut och fylla i. Det tråkiga i det läget är att vi inte har någon skrivare och jag har inte den blekaste om vart man kan skriva ut. Vid det här laget var jag totalt i greppet av frustration och irritation. Hade inte konsekvenserna varit så tråkiga hade jag slängt ut något, förslagsvis soffan genom fönstret.¨

 

Hur som helst, jag hittade bland mina papper ett ansökningsformulär som var identiskt med det jag fått på mailen, jag hade färgfotografi och ett informationsblad från universitet jag skulle ta mig till. Gick till hotellet som ligger nära och bad honom ordna en taxi till mig som skulle ta mig till Jiangnan University, south gate. Hade jag inte haft info bladet hade jag inte kommit dit.

 

Resan tog 25 minuter och kostade mig 41 RMB


Jiangnan University

Södra gaten

Väl där fick jag vänta en liten stund då jag var tidig. Sedan kommer det en ganska ung tjej springande mot mig och säger att hon är min lärare. Inne i byggnaden som påminner om ett kvinnofängelse á amerikansk film möts vi av en kvinna med en STOR nyckelknippa á amerikanskt fängelse som följer med och låser upp dörren till det lilla klassrummet. Klassrummet har kanske fem rader med stolar och en svart tavla som är ca 1,5 x 1,5 m. Vi sätter oss ner och hon tar fram läroboken och vi börjar öva lite uttal. Efter att ha sagt dem en gång tycker hon att jag ska kunna dem. När vi kommer till dialog övningen tycker hon att jag ska kunna läsa tecken. Hennes engelska var sådär och hon kändes inte som en ”riktig” lärare utan mer som en student som ville tjäna lite extra pengar. Oklart hur det ligger till. Mot slutet kändes det bättre. Vi sa hejdå och skildes åt.

Resan hem

Bestämde mig för att ta bussen hem, för att få reda på vilken station jag ska gå på nästa gång. När bussen kom tittade jag efter maskinen att betala i. Efter att ha ställt mig längst bak i kön såg jag att ”maskinen” var en lite bössa á röda korset. Busschauffören körde enligt resonemanget gasen hellre än bromsen och körde med tutan ständigt igång. Vid ett tillfälle stannade han bussen, öppnade dörren och skrek åt en taxichaufför som skrek tillbaka. Stängde dörren och åkte vidare. Behöver jag ens skriva att jag var rädd? När jag började känna igen mig kändes det bättre. Då jag trodde att chauffören skulle svänga vänster som var ner mot dit jag skulle svängde han åt andra hållet! Det blev att hoppa av illa kvickt.

 

Resan tog 50 minuter och kostade mig 2 RMB

 

Promenaden från busshållplatsen tog 25 minuter. Jag hade aldrig gissat att det var där uppe som busshållplatsen låg.

 

På´t igen nästa vecka!


På tal om att sova

som jag nämnde i förrgår har jag aningens svårt att sova när Hannes inte är hemma.

Några som däremot inte verkar ha problem att sova/vila är kineserna. Jag har sett kineser sitta i bilen (parkerad) och sova, sitta i grävmaskinen på byggplatsen, i fåtöljerna på Starbucks, i "brassestolar" på inomhusmarknader m.m.

Ja de verkar kunna slappna av lite var som helst.

När Hannes är borta

gör jag sådant som kanske inte uppskattas annars:

Jag äter pesto samtidigt som jag lyssnar högt på musik.


Promenad

Idag körde jag lite wild ´n crazy och tog promenaden åt andra hållet på kanalen. Inte alls lika lugnt och skönt där som det är på min vanliga rutt. Befann mig i ”construction area” med bilar, cyklar och mopeder vinandes förbi mig. Det är intressant vilka kontraster det är här. Ena stunden är du vid ett modernt shoppingcenter för att i nästa befinna dig på en sliten liten gata kantad med hus som snart ska rivas.

 

Idag är det varmt och promenaden hölls därför kort. Hade det varit såhär varmt i Sverige hade många troligen besökt stranden. Här i Wuxi möter man istället värmen iförd jacka. Jag och en kille som jag mötte var de enda som gick i t-shirt, resterande i allt från en huvtröja till täckjacka.


Carrefour

Under de senaste två veckorna är det några produkter som har exponerats något flitigare än andra på Carrefour.

 

♦ Fuktgrejer (ni kanske minns)

♦ Liggunderlag/kudde i bambu, till sängen och till bilen

♦ Myggsprayer och myggljus

♦ Regnstövlar.

 

Bör vi känna oro?


Sömnlös

Hannes är på tjänsteresa i Changchun.

Vilket resulterar i att jag inte kan sova. Som tur är gäller det bara två nätter. 

Två månader

Tiden har gått ruskigt fort sedan vi flyttade hit. Snart har vi varit här i två månader! Börjar känna mig någorlunda hemmastadd i lägenheten. Börjar vänja mig vid klorvattnet, känner knappt att det luktar längre. Har börjat vänja mig vid trafiken, är fortfarande inte oberörd när jag står mitt i gatan med bilar på båda sidorna om mig, men är heller inte livrädd. Maten börjar ge sig. Håller oss dock till lite mer västerländsk mat.

 

Förra veckan anmälde jag mig och Hannes till Wuxi international club. Det är en klubb för expats och har lite olika aktiviteter. Mest på dagtid, vilket innebär att det är mestadels medföljande som är med. De har en aktivitet som heter ”Explore Wuxi” som innebär att man besöker en ny plats i Wuxi en gång i månaden. Aprils ”Explore Wuxi” är på torsdag. Jag anmälde mig till den idag, mer om den på torsdag.

 

På onsdag börjar då språkstudierna (hoppas jag). Jag är inte säker förrän jag verkligen sitter där i klassrummet. Som planen ser ut nu kommer jag att åka ut till universitetet och läsa mandarin med en lärare (1à1 studier) på måndagar och onsdagar kl 14.00-16.00. Ser fram emot detta! Hela språkbiten är otroligt frustrerade. Att inte förstå något alls gör att man känner sig väldigt liten. Att klara sig en vecka på semester utan att förstå vad människor säger är en sak, men att bo och leva i ett land där man varken kan läsa, skriva eller prata är en helt annan. Oftast blir vi vänligt bemötta, men att inte kunna förmedla vad man vill är jobbigt.

