En expats olika faser

Smekmånad – Spännande! Du gör många nya upptäckter och iakttagelser. Den nya kulturen som ofta är annorlunda mot den egna bjuder på nya och avvikande företeelser och synsätt, men detta är något du har överseende med. De värderingar du har med dig från hemlandet är de som du ser som ”rätta”

 

Desillusionering – Tomrummet smyger sig på, de medförda värderingarna tycks inte vara lika självklara längre. Hur beter man sig egentligen i olika situationer? Den nya kulturens sociala spel ter sig inte naturlig, skillnader i till exempel allmän hygien (avsaknad av deodorant), säkerheten i trafiken, maten och att inte kunna uttrycka sig verbalt skapar frustration och stress. Hemlängtan smyger sig på och du trivs inte längre med din tillvaro, blir lätt irriterad och kan till och med bli deprimerad.

Symptomen i denna fas kan bland annat vara; fysiska (tappa hår), känslomässiga (bli ledsen), beteendemässiga (Hetsätning / dricka ,maniskt städande)

 

Strategier för att klara sig:

Hälsosam hobby

Andra expats

Språkstudier

Relationer

Count your blessings; vad är det som är bra?

Humor

TÅLAMOD

 

Anpassning/förlikning och Tillämpning – Du börjar vänja dig vid den nya kulturen och dess vanor, utvecklar rutiner och får en något sådär fungerande vardag. Det sociala spelet har sjunkit in och du vet ungefär vad du har att förvänta sig. Du börjar acceptera den nya kulturen och ser inte längre lika negativt på saker som händer.

 

Åter till hemlandet – Att återvänta till sitt hemland och kulturen som råder där kan vara svårare att hantera än det man genomgått när man kom till det nya landet. Något man bör vara medveten om. Det kan vara svårt att applicera det man lärt sig i Kina på det som råder i Sverige.

 

Innan ni börjar tro att vi snart kommer börja missbruka alkohol, låsa in oss på kammaren och bli deprimerade är det värt att påpeka att dessa faser är ter sig olika hos var och en. Alla blir inte deprimerade, börjar inte dricka mängder av alkohol eller stänger inte in sig i lägenheten 24/7. Vissa har lättare att anpassa sig än andra och graderna på de olika faserna är såklart varierande.

 

 

//LL

Källa: Grunden är tagen från vår cross cultural training.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0