Splitpant

I Sverige och många andra länder har barn blöja. I Kina har många barn byxor som inte är ihopsydda i grenen.  



Det är inte alla barn som endast har denna delade byxa, vissa har blöja.


Höst i Hangzhou

I Himlen finns Paradiset, på jorden Suzhou och Hangzhou…

 

Hangzhou är huvudstad i Zhejiang-provinsen och ligger vid Xihu (västra sjön) och har ett invånarantal på nära sju miljoner. Staden är känd för att vara en av de vackraste städerna i Kina.

 

Och nog var det fint. Staden hade mycket träd och buskar och området kring sjön var fullt av olika pagoder och annat. Vi hamnade mitt i hösten. Äntligen kunde vi ta del av de vackra höstfärgerna. Vi kunde heller inte valt en bättre dag att besöka Hangzhou på, himlen var blå och solen sken. Att ha en tunn tröja på sig var lagom.

Vi spenderade en stund med att gå längs vattnet och titta på alla människor och naturen.

 

På kvällen gick vi till nattmarknaden. Som verkligen var en marknad. En utomhusmarknad. Det var mycket människor, men ganska trevligt ändå.

 


förstaadvent

1.a advent, pyntas de flesta hem med olika accessoarer som hör julen till, så även residenset i Wuxi. Vi har dock inte förhastat oss i valet utav pynt utan nogsamt valt ut det bästa.



Idag är det

1 dag kvar till HANGZHOU

1 vecka kvar till TOKYO

3 veckor kvar till SVERIGE


freedigitalphotos

Helgutflykt

Helgens utflykt är bokad!

I den ingår:
-1.5 timmes tågresa
- Sjö
- Kinas himmel

m.m

I trafiken

Med jämna mellanrum ser man dem. De är utspridda över stans korsningar vid tider då det förekommer tryck i trafiken. De viftar med sin flagga och blåser i sin visselpipa, allt för att bringa ordning i trafiken. Går eller kör man inte tillräckligt fort får man en extra hög och lång vissling och ett frenetiskt vinkande med armen.




Det känns skönt att den ibland galna trafiken har några som ska styra upp den, även om det kanske inte alltid gör någon större skillnad.

Zhōngwén

Ett uttryck som har blivit lite av en favorit är Mǎ mǎ hǔ hǔ. Mycket användbart och i direkt översättning ganska roligt.

Mǎ mǎ hǔ hǔ
- häst häst tiger tiger = sådär

Chū zū chē - Ute hyra bil = taxi

Hóng lǜ dēng - röd grön ljus = trafikljus

Diàn yǐng yuàn
- Elektrisk skugga plats = Bio

Ofta är Zhōngwén (kinesiskan) fantastiskt logisk.

Kyligt

Till många butiker och även andra platser där en dörr skall vara, är det öppet, året runt. För att det inte ska bli galet kallt inomhus sätter man upp täckliknande skynken för dörröppningarna. De håller inte värmen jättebra och eftersom husen inte är isolerade blir det kallt i alla fall. Många butiker har nu börjat med sin vinteroutfit - jacka.


Det är höst

Beijing var kallt. Wuxi är härligt. Det är den 23 november och vi har ett härligt höstväder. Färgerna är kanske inte lika sprakande som de brukar vara i Sverige, men luften är lagom sval och nästan krispig och precis sådär höstig. Staden bjuder på en härligt blå himmel och en temperatur på 14 grader som tillåter att man endast bär en huvtröja och kan lämna jackan hemma.



Helgen

Actionnivån i huvudstaden var inte särskilt hög. Hannes var lite sådär halvpigg, tempot hölls därför ganska lågt.

 

Jag kom till Beijing 7.40 på morgonen på fredagen och lyckades sova lite mer än förra gången jag åkte. Jag hade turen att hamna vid fönstret, men oturen att få tågets största kines bredvid mig som ”flöt över” på min sida. Efter ankomst stod jag 40 minuter i taxikön som ringlade sig lång, men som hela tiden rörde sig. Vi bytte hotell och flanerade sedan lite allmänt.

 

Stor del av lördagen sällskapade vi med en av Hannes jobbarkompisar från Sverige. Vi gick på Silkmarket, en stor byggnad med en stor kvantitet med diverse kopior av kända märken. Bland grejerna fanns det skillnader mot den i Shanghai som vi brukar besöka, men försäljarstilen var den samma. "Lady lady, you want bags, watches, dvds", "Do you mean US dollar?", "Usually I say this price, BUT for YOU I give this price" osv osv osv.