 

Men snart blir det ändring på det. Snart kommer jag att kunna rabbla månaderna, årstiderna, säga vad jag heter, kanske en och annan färg och säga ”trevligt att träffas”

 

Håll tummarna för onsdag!


Mandarin

Nu på förmiddagen fick jag ett samtal angående mina språkstudier.

Hör och häpna, på onsdag sätter de igång! Väntar nu på ett mail med lite mer detaljer såsom lärarens namn, skolans adress m.m.

Kommer kunna konversera med var och varannan kines innan jag vet ordet av!


Dagens frukt

Salak aka ormäggOmdöme: Skalet är tunt, röd/brunt och "fjälligt". Själva frukten påminner till utseendet om vitlöksklyftor och har en torr konsistens. Smaken är mild och åt det söta hållet men samtidigt fräsch och lite syrlig.
Betyg: LL LL LL (3/5)

Fashion salon

Idag var det min tur att klippa mig. Det hela gick till ungefär som när Hannes klippte sig. Fast lite annorlunda. Hittade med hjälp av Shirley till ett ställde Fashion salon där det fanns EN i personalen som kunde prata engelska. Det var en av de sex receptionisterna. Precis som där Hannes klippte sig var det människor överallt. Fick lämna in mina ytterkläder i garderoben som betjänades av fyra killar.

Började med att bli tvättad i håret i ungefär 10 minuter, vilket skedde i en vanlig klippstol. Trodde att killen skulle riva sönder huvudet på mig. Han drog med fingertopparna/naglarna genom håret åt alla möjliga håll. Sedan fick jag bege mig till sköljen där jag fick lägga mig i en fåtölj (?!) medan håret omsorgsfullt sköljdes ur. Sen till klippstolen. Receptionisten/samordnaren berättade att frisören strax skulle hjälpa mig och frågade under tiden på god engelska hur jag ville ha mitt hår. Sa att jag bara ville klippa topparna för att jag håller på att spara ut mitt hår. Frisören kommer: en ung kille med skjorta och kavaj, ser ut att vara redo för festen. Receptionisten har genomgång om hur jag vill ha det och lämnar oss sedan. När det närmar sig sitt slut kommer receptionisten tillbaka och frågar om jag vill ändra något. Jag godkänner det hela, receptionisten frågar om jag vill ha rakt eller lockigt hår. Spelar ingenroll svarar jag. Får lockigt/vågigt.


Efter att ha varit ute i blåsten en timme eller så

Det ca sex cm långa toffsen jag kunde ha i nacken i morse har reducerats till en toffs på kanske tre cm. Aja det är finare att ha ett kortare hår utan slitna toppar än att ha ett långt hår som är fult. Det hela gick på 58 RMB.

((Eftersom detta var ett spontant besök får ni hålla till godo med de två (katastrof) bilderna ovan. Nästa gång lär kameran följa med och dokumentera ALLT ))


Dagens födelsedag

Grattis Sara.S på födelsedagen!


freedigitalphotos

Vi stirrar

Då 50 procent av residensets invånare har varit med huvudvärk idag har aktiviteterna varit stillsamma. Det mest avancerade var ett besök på Starbucks. När vi satt på uteserveringen blev både jag och Hannes medvetna om en sak: Vi stirrar på utlänningar aka icke-kineser. Här i Wuxi är det inte särskilt vanligt med utlänningar. Ser man mer än tre samtidigt är det att räknas som "crowded". Starbucks är stället där man ser flest utlänningar. Alltså stor skillnad mot när man är i Shanghai där det "kryllar" av utlänningar.

Det hela började med att vi såg två europeér/nordamerikaner som vi stirrade på till de log och nickade mot oss. En stund senare dök det upp två kvinnor från Indien eller annat land i närheten. Även här stirrade vi, vilket framkallade leenden. Vet inte varför vi stirrar, kanske är det chocken av att inte de inte är kineser? Kanske är det ett sätt att försöka bli bekanta?

Dock tror jag inte att stirrande är det bästa sättet att bli bekant med någon.

AC

Nu börjar det bli dags att sänka temperaturen i lägenheten. Inatt var det så varmt att det inte gick att sova i här inne.

Dagen bjuder på +20 grader i skuggan, skönt med lite värme. 

Bokade besökare


Dagens frukt

Pitahaya aka Drakfrukt


Hemma i Sverige hittar man den bland de exotiska frukterna. Här i Wuxi hittar man dem bland äpplen och annan "vanlig" frukt. Pitahaya är en kaktusfrukt som man tror kan skydda mot linjer och rynkor, dvs åldrande av huden. 


Omdöme:
Fruktköttet är saftigt lite likt en vattenmelon och påminner till konsistensen om kiwi. Den har en mild smak som drar liiite åt det söta hållet.
Betyg: LL LL LL (3/5)

..


en av murarna som dyker upp här och var

Kvinna som står i den lilla dammen och försöker fånga två grodor/paddor.
Påhejjad av sina två kamrater

Idag

är det sol sol sol.


Detta firas med


bara ben

och


solglajjer

Hos frisören

Nu har stunden kommit, stunden vi har väntat på.


freedigitalphotos


Hannes har varit hos frisören!

Stället kryllade av människor. Det var några som bara tvättade håret på kunderna, några som tog betalt, en som enbart sopade golvet osv. Frisörerna var uteslutande unga killar. Ingen pratade engelska. Med hjälp av en annan kund som kunde prata engelska fick Hannes välja mellan två priser. Det högre priser innebar en frisör med mer erfarenhet. Han valde det högre och fick sedan följa med en kille för att tvätta håret och därefter började själva klipningen. Det intressanta vara att frisören frågade mig hur håret skulle klippas (De trodde av någon underlig anledning att jag förstod vad de sa). Efter klippningen var det sköljning och sedan var det styling. Efter godkännande från Hannes drog killen fram ett, vad jag tror vax, som såg ut som ett gigantiskt limstift och började "limma" håret. 

