Teprovning

I förmiddags var jag tillsammans med några andra på en teprovning.

 

Te är Kinas nationaldryck och det finns te-shopar överallt och i var och varannans hand ser du en flaska med gröna växter i, eller stora lyxiga kartonger fyllda med te att ge bort. Du kan uppnå alla möjliga sorters fördelar genom att dricka grönt te. Det kan sänka kolesterolet, vara bra för ögonen, rensa kroppen från orenheter och en hel del annat.

Att dricka te är inte bara att dricka rakt upp och ner. Nej. Jag skulle mer beskriva det som en konst. Olika teer tillreds på olika sätt. Vissa skall sköljas, andra inte. Vissa skall ha en högre temperatur på vattnet, vissa skall serveras i glas. Det finns alltså en hel del att tänka på när det gäller te. Det finns förutom en uppsjö av olika teer och tillredningsmetoder även en hel del tillbehör så som tebord, muggar/glas, silar, kannor, teskopor, tedjur m.m.

Det här är ett känt Wuxi te, det kallas för Bambu, men inte för att det faktiskt är bambu, utan för dess utseende. Först skall glaset sköljas ur med hett vatten, sedan fyller man glaset med vatten och tillsätter teet.

Teet får dra en liten stund för att sedan hällas i en liten kanna och sen i tekopparna. Det här teet är som många andra gröna teer lite beskt. Ingen favorit hos mig.

Kopparna delades ut med hjälp av en trätång.

Vi fick testa fem sorters te. Ett blommigt fruktte (torkade frukt-och blombitar), ett Golden Buddha te (en egen kategori, varken grönt, vitt, rött eller svart te), ett Rött te (i själva verket var det ett svart te, men det hette direktöversatt rött te), ett grön Wuxi-te och ett jasmin-te. Jag köpte fruktteet och Golden Buddha.

Det lilla grod/drak/dinosaurie-liknande djuret är ett Tea-pet, ett te-djur. Det har ett mynt i sin mun samt flera på ryggen. När man dricker te skall man skvätta lite te på sitt te-djur. Genom att göra detta tar man hand om det och mynten på ryggen kommer att resa sig. Ju högre upp de reser sig desto mer tur bringar de till hemmet. De finns flera olika sorter av detta djur. Vissa ändrar färg när man skvätter hett te på dem, andra inte. Det finns de som betalar stora summor pengar för ett te-djur som har mynt som rest sig högt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0