 

Sen gick vi på nattmarknaden och tittade återigen på allt det äckligt fascinerande som dukades upp. Det var orm hit och skorpion dit och mitt bland allt detta kan man finna biff, friterad banan och räkor. De flesta som rör sig i området tar kort på det som säljs eller på varandra posande med t.ex. en jättespindel  redo att just sätta tänderna i den. I verkligheten backar man ur och slänger den i närmsta sop. Vi köpte varken orm, sjöstjärna eller ens frukt. Vi nöjde oss med att endast fotografera. Hannes gick på ett betryggande avstånd från stånden och jag tittade nära och noga på allt.

 

Söndagen blev mest en transportdag.

 

 

 

 


Nattmarknad

Vid åtminstone två platser i anslutning till Wangfujing Dajie i Beijing dukas läckerheterna upp en efter en.


Små skorpioner som sitter levande på spetten.


Fyra veckor kvar

det är allt vi har. Eller det är snarare fyra veckor och en dag kvar (men hey, vem räknar?) till vi sitter på planet som ska ta oss till Sverige. 17 december på förmiddagen lyfter vi och landar x antal timmar senare i Stockholm. Det är med blandade känslor som det närmar sig. Det ska bli roligt att träffa alla som man inte träffat på nästan ett år och det ska bli trevligt att kunna prata med människor utan den språkliga barriären, men det känns samtidigt konstigt, nästan lite läskigt. Tänk om vi inte tycker om Sverige längre? Tänk om vi saknar allt oljud, alla människor och alla avgaser så mycket att vi redan på flygplatsen vill vända tillbaka. Tänk om vi glorifierat Sverige så pass mycket att besvikelsen kommer som ett slag i ansiktet när vi inser att alla svenskar inte är trevliga, att allt inte är lätt i Sverige, att... att... att...


obligatorisk kinapose

Man hinner vänja sig vid många saker på förvånansvärt kort tid och under dessa månader här har vi vant oss vid mycket och ser det mer eller mindre som väldigt naturligt. Det som förut var konstigt känns inte konstigt längre. En sak jag dock aldrig kommer vänja mig vid är när man stoppar sina händer (som varit gud vet var) i riset som är på lösvikt och sedan smakar lite på det eller endast nöjer sig med att lukta och sedan vänder på handen så att allt ris åker tillbaka ner i lådan, eller när man låter sina barn leka i samma rislåda. Det är inte okej.



Nåja, det finns bra saker med Kinaland och det finns bra saker med Sverige. Precis som det finns sämre saker med de båda länderna. Man kan tycka om båda. Det hela löser sig, inga problem.

En sak som just nu är mycket bra med Kinaland och då framförallt Wuxi är att vi har 17 grader och sol (bakom diset)


WetWipes

När man rör sig i miljöer där det passerar och rör sig sisodär en massa miljoner människor, sprids baciller i en rasande fart. Att toaletter oftast inte har toalettpapper är också en bidragande orsak till att residenset har ett välfyllt förråd av



Våtservetter och pappersnäsdukar. Har aldrig varit en sådan flitig användare av dessa ting förrän vi flytade hit. Om man bortser från paniken som rådde i samband med svininfluensan.

Nu är väskan packad och om en timme påbörjas resan till Beijing. Rapport om helgen kan väntas på måndag.



Det är fler

Det är fler som checkat ut på senaste tiden. Bland dem är vattenbubblan. Den har slutat värma vårt vatten. Att få rykande hett vatten ur tappen är nu ett minne blott. Vi är tillbaka till att värma vatten i micron eller alternativt köpa en vattenkokare.



Det som tidigare gjordes med lätthet och utan stånk känns nu som att besegra ett berg (okej, lite överdrift)

Checkat ut

Energin har fulkomligt checkat ut.  Jag har en hosta som efter fyra veckors besittning av min kropp envist biter sig kvar. När tempot saktades ner passade kroppen på att gå ner i viloläge och verkar inte riktigt vilja starta upp igen. Jag ger den till imorgon kväll, då jag återigen packar väskan och tar tåget upp till Beijing. Hannes är där nu med jobbet och då tänkte vi att vi kör en spontan Beijinghelg.

Planeringen här är inte riktigt så som vi är vana vid i Sverige. Hannes resa beslutades det om igår förmiddag, tidig kväll igår lyfte planet. För planeringsmänniskor som oss har det inte varit helt enkelt att vänja sig vid detta. Att släppa på planerandet är ett måste, det fungerar ändå inte . Att säga ”inga problem” och ”det löser” har blivit en total sanning, för det stämmer verkligen här (oftast).

 


Från muren i våras när vi var upp i norr.


Dagens födelsedag

Grattis Göran P på födelsedagen!