Det hela gick bra och kostade 58 RMB

På posten

Idag kom Hannes hem med ett paket som jag fått på posten!TACK!


Att vakta

Lite då och då händer det att jag blir tillfrågad av en främling eller två att slänga ett öga på deras grejer medan de går iväg för en stund (händer väl säkert de flesta). Idag på Starbucks hände för första gången här i Kina-land. Jag satt där med min bok och försökte läsa när det kom fram en kille som bad mig kolla lite på hans grejer. När jag blir tillfrågad att "vakta" tar jag mitt uppdrag på största allvar. Sitter spänd och stirrar på främlingens tillhörigheter och bara väntar på att någon skall komma och försöka stoppa ner handen i den öppna väskan, använda pennan eller ta en slurk av koppen med rykande te. Detta för att jag ska kunna visa att jag tar seriöst på uppdraget genom att vilt fäkta med armarna, springa i riktning mot främlingens saker (oftast inte mer än fem meter) och ropa "Den där tillhör inte dig!"

Det hände inte.

Killen kom tillbaka utan att någon ens tittat på hans väska.

Dagens studiehörna

För att komma ut på dagarna och se lite människor har jag beslutat mig för att förlägga vissa timmar av läsning på Starbucks. Vanligtvis är det inte särskilt mycket människor där, men idag var det nästan "crowded" (=ca 20 pers. Finns säkert plats för 70) Ett litet sällskap med pratsamma kineser hamnade bredvid mig och höll mig sysselsatt med att försöka lista ut vad de pratade om. Sen jobbade Amy idag. Hon har vanan att säga (läs ropa) Nǐ hǎo lite nu och då, trots att det inte kommer någon ny kund.Amy (som jag bara vet namnet på pga namnskylten)får mig att tänka på när vi gått på restaurang och alla i personalen vänder sig om och ropar "Välkommen" Får en att känna sig välkommen.

Hur som helst gick läsningen sådär

Fortsättning örhängen
Hissen

Äntligen lite regler att förhålla sig till i hissen

"

1) Never carry dangerous materials that are flammable, explosive or corrosive into elevator

2) Please do not jump in the running elevator

3) Overload of elevator is forbidden

4) Please do not stay between elevator car door and hall door and lean against car door or hall door

5) Never try to open the car door or hall door through improper means such as strike, kick and unclench

6) Please do not use hand or body to stop the moving of car door, which is very dangerous. Instead the right   way is to hold one of the hall buttons which is the same direction, up or down, with the running car, or hold Open button in the car operation panel.

7) Never allow those who are unable to take the civil responsibility for their behaviours to ride elevators,     except that they are accompanied with other people.

8) The elders, disables and people not in good health shall be accompanied to ride elevators

9) Never ride elevators that are clearly marked with un-safe condition. "


Om att vara en expat

Eller kanske snarare ”om att vara en medföljande”

Innan vi åkte och under tiden vi har varit här har jag och Hannes flera gånger fått höra att vi är modiga och hur häftigt det är att åka till KINA. När jag väl är här och har kommit in i en vardag tycker jag inte att det är så annorlunda. Visst skiljer det sig åt, det går inte att säga något om, men det finns också många likheter. När jag tänkte på Kina innan vi åkte hit föreställde jag mig ett outvecklat land med varken tåg, bilar och vägar. När jag kom hit till Jiangsuprovinsen upptäckte jag motsatsen. Det finns mängder med bilar och infrastrukturen ok. Sen hur det är utanför ”vår” provins vet jag ju såklart inte.

De stora skillnaderna jämfört Wuxi mot Sverige är såklart språket och företagskulturen, men den senare har inte jag så stor inblick i. Nästa enligt mig stora skillnad är maten. Maten har varit bland det svåraste sen vi kom hit. Det har tagit mycket energi att hitta, testa och att laga och därmed blivit en central del i vårt anpassningsarbete här. Förutom språket, maten och trafiken finns det en hel del likheter.

Hade det inte varit för alla tusentals kineser på gatan skulle jag ibland kunna glömma att vi är i Kina.


Bröd

Att finna ett bröd som inte smakar sött verkar inte vara det lättaste här i Wuxi. Brödsektionen på de flesta matbutiker (Carrefour, Metro, Wall-Mart m.m.) vi varit på har sett likadana ut. I matbröd finns det i stort sett bara rostbröd eller baguetter att välja mellan. På konditorier finns det ibland även vissa suspekta historier.


Korv med bröd på ett konditori.


I samma sektion som matbrödet finns fikabrödet. Det finns mängder av varianter att välja mellan. Vissa är förpackade och andra kan man köpa på lösvikt. (dock inte att rekommendera då flera av dem säkerligen blivit petade på både en och två gånger)

Vi har dock hittat ett bröd som är ok. Det är inte som Lingongrova, Gott Gräddat, Längtan eller Skogaholms grovlimpa, men det funkar.


Påsarna innehåller bara sex skivor, vilket gör att vi köper minst fyra påsar varje gång vi handlar.

Örhängen

Jag har två kategorier av materiella ting som ligger mig varmt om hjärtat; väskor och örhängen. Mina örhängen har hittills (efter att de äntligen fått komma ur de små plastpåsarna) varit provisoriskt upphängde på en liten låda samt utspridda på ett skåp.

Jag såg för några veckor sedan en korgliknande grej. Och såg dess potential.

Har sedan dess tittat runt efter liknande men inte hittat. Förrän idag.

De var smutsiga, men efter 20 minuters gnuggande var de renare.

Den stora är 57 cm diametern och den lilla är 45 cm diametern

Baksida
Regnet

fortsätter att falla. Gummistövlar, paraply och regnrock är inga dåliga grejer att ha i sin garderob just nu. Var ute och gick på en promenad och kom hem med en liten damm i skorna. Men med vetskapen att man kommer in till värmen och kan byta till torra kläder gör det inte så mycket.

