Xian

Fredagen startade tidigt, på väg till vår gate var det tyst och tomt.



Vi anlände till vårt Hostel och mottogs av en väldigt trevlig personal.




Stadsmuren


Xians centrum omges av en stadsmur, en av Kinas bäst bevarade. Vi bodde vid den södra gaten och passade därför på att klättra på muren.



Muslimska kvarteren



I de muslimska kvarteren fanns det gott om slaktare, kvinnor med huvudduk, kryddor, snyggbär (Jujube) och även en hel del souvenirer.





Stora gåspagoden

På kvällarna vid den denna pagod kan man se en fontän-ljus-ljud show, som enligt rykten skall vara Asiens största.



Dagstur till Armén

Genom vårt hostel åkte vi på en dagstur till Terrakottaarmén. Vi var med guiden Jiajia (Djadja) 17 personer och representerade Sverige, Finland, Tyskland, Grekland, Italien, Kina, Japan, USA och Australien.



Området är fördelat på tre pits och rymmer totalt cirka 8000 krigare och hästar. Armén är utställd för att skydda den första kejsaren. På den tiden trodde man att när döden inföll var det bara kroppen som dog, själen gick vidare och man föddes på nytt i samma roll som man haft i det tidigare livet. Var man kejsare föddes man alltså återigen som kejsare.  Kejsaren ville försäkra sig om att förbli oövervinnerlig och satte arbetare i kraft med att skapa krigare. Armén består av officerare, generaler, knäande skyttar och krigare till häst. Varje ansikte är unikt och återger ansiktet av den som skapde denna. Genomsnittslängden för krigarna var i verkligheten 1.6 meter, men krigarna som skapades fick längden 2 m. När armén var fulltalig täcktes den med väv och jord och arbetarna som tillverkat den avrättades och begravdes tillsammans med armén.



Den knäande skytten är den enda som hittills hittats hel.



De är otroligt detaljerade och visar mönster under fotsulan, rynkor i pannan och hårstrån.



I slutet kan man köpa sin egen krigare som tillverkats på samma sätt som originalen. Den minsta på några cm ligger på några hundra och sen är spannet upp till 20.000.



Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men vi åt otroligt god mat i Xian. Efter armén åt vi tillsammans på en restaurang. Totalt åtta rätter plus ris. Det var kål, potatis, kyckling, biff, fläsk, jordnötter m.m. Väldigt gott och väldigt mycket mat.



Jiajia var väldigt underhållande och "Hi, hello, excuse me, this way please, mmhhmm" sades upprepade gånger under dagen.

Touren var väldigt lyckad och helgen var riktigt bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0