Stor röd stor lila

I sann höstanda håller vi på att bli förkylda, inget vi har vare sig lust eller tid med. Våra halsar är ömma och jag har varit hen lei (mkt trött) hela dagen. Vi smörjer våra halsar med tigerbalsam, dricker mycket vatten och hoppas på det bästa.

Hade en spännande lektion idag, som handlade om färg. De flesta namnen på färgerna har såklart en historia bakom sig, vissa mer intressanta än andra. Det spännande var kanske inte färgen i sig utan de saker som färgerna ihop med annat kan betyda.

Hóng rén (Röda människor) = populära människor. Det hela sträcker sig tillbaka till den tiden då man hade kejsare. Då var det bara människor med inflytande och lärda personer som fick bära rött. Idag kan popstjärnan vara en röd människa.

Lántiān báiyún (blå himmel vita moln) = Uttryck för väldigt bra väder

Dà hóng dà zǐ (stor röd stor lila) = påminner lite om röda människor men kan gälla både människor och saker. Röd är ju för övrigt en väldigt bra färg här i Kina. Den bringar tur, fast man ska aldrig skriva personers namn med rött bläck, eftersom detta syftar till avrättning.

Kāfēi sè (kaffefärg) = brun. Annat ord är Zōngsè

Huáng guā (gul melon) = gurka


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0