Dagens middag

Idag kände vi för att lyxa till det lite.
Det blev mat, delvis från den importerade avdelningen.
Totalt: 35 RMB
.


Regn

Fuktigheten börjar nog komma till oss. Luften är en helt annan och man blir varm på några sekunder. Det har regnat ganska mycket den senaste tiden, trots att vi INTE har kommit in i regnperioden än. När jag fikade med Grannen och hennes kompis förra veckan fick jag rådet: köp ett par gummistövlar, du kommer att behöva dem. Om det inte är regnperiod när det regnar hela dagarna flera dagar i sträck, då undrar jag hur det blir när vi verkligen kommer in i regnpeioden. Har hört talas om att det kommer mycket mygg när regnperioden startar, finns en del mygg-bekämpnings-produkter i affärerna.
Vi får se hur det blir.Dagens väder

+ 17 grader och regnSöndag

Då det har regnat ute har dagen ägnats åt att tvätta och att titta på film.

Har haft en alldeles skön söndag

Shanghai

Vi kom till Shanghai 11.39. Såg kön till tunnelbanan och bestämde oss för att ta en taxi. När man ska ta taxi från tågstationen ska man inte ta en ute på gatan. Ofta svarttaxi som inte kör med taxameter och som tar 3-4 gånger så mycket per körning. När man kommer upp till markplan ska man istället gå till höger. Man kommer fram till en skylt som det står taxi på och en  pil ner. Man går nerför trappan och där finns det gott om taxibilar.

Kön till taxin. Går fortare än man tror att få en taxi.

Taxichauffören förstod inte vart vi skulle. Jag pekade på kartan och sa "Nanjing xi lu" Det verkade fungera för vi kom till Nanjing rd west. Efter att vi ätit lunch gick vi österut och gick in på Hotwind som ligger i korsningen Nanhui rd/Nanjing rd.

Där inhandlade vi varsin plånbok och en visitkortshållare till mig


Vi gick vidare till Marks & Spencer (Nanjing rd) Där köpte vi bröd
och kakor till Hannes.Vidare till

som ligger på Nanjing Rd 580. Där inne finns det gott om väskor, klockor och sidenprylar men även mobiltelefoner, leksaker och kläder. 


Det fanns ett ställe där de pratade svenska.

Inköp:
väska och tre klockor.

Påväg ut tittar en man på mina skor och säger "Shoeshine" jag svarar nej.
Mannen: "Shoeshine?"
Jag: nej.
Mannen:"Shoeshine?", börjar följa efter mig.
Jag: NEJ
Mannen: "Shoeshine!" sprutar snabbt på lite "shoeshine" på min sko.
Jag: NEJ.
Ökar på takten. Han följer inte efter.

Vi tar in på Chengdu rd (N) som övergår i Chongqing Rd (s)

Mobil cykelreparatör. Vägen går i olika plan och har mängder med blomlådor.
Fråga: Vem har placerat dem där? Vem vattnar dem?


Tar in på Yandang Rd

Befinner oss i den franska delen och glömmer för en stund att vi är i Kina.

Vidare till Fuxing Park


Går genom parken som är en oas i den stora staden. Inne i parken åker barn inlines, vuxna kopplar av på bänkarna, det flygs drake och dansas pardans. Kommer ut på Fuxing Rd (M).
Vi ska ner till West så vi börjar gå. Går förbi Unique piece som ligger på Centrala Fuxing rd nr 634.
En liten affär med två våningar. De säljer väskor, scarfar, lite möbler och annat gott.
Har en trevlig atmosfär och trevlig personal.

Kommer därifrån med

Hannes börjar prata om köpstopp, men jag slår bort det och börjar prata om annat.

Går lite längre ner på gatan och inser att vi inte kommer hinna ner till West. Vänder om och går in på Ruijin Rd no 2 och hittar tillbaka till en liten affär som säljer korgar, möbler och lite annat. Ligger i korsningen Ruijin Rd/Gaolan Rd (W). Där köper vi totalt fem korgar i varierande storlekar. Går vidare norrut till Central Huaihai Rd. Bestämmer oss för att inta middagen på McDonalds


Totalt: 46 RMB

Efteråt tar vi Metron från Shanxi Rd south till Tågstationen


He yu

Fick de här hälsosamma torkade röda bären av grannen.


Hetta upp i en torr panna/kastrull. Stick hål i dem.


Lägg dem i en flaska, mugg eller vad du nu vill dricka iFyll på med vatten och låt stå en liten stund. Man kan sedan fylla på
vatten under dagen.  

Omdöme: En svag söt smak. Lite pyssligt att hålla på med.
Betyg: LL LL LL (3/5)

Dagens frukost

Igår kom Hannes hem med en present från taxichauffören


Dagens födelsedag

1937: Daffy Duck debuterade i Porky's Duck Hunt
1957: Nick Hornby, författare av High Fidelity och Om en pojke föddes

1959: Sean Bean, skådespelare som spelade Boromir i Sagan om ringen, föddes
1970: Den otursdrabbade rymdfarkosten Apollo 13 återvände till jorden.
1985: Angelica, fallskärmshoppare + ledare, dansproffs, glädjespridare, föddes


freedigitalphotos

 

 

Grattis Jeka på födelsedagen

 Gårdagens middag

intogs på Disha Indian Restaurant.

Vi festade loss på naan bröd, butter chicken, blandade grönsaker i curry, sallad och lassi

Omdöme
: Ganska liten restaurang med en tråkig inredning, som påminde lite om en pizeria. Menyn hade mycket att bjuda på och det fanns ett stort utbud av vegetariska rätter. Maten var god och het (kryddig)

L´s betyg: LL LL LL LL (4/5)  
H´s betyg:
HL+ (1+)


NU

Nu sjappar vi och äter indiskt med Grannarna


Dagens väder

bjuder äntligen på lite sol


Glädjande nyheter

Nu har vi tre (3) besökare inbokade

Erik & Peter i juli
Karin Z i oktober/november


freedigitalphotos

Dagens fika

Idag träffade jag grannens kompis Jes. Hennes engelska var väldigt bra och hon var nyfiken på Sverige. Frågade bland annat om stockholmssyndromet och hur det kommer sig att Olof Palme blev mördad, svenskar är ju så snälla och organisatoriska. Försökte förklara att det finns olika sorters människor även i Sverige, både onda och goda.

