En syrsa?

I helgen var jag och Hannes på promenad upp till Nanchan tempel och gick genom djurmarknaderna. Vi gick genom gången med fåglar. Vi var ute efter att köpa en fågelbur. Här har de sådana där fina burar (antagligen är de inte godkända för att ha fåglar i hemma i Sverige). Vi tänkte ha den mest för att den är fin. Att gå där var både äckligt och fascinerande på samma gång, där satt så många fåglar inträngda i burar att det knappt fanns plats att röra sig. Gången man gick på var så smal att man stötte i burarna som hängde i taket och alla människor som höll till där. När vi lyckats ta oss ut därifrån (utan bur) kom vi till en lugnare gata och möttes där av ett gnisslande sjungande ljud. Där kunde man nämligen köpa syrsor i små fina burar.


15 RMB för de som står på bordet och 10 för dem som hänger

Det verkar som att man håller syrsor i Kina av två anledningar; dels för deras spelande och dels för att slåss med. Deras spelande ska tydligen vara rogivande och anses även ha en positiv inverkan när det gäller bevarandet av människans hörsel. När det gäller att slåss med sin syrsa finns här klubbar och böcker om olika sorters syrsor och till det läggs kunskap som samlats under flera generationer om hur man bäst retar upp sin syrsa inför en stundande kamp.


Kommentarer
Postat av: Linn

Rogivande?? De som är så jäkla jobbiga!!! Bättre lycka nästa gång, klart ni ska ha en fågelbur, om inte till en fågel så är den perfekt att ha blommor i.Ha det bra!

2010-06-01 @ 08:01:36
URL: http://linn-linuspalinjen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0