Pyjamas

När man kommer till ett nytt ställe lägger man lite extra intresse och vikt vid det som avviker från det man är van vid. När vi kom till Wuxi, reagerade vi på att människorna här gick omkring i pyjamas. Vi såg vuxna män och kvinnor traska omkring i vadderade pyjamasar prydda med stora nallar eller annat motiv mot färgglada bakgrunder på shoppingcentret eller lite var stans. När vi var i Beijing såg vi samma fenomen, man gjorde små utflykter med pyjamasen på

I och med Expo i Shanghai kan man läsa om Kina och just Shanghai lite extra just nu. Läste bland annat om pyjamastraditionen i Shanghai i det senaste numret av Liberal debatt. Där lyfte de fram några olika anledningar till varför pyjamasen, som för mig och många andra är något man använder i sitt hem, blivit ett plagg man bär offentligt.

 

♦ Under lång tid och på vissa platser fortfarande bodde/bor man i hus med delad toalett och kök. Det privata och offentliga flyter ihop.

♦ Förr var pyjamasen en form av statussymbol, det var fint att ha kläder som var till att bara sova i/ ha två uppsättningar av kläder.

♦ Vid pyjamasens introduktion i landet medföljde ingen introduktion om användningsområdet för plagget.

 

Det har skett förändringar i Shanghai i och med Expo och stan har snyggats upp i en rasande fart. Tydligen gäller det även pyjamas bärarna. Det finns volontärer i Shanghai, även kallade ”pyjamaspoliser” med uppgift att vänligt be de som bär sin pyjamas offentligt att gå hem och byta.


Kommentarer
Postat av: Annso

Haha, roligt.."det fanns ingen instruktion med till pyamasen" =)

2010-05-26 @ 07:27:20
Postat av: Linn

Vad hemskt!! Varför inte bara låta dem ha pyjamas och se det som en del av kulturen?



Haha, kul att ni hittade svaret på det i alla fall!

2010-05-26 @ 10:26:49
URL: http://linn-linuspalinjen.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0