Dagens fika var intressant 


Radiotjänst

Blev nyss uppringd av radiotjänst (igen) som gjorde kontroller och upptäckte att det inte finns någon tv-licens registrerad på adressen i Sverige.

Förklarde att vi bor i Kina, då tackade hon för sig

Nu har vi

skaffat en webkamera


Utflykt på lördag


2.a klass biljett till Shanghai


Iaktagelser

Två (2) saker som jag upplever som ganska vanligt här är:

1) Byggmän som arbetar i kavaj/kostym2) Kvinnor som fotograferas
Lite varstanns kan man se kvinnor som blir fotograferade. Ibland är det bröllopsfoton, ibland är det bara "vanliga" tjejer. Det de har gemensamt är att de oftast inte har särskilt mycket kläder på sig. Brudarna har tunna klänningar med bara axlar och de övriga har skjorts eller annat litet klädesplagg.

Dagens födelsedag

Precis som Da Vinci föddes även Jessica den 15 april. Grattis på födelsedagen!


freedigitalphotos

En alldeles särskild dag

1452: Leonardo Da Vinci, allkonstnär och renässansman, föddes
1983: Disneyland Tokyo öppnades
1985: Malin aka MM, driven, fantastisk, blivande folkhälsovetare och F&S ledare, föddes
1990: Emma Watson, skådespelerska och 'Hermione' i Harry Potter-filmerna, föddes

Freedigitalphotos

 

Grattis Mallan på din 25.e födelsedag!


Utvandrade

Idag fick vi ett beslut från skatteverket skickat till oss.

"BESLUT
Skatteverket avregistrerar dig från folkbokföringen i Sverige från och med den 1 mars 2010"

Vi är nu officiellt utvandrade. Vi kommer dock att kunna rösta i riksdagsvalet i höst då vi automatiskt är med i röstlängden. Rösträtten gäller vid val till riksdagen och till Europaparlamentet samt till landsomfattande folkomröstningar.

8.52

Igår klockan 8.52 fick Hannes uppleva lite kinesisk rättframhet.

Vid vattenautomaten:
Kinesen: Are you sick?
Hannes: No...
Kinesen: You look really sick!
Hannes: Ok... maybe I´m a bit tired
Kinsen: Tired? ohhh tired!

Longan

När jag öppnade kylen såg jag den lilla påsen längst in i kylen. För några dagar sedan tänkte jag att jag skulle pröva en ny frukt. Frukten heter Longan och påminner om Litchi till utseendet. Det finns mängder av dem på Carrefour så jag antar att det är säsong för dem nu.Omdöme: Ser ut som litchi eller rambutan, men smakar inte lika fräscht. Smaken är obestämbar, har inte smakat något som påminner om denna förrut.

Betyg: LL LL

Dagens väder

Graderna kryper neråt och visar idag på +5.7. Regnet fortsätter att falla.


Missat samtal

I måndags kväll ringde min svenska mobil, men när jag väl var uppe slutade det ringa. När jag igår slog på numret på internet, fick jag ingen träff. På kvällen tog nyfikenheten över och jag ringde upp numret, blev ganska besviken när jag möttes av "Välkommen till radiotjänst".

Vad vill de mig? Jag bor i KINA

Dagens shopping


Halsband från H&M

Toaletter

I Kina finns det två (2) varianter; western style och hål i golvet. Hålet i golvet föredras av många då de tycker att den är mer hygienisk. Ska man resa runt i Kina kan det vara värt att faktiskt träna på att huka sig i fall man skulle råka ut för en sådan toalett. Inte särskilt roligt att ramla omkull inne på toaletten eller att inte komma upp ur position.

freedigitalphotos

 

Förutom vid toalett -situationer är det är vanligt att man ser människor sitta hukade lite varstans. Jag har t.ex. sett män sitta och läsa tidningen mellan parkerade bilar. Fötterna är helt i marken (inget sitta på tå här heller) och de ser helt obesvärade ut. Själv tycker jag nog inte att hukstilen är det mest bekväma, men har börjat öva mig inför framtiden och minimum av vad som är ok är 1 min och 30 sek.


Promenad

När jag var på promenad längs kanalen på förmiddagen fick jag en ingivelse att följa efter två (2) män som jag tyckte såg pålitliga ut. Detta resulterade i att jag upptäckte att det finns underjordiska gångar á la tunnelbana som leder till tågstationen. På stationen skilde jag mig mer än vanligt från dem som passerade, där jag stod i mina träningskläder och kritvita joggingskor. Jag skulle inte ens nästan kunna misstas för att vara kines och det faktum att jag får nyfikna blickar från var och varannan som synar mig uppifrån och ner får mig att känna mig, beroende mitt humör som 1) en clown 2) exotisk och fantastisk.

Väntar på att jag ska vänja mig vid att människor tittar på mig, viftar med sina händer i mitt ansikte och ropar ”Hello”


Trafiken

Sitter och tittar ut på trafiken.

Är mer trafik än det ser ut.

Att bäddaDet bästa är kvar: att bädda.

Något som är bra med Kina är att hur motsägande det än låter så är täckena längre här (i alla fall de vi har sovit med hittills) När vi fick flyttfrakten bytte vi till våra täcken från Sweden och sömnen blev störd. Men nu ska jag byta tillbaka till dubbeltäcket. Nu blir det inga problem att ha täcket upp till näsan och samtidigt har runt fötterna.

