Shanghai

Vi åkte tåg i 200 km/h

Sen tog vi tunnelbanan till Peoples square och gick sedan vidare mot Nanjing Rd. Nanjing Rd är uppdelat i West (W) och East (E). Vi började med Nanjing Rd (E), där finns Starbucks, Pizza hut, McDonalds, Häagen Dazs m.m. var 10.e meter och du behöver inte leta för att hitta något snabbmatsställe á la western style. Mellan dessa finns även andra restauranger. Som västerlänning sticker du ut, men i Shanghai ser du betydligt fler västerlänningar än i Wuxi. Resultat: du blir inte utstirrad, men du hinner gå fem (5) meter innan någon kommer fram sticker upp en lapp med bilder av allehanda ting och säger "Hi do you want to buy bags, watches, DVD, clothes...." Du ignorerar och fortsätter gå framåt. Fem (5) meter senare: samma sak igen. Så fortsätter det människor vill ta de rika (?) turisterna till sina små shopar. Vi pausade på Häagen Dazs (som Hannes förövrigt blev överlycklig att se) Hannes köpte en kulglass och jag festade till det med en "Green tea fantasy". Ett tips är att INTE köpa Green tea fantasy. Borde kanske ha förstått det, men icke. Det hela smakade konstgjort, strävt och inte särskilt gott. Åt 1/4, lämnade resten. Kalaset på Häagen Dazs gick på 96 RMB. Lärdom: Ta något fruktigt nästa gång.

Vi fortsatte med målet inställt på Tiantong Rd. Där vi enligt "Erik och Peters Restips" skulle hitta Fake Market. och nog hittade vi det allt. Det var totalt två (2) byggnader. När vi kom in upptäckte vi att det var gigantiskt. Samma veva där som nere på stan "Come and have a look in my shop" "What do you want, I have DVD, clothes..." Det var otroligt mycket människor, mer än i tunnelbanan (!) vilket resulterade i en otroligt dålig luft i de trånga små gångarna. Vi tog rulltrappan upp hade oturen att träffa på en otroligt intensiv och envis kvinna som ville leda oss till hennes shop. Hon gick vid min sida hela tiden och upprepade "Beautiful lady, i´ve got everything in my shop..." "Come and have a look beautiful lady" Vi började med att ignorera, fungerade inte. Vi sa NEJ vi vill INTE ha DIN hjälp, fungerade inte. Man kan säga ingenting fungerade. Till slut gav vi upp och gick ut. Vi gick över till den andra byggnaden som var lika stor. Det inne var det lugnare men såklart fanns det även där "inkastare" som gick tre (3) cm från en och pratade. Ju högre upp vi kom (fanns kanske 4-5 våningar) desto mindre människor. Högst upp var det ljuvligt. Ingenting inhandlades på marknaden och vi tog oss ner mot Nanjing Rd igen. 

Vi tog tunnelbanan till Nanjing Rd (W). Där är det betydligt lugnare vilket antagligen beror på att det bara finns "finare" affärer där; Cartier, Gucci, D&G m.m. Vi besökte Marks & Spencer (ligger precis vid tunnelbanestationen) och några andra ställen.

Tog middag på:

Konstaterade att det nog var det godaste vi ätit på länge.
Vi tog oss sedan till tågstationen för att mötas av att tåget var försenat! Vårt tågnummer försvann sedan från tavlan och vi började bli aningens nervösa. Vi gick fram till kvinnan vid rulltrappan som släpper upp passagerarna till spåren. Hon viftade med handen och sa bara "Wait" Jaha.. vårt nummer var fortfarande borta. En kvinna som stod bredvid oss frågade vart vi var påväg, hon skulle också till Wuxi. Till slut kom tåget upp på tavlan, ny tid 20.15 klockan var 20.11 och vi gick fram och frågade igen. Samma svar "Wait". Men hallå tåget går snart! Kvinnan svarar "two minutes" Hur skulle vi hinna? När vi sprang upp för rulltrapporna såg vi genom fönstret att tåget skulle gå 20.20. Läget var lugnt. På biljetten stod det att vi skulle in i vagn 14, vilket såklart var längst bort. Vi sprang samtidigt som vi mötte människor hela tiden. Det var så mycket människor att det tog sin lilla tid att ta sig fram. Äntligen framme! Vi var i 2.a klass. Aja det spelade ingen roll. Vi var på tåget, det var knappt några andra i vagnen. Vi pustade ut och satte oss ner.


//LL

Kommentarer
Postat av: Linn

Vilken pärs!! Skönt att komma hem efter den utflykten=)Tåget liknar mer någonting ur en SF-film. Underbart att läsa om era äventyr!

2010-03-21 @ 10:25:19
URL: http://linn-linuspalinjen.blogspot.com/
Postat av: Annso

Härligt med en lördags utflykt! Vilken jäkla smogg över staden!

2010-03-21 @ 19:49:02
Postat av: karin

vad spännande det låter! jag har senaste veckan upplevt motsatsen till er...varit ute i de norrländska skogarna med aningens färre invånare per kvm :)

2010-03-22 @ 10:16:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0