Guanxi och ansikte

I Kina och framförallt inom affärsvärlden lägger man stor vikt vid Guanxi som kan beskrivas som sociala länkar, ett nätverk. Relationer och nätverk är viktigt i Kina och man kan säga att utan dem är du ingenting. Främlingar är inget man bryr sig om och råkar någon ramla på gatan är det ingen som hjälper dig för att du är en främling. Vi som kommer från väst spelar två roller; främling och gäst. Gäster är något helt annat, gäster ska du behandla med respekt. Generellt fungerar kineser som så att de har svårt att släppa in okända människor och lyckas man få en relation med en kinses är det viktigt att vårda den relation som uppstått. Långsiktiga relationer är av stor vikt och när man som utlänning kommer för att starta ett företag eller över huvudtaget representera ett företag är det viktigt att tänka på det. När vi hade vår cross cultural training fick vi tipset att inte säga hur länge vi skall vara här (tipset gäller speciellt Hannes). Säger man ”Jag kommer att stanna i ett år” kan kineserna tycka att det är onödigt att lägga ner tid på en och hjälper en därför inte. Ömsesidiga förpliktelser som att hjälpa varandra, att ge och ta är grunden för Guanxi.

Förutom Guanxi har ansiktet en stor betydelse. Med ansikte menar man en persons moraliska karaktär, ära, rykte och anseende. Gör du så att en kines förlorar ansiktet kan relationen er emellan vara förstörd för all framtid och personen kan helt enkelt sluta hjälpa dig eller huvudtaget låtsas om att du inte finns. Ett big no no är t.ex. att skälla ut någon inför en hel grupp människor. Nu kanske inte vi gör så, men det finns även små saker som vi från väst kanske inte fäster någon större vikt vid men som kineser tar mer allvarligt på.

Att interagerar med kineser både privat och i affärsliver är ett spel med många och ibland svårtydda regler. Men är man uppmärksam och iakttar klarar man sig nog ganska långt.


//LL

Kommentarer
Postat av: Annso

Oj mycket att tänka på!

2010-04-06 @ 08:10:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0