Att diska

Vår diskbänk är 79,5 cm hög. Ska det verkligen vara så?Aja disken är i alla fall diskad


Dagens


Wuxi merchant market

Ligger på Tangnan lu och består av vad vi har hört sjuk (7) olika byggnader, varje med gigantiska våningsplan. Här kan man köpa det mesta, kläder, garn, fuskblommor, plastprylar, nagellack, örhängen, hårspännen, porslin m.m. Här ska man förhandla om priset, men kan vara svårt att komma ner särskilt mycket i pris. Går man här och hittar något man vill ha kan det vara en god idé att köpa det då och inte vänta tills nästa gång man tänkt åka dit. Risken är stor annars att man 1) inte hittar tillbaka 2) stället har stängt.

piprensare

silkespapper

gummisnoddar

Löshår

 

Vi kom hem med

 

 

 


Under uppbyggnad

Staden är under uppbyggnad och du kan se byggkranar och män i hjälmar nästan överallt. Det rivs och byggs nytt och metron är på G. Många av de hus som rivs har inte stått i mer än fem (5) år, vilket är gammalt här. I och med att områden märks ut med "rivningstecknet" dyker murarna upp. Det är murar som är kanske tre (3) meter höga. Hela down town består nu av murar och bildar gångar likt en labyrint. Man kan gå på en gatan på onsdagen för att på torsdagen se att det smällts upp en mur. Förändringarna sker över en natt. 

Ett mission

Vi gick ner på stan för att hitta ett (1) par skor till Hannes.

(OBS Nya fina vita skor från igår)

Hannes hittadeUnder de senaste tre dagarna har hushållet inhandlat totalt fyra (4) par skor.


Nu tar vi kväll och tittar på Swahili Sinbads
Fabric market


Dagens middag

intogs på Provence


Vitlöksbröd, vårrulle och dressing (ingick)


Champinjonfyllda crepes (36 RMB)


Pasta bolognese (45 RMB)


Vi beställde vad vi trodde var en kula jordgubbsglass. Fick in denna,
cocktailbär, glass, grädde (8 RMB)

Omdöme: Maten var god, stället var lungt & fräscht, personalens engelska var helt ok. 
Betyg
: L&H L&H L&H L&H

På promenad


Barnens byxor


Ganska mysigt att gå bland husen men alltihop kommer att rivas.

Hade fler "spots" att ta kort på, men då man handlar som en orutinerad
fotograf och går ut med oladdat batteri i kameran får man väl skylla
sig själv...Tack Karin

I dag fick jag ett härligt födelsedagskort

Sender: Karin Z

Självklart är det juvi ska till i månadsskiftet.

Då tiden är knapp (endast två hela dagar) och sevärdheterna många och massiva krävs det lite planering.
Ska man till muren tar det minst en halv dag. Ska man gå i den förbjudna staden tar den en dag, sommarpalatset likaså.
Presenter

Om att ge presenter/gåvor till en kines.

När ska/kan man ge presenter?
Du kan alltid ge en present till en kines, vid spring festival (nyåret), till de som är underställda dig på jobbet, när du varit ute på resa, vid födelsedagar m.m.

Inslagning
Rött, rosa & guld är säkra färger

Undvik
Vita blommor som används på begravningar (inte liljor)
Knivar & saxar, dessa symboliserar att du vill klippa banden mellan dig och mottagaren
Skor, du kommer att gå din väg
Klocka, en klocka är lika med slutet, cermoni vid död.

Säkra kort
Choklad
Mat
Frukt
Cigaretter och alkohol

När du ger en gåva till en kines kan du nästan räkna med att denne kommer att avvisa din gåva upp till tre gånger innan den slutligen tas emot.


Dagens födelsedag

Grattis på födelsedagen Claes & Christian


freedigitalphotos

Skor

Jag har insett att av mina totalt nio par skor (inkl. sandaler & regnskor men exkl. flip-flops, för är det skor egentligen?) har jag tre kategorier av skor.

Vinterstövlar
- (två par)
Fina - men såå obekväma (tre par)
Bekväma & fotriktiga - men fula (fyra par)

I dag gick vi banans och impulsköpte ett par skor var. Jag slog till på ett par nya Converse (äntligen känner jag mig lite tuff igen)Hannes fastnade för ett par Nike


Egentligen var vi ute efter ett par walkingskor till Hannes. Kanske blir nästa gång...
Mera

Mitt i all min frustration och irritation över att mandarinstudierna inte kommer igång kom Hannes hem med hela famnen full av brev!

Det var mera presenter!

Till mig:


Scarf, choklad, nyckelring och spelade kort (don´t worry be happy..)
från Jen

Från ICA, Prinsesstårta och en tårtspade. Synd att jag inte kan hämta
ut det.


Till Familjen:

Påskhälsning från Hannes föräldrar


Tack!
Dagens middag

Efter att ha stått oanvänd ett tag så var det dags att återigen dra igång gasen


Ris och någon form av gryta
Oljud

Det där borrandet, hamrandet och allmänna oljudet som kommer från någon av grannlägenheterna skulle kunna driva en (mig) till galenskap. De hade uppehåll i en vecka eller två och sen har de börjat igen, inte hela dagarna men med jämna mellanrum. Det låter som att de står i rummet intill och borrar i betongen. För någon dag sedan började de hamra kl 23.00.


freedigitalphotos


Gnällig? Ja kanske, men ljudet är verkligen fruktansvärt.

Vart ska vi?

Vid månadsskifet april/maj ska vi till ******

Ledtrådar:
Tiananmen square
Summer palace
Forbidden city
Silk market
The great wall


Så, vart ska vi?


En expats olika faser

Smekmånad – Spännande! Du gör många nya upptäckter och iakttagelser. Den nya kulturen som ofta är annorlunda mot den egna bjuder på nya och avvikande företeelser och synsätt, men detta är något du har överseende med. De värderingar du har med dig från hemlandet är de som du ser som ”rätta”

 

Desillusionering – Tomrummet smyger sig på, de medförda värderingarna tycks inte vara lika självklara längre. Hur beter man sig egentligen i olika situationer? Den nya kulturens sociala spel ter sig inte naturlig, skillnader i till exempel allmän hygien (avsaknad av deodorant), säkerheten i trafiken, maten och att inte kunna uttrycka sig verbalt skapar frustration och stress. Hemlängtan smyger sig på och du trivs inte längre med din tillvaro, blir lätt irriterad och kan till och med bli deprimerad.

Symptomen i denna fas kan bland annat vara; fysiska (tappa hår), känslomässiga (bli ledsen), beteendemässiga (Hetsätning / dricka ,maniskt städande)

 

Strategier för att klara sig:

Hälsosam hobby

Andra expats

Språkstudier

Relationer

Count your blessings; vad är det som är bra?

Humor

TÅLAMOD

 

Anpassning/förlikning och Tillämpning – Du börjar vänja dig vid den nya kulturen och dess vanor, utvecklar rutiner och får en något sådär fungerande vardag. Det sociala spelet har sjunkit in och du vet ungefär vad du har att förvänta sig. Du börjar acceptera den nya kulturen och ser inte längre lika negativt på saker som händer.

 

Åter till hemlandet – Att återvänta till sitt hemland och kulturen som råder där kan vara svårare att hantera än det man genomgått när man kom till det nya landet. Något man bör vara medveten om. Det kan vara svårt att applicera det man lärt sig i Kina på det som råder i Sverige.

 

Innan ni börjar tro att vi snart kommer börja missbruka alkohol, låsa in oss på kammaren och bli deprimerade är det värt att påpeka att dessa faser är ter sig olika hos var och en. Alla blir inte deprimerade, börjar inte dricka mängder av alkohol eller stänger inte in sig i lägenheten 24/7. Vissa har lättare att anpassa sig än andra och graderna på de olika faserna är såklart varierande.

 

 

//LL

Källa: Grunden är tagen från vår cross cultural training.


Omgivningen


Jag skulle ALDRIG köra runt med mitt barn sådär

Finns olika sätt att transportera sig själv och varor

Wuxis bargata. Har aldrig besökt den på nära håll så jag kan inte säga
om den är bra eller inte.


Kanalen//LL

Badminton

Nu ska jag ut på gårn och spela badminton


Freedigitalphotos


Badminton är förövrigt en sport som anses vara passande för kvinnor fick jag höra förra veckan. I och med att du sträcker på dig för att slå iväg fjäderbollen ser din siluett lång och slank ut - alltså perfekt för kvinnor...

UPPDATERING Blev ingen badminton, för blåsigt ute.

//LL

Post office

När jag går till posten för att skicka kort eller så (vilket jag gjort nu några gånger) är det alltid samma killar som hjälper mig. Så även i dag. Att vara på posten känns ganska behagligt, trots att lokalen eller personalen inte är sådär jättetrevlig. Men i dag log killen bakom disken, måste vara ett gott tecken. 


Här använder man inte självhäftande frimärken, inte ens sådana man slickar på. Man använder en kletig massa som fungerar som lim. Även kuverten skall limmas.


Det verkar som att det tar ca 10 dagar för ett brev/kort/paket att komma fram mellan Sweden och China


//LL

Kort

I går fick vi ett påskkort av Farmor Ruth. Ett glittrigt jag-blir-glad-när-jag-tittar-på-det-kort.Nu är ledigheten (påsken & gravsopardagen) över och veckan har återgått till det normala.

Dagens väder

SOL + 10


Te och nudlar

Te och nudlar är något man kan få tag på nästan överallt. Omsättningen verkar vara otroligt hög och personalen fyller hela tiden på i hyllorna.

I dag testade jag mjölkte från carrefour.
Man fyller muggen med hett vatten, blandar i pulvret och geleklumparna, rör om, sätter på locket igen, sticker ner sugröret och där har du ditt eftermiddagste. Jag hoppade över geléklumparna.

Betyg
: L+ (sött och sliskigt)
Pris: ca 3 RMB


Instant noodles fungerar på liknande sätt.

Den här sorten är helt ok och är bra att ha hemma eller på jobbet.

Pris: 3.4 RMB


//LL

Guanxi och ansikte

I Kina och framförallt inom affärsvärlden lägger man stor vikt vid Guanxi som kan beskrivas som sociala länkar, ett nätverk. Relationer och nätverk är viktigt i Kina och man kan säga att utan dem är du ingenting. Främlingar är inget man bryr sig om och råkar någon ramla på gatan är det ingen som hjälper dig för att du är en främling. Vi som kommer från väst spelar två roller; främling och gäst. Gäster är något helt annat, gäster ska du behandla med respekt. Generellt fungerar kineser som så att de har svårt att släppa in okända människor och lyckas man få en relation med en kinses är det viktigt att vårda den relation som uppstått. Långsiktiga relationer är av stor vikt och när man som utlänning kommer för att starta ett företag eller över huvudtaget representera ett företag är det viktigt att tänka på det. När vi hade vår cross cultural training fick vi tipset att inte säga hur länge vi skall vara här (tipset gäller speciellt Hannes). Säger man ”Jag kommer att stanna i ett år” kan kineserna tycka att det är onödigt att lägga ner tid på en och hjälper en därför inte. Ömsesidiga förpliktelser som att hjälpa varandra, att ge och ta är grunden för Guanxi.

Förutom Guanxi har ansiktet en stor betydelse. Med ansikte menar man en persons moraliska karaktär, ära, rykte och anseende. Gör du så att en kines förlorar ansiktet kan relationen er emellan vara förstörd för all framtid och personen kan helt enkelt sluta hjälpa dig eller huvudtaget låtsas om att du inte finns. Ett big no no är t.ex. att skälla ut någon inför en hel grupp människor. Nu kanske inte vi gör så, men det finns även små saker som vi från väst kanske inte fäster någon större vikt vid men som kineser tar mer allvarligt på.

Att interagerar med kineser både privat och i affärsliver är ett spel med många och ibland svårtydda regler. Men är man uppmärksam och iakttar klarar man sig nog ganska långt.


//LL

Dagens väder

Mulet och +13.6


Dagens födelsedag

Grattis på födelsedagen Annelie


Freedigitalphotos

Fotarna

Efter att ha spenderat helgen mestadels till fots är vi nu lite trött och lite ömma i fötterna. Nästa gång blir det mer taxi och metro.

Taxin i Shanghai är dyrare än i Wuxi och startar på 12 RMB (Wuxi startar på 8 RMB). Kommer inte ihåg priset/km efter de första tre som ingår i uppkörningsavgiften. 
Metron kostar 3-5 RMB beroende på hur lång sträckan är.//LL

Dagens födelsedag

Grattis på födelsedagen Sabina


Freedigitalphoto

Helgen i korthetLördag: Vi kom till stationen och jag plåtades med min Sverige-accessoar på mig. Sen tog vi oss till vårt hotell: Astor House hotel på Huangpu Rd. Personalen på hotellet hade antingen frack, kostym eller sidenklänningar. Korridorerna var väl tilltagna och likaså vårt badrum. Badrummet hade ena väggen i glas, men som tur var fanns det en gardin man kunde dra ner.


Vi tog oss över till Pudong via Bund sightseeing tunnel som innebär att man åker i ett tåg, ungefär som en liten tunnelbanevagn. Runt omkring en blinkar lampor i olika färger och mönster. En enkel tur med tunneln kostar 45 RMB och 55 RMB för ToR. I Pudong tittade vi på Oriental Pearl TV tower, Jin Mao tower. Vi besökte även Super brand mall som är Shanghais största galleria. Där åt vi lunch på Element fresh, de två första matbilderna är förrätterna. Efter gallerian gick vi till Cityshop där man kan köpa importerade produkter, t.ex. flingor/musli för 60-100 RMB. Där hittade vi äntligen tvätta-frukt-medlet. Efter Pudong besökte vi Foreign language bookstore med fyra våningar. En pocketbok kostade ca 70 RMB. Där träffade vi på en kines som höll i en Lonely planet över Sverige, det visade sig att hon hade varit i Linköping.

Söndag:
Vi tog oss b.la till Suzhou Cobblers som är en liten liten butik med broderade skor och väskor. Anabel Lee som är en shop fylld med produkter gjorda av silke. Priserna är ganska höga. Hongqixiang shopping market på Dongmen Rd som är flera våningar med mängder av tyg och skräddare. Taikang Road art center.


Nanjing Rd E. Gatan var full men människor HELA dagen.Fika på Haäegen Dazs (140 RMB)När vi kom hem väntade ett paket på mig. Avsändaren var Hannes föräldrar och paketet innehöll tre par örhängen :) Sen inhandlade jag en ring och en väska på Taikang Rd//LL

Glad Påsk

Nu åker vi till Shanghai över helgen.

Glad påsk!


källa:freedigitalphoto

Överaskningar och presenterTGIF - Trevlig personal (speciellt Phoebe W) som kan prata engelska.Present från Annso & Hanna i Sverige


Present från Malin & Pontus. Med presenten följde instruktioner:
Actionbilder- Jag ska ta actionbilder på mig själv bärandes denna
accessoar i en publik kinesisk miljö med många kineser närvarande.


//LL

I mars

mottog jag

173 sms

och

116 mms

OBS: Detta är alltså nyhets.smsen jag fått.Utan blöja

Här i Kina verkar det som att man vänjer barnen vid att gå utan blöja vid tidigare ålder än vad man gör i Sverige. För att barnen lättare ska kunna utföra sina behov har man gjort som så att man inte syr ihop grenen på byxorna. När barnet hukar sig "öppnar" sig byxorna och behovet kan uträttas. Jag har sett många barn med denna typ av byxor och det ser ganska kallt ut, för rumpan blottas när barnet rör sig. Hur som helst har jag aldrig sett när något barn kissat på gatan, förrän i dag. När jag satt och väntade på Janet utanför yogan och läste min bok kom det en liten pojke (hade precis lärt sig gå) och hans mamma. Pojken verkade vara väldigt intresserad av mig och höll sig inom en meter från mig. Mamman försökte gå därifrån men pojken stannade kvar så hon kom tillbaka, sådär höll de på ett tag.

Rätt som det är sätter sig mamman ner på huk pekar på pojken att han ska göra samma sak och säger "pssssssssssssss" Efter ett tag gör pojken som mamman säger och hukar sig och kissar sedan på marken. När de är klara går de därifrån.

Det var lite annorlunda, men naturligt här. Det är heller inte ovanligt att man ser vuxna män uträtta sina behov lite varstans, vissa mer skylda än andra.

 

 

//LL

 


Blommor

som jag fick av Janet efter yogaklassen.

Förresten träffade jag inte Jojo mer än fem (5) minuter idag...
//LL

Mot yogaklassen

I dag ska jag gå till yogaklassen igen för att se om Jojo (vet inte riktigt vad hon heter än) är där. Därför har jag packat ner de nödvändiga kommunikationshjälpmedel jag har att tillgå

'


//LL

Gravsopardagen

I Kina firar man inte påsk. Har sett chokladägg på Marks & Spencer, men det är nog allt.

I år sammanfaller dock påsken med Gravsopardagen som är på måndag. Då är kineserna ofta lediga och man ska minnas sina döda släktingar/vänner och besöka deras gravar för att som namnet anger sopa dem rena.


källa:freedigitalphotos

//LLI dag är en speciell dag

Den andra april
1805: Hans Christian Andersen, författare, föddes
1914: Alec Guinness, skådespelare, föddes
1939: Marvin Gaye, sångare, föddes
1947: Emmylou Harris, sångerska och låtskrivare, föddes
1985: Linda Lyckholm, deltidsstudent och medföljande spouse, föddes

Så i dag är det min födelsedag, jag blir officiellt vuxen (förutom hos SJ).

När jag vaknade låg denna lapp och väntade på mig

Den tidigare lappen:Dagens frukost (dagen till ära)

//LL

Dagens väder

Regn+12 grader

Fukt del 2

Då vi inte riktigt kunde släppa fukt-historien, trots att grannarna inte hade haft något problem med mögliga kläder
gick vi till affären och har vi inhandlat denna (x 4)De luktade inte lika starkt och vi känner att vi kan stå ut med dem. Får se om vi tycker det även efter några dagar i samma rum som dem.


//LL

RSS 2.0