Fars dag

Idag säger vi grattis till papporna på Fars dag



Beijing

Kl 21.45 i tisdags gick vi på tåget som skulle ta oss till Beijing. Att resa i ekonomiklass var inte så spännande som man skulle kunna tro. Det var precis som att resa i ekonomiklass på de vanliga tågen Wuxi-Shanghai. Man satt tre eller två i bredd. Jag hamnade i mitten av en trea och Angelica i en tvåa längre fram i vagnen. Resan gick bra, men det blev inte särskilt mycket sömn. Hamnade framför en man som snarkade och vars snarkningar lät som en midre såg, som skar genom mina öronproppar. 4.30 somnade jag och 6.30 tändes vagnen upp och förberedelser för att stanna i Beijing var i full gång. Resans totala längd var 10 timmar och hastigheten på tåget var mellan 130 och 200 km/h

Vi tog oss från tågstationen till vårt hostell via tunnelbanan. Jag har aldrig hamnat i rusningstrafiken i tunnelbanan förrut och planerar att inte göra det igen. Det var galet mycket människor och det fanns personal på hållplatserna som hjälpte till att knuffa och pressa in människor på vagnarna. Efter två byten var vi äntligen framme. Vi checkade in och gick in i vårt rum som vi delade med fyra andra personer och somnade.

På eftermiddagen åkte vi till himmelska fridens torg, sen vidare till Beihai park nordväst om förbjudna staden och avslutade med nattmarknad, där delikatesserna skorpion, larver, testiklar av olika slag, bläckfiskar och diverse annat dukades upp. Då minneskortet till kameran beslutade sig för att sluta fungera finns tyvärr inget bildbevis på Angelica när hon festade loss på orm och skorpion, eller på något annat som vi gjorde under dagen.

Torsdagen ägnades åt lite småfix och allmänt strosande och avslutades med nattåg tillbaka till Shanghai för min del. Jag beslutade mig för att ta soft sleeper, trots att den är nästan dubbelt så dyr som ekonomi (655 RMB vs 327 RMB) Soft är inte något ord jag skulle välja för att beskriva det man fick, men att använda sig av "slaf som är påminner om en parkbänk" är nog för långt och får inte plats på biljetten. Men det var rent och det fanns kudde (som var fylld med frön), täcke, te-termos och tofflor.



Jag hamnade i samma kupé som tre manliga kineser. De var nyfikna på mig och frågade massa saker och bjöd mig på solrosfrön som smakade te. Som tur var kunde den yngsta engelska, annars hade konversationen kunnat bli lite enformig, då det inte tog särskilt lång tid innan jag sagt allt jag kan på kinesiska. De frågade mycket om Hannes och om han var chef, var vi bodde, om det var fint i Sverige m.m. Resan ner var behagligare än resan upp, men bjöd inte heller den på särskilt mycket sömn.

För att komma hem fick jag byta tåg i Shanghai på stationen HongQiao (som enligt tågtidningen är världens största tågstation.)






Dagens födelsedag...

Grattis på födelsedagen önskas Emil som fyller tretton!!

Luzhi

25 km sydost om Suzhou ligger kanalstaden Luzhi som vi åkte till idag. Vi tog tåget till Suzhou och bytte där till buss som tog lite över en timme. 


Lingshan Grand Buddha

Dagens utflykt gick till Lingshan Buddha som ligger i utkanten av stan, ca 50 minuter med taxi eller nästan 1.5 timme med buss. När vi kom dit möttes vi av en entréavgift på 180 RMB/person, vilket vi tyckte var lite saftigt, men då vi tagit oss ända ut dit, bestämde vi oss för att vi skulle gå in. Området var gigantiskt och fyllt med små broar, träd, blommor och byggnader i olika utföranden. Vi tillbringade två timmar där inne och hann inte se hela, men ganska stor del.  


Själva Buddhan är gjord av brons och är 88 meter hög.

Lördagen

Nu har Karin åkt hem till Sverige igen, och kvar är Jag, Hannes och Angelica. På tisdag åker jag och Angelica nattåg till Beijing, vilket förväntas ta ca 10 timmar. När hon åkte ner åkte hon soft sleeper och nu valde vi den andra klassen som är ekonomi. Vi vet inte riktigt vad det innebär att åka ekonomi, men det blir nog säkert bra.





Gårdagen tillbringade vi i Shanghai med tygmarknad, dumplings, matgata, f-market, obligatoriska poser vid utplacerade skulpturer.

Uppdatering


Nu har det varit fullt ös igen. Kom tillbaka från HK i torsdagskväll och igår förmiddag hämtade jag upp Angelica på tågstationen.

HK:

Vi landade i Shenzhen i södra Kina och tog därifrån bussen över gränsen och in i Hong Kong, vilket gick mycket smidigt. Vi gick ur fastlandet Kina och in i HK på samma plats. Därefter åkte vi till HK island. Där Vänner till Karins familj hämtade upp oss. Vi blev skjutsade till det som blev vårt hem de närmsta dagarna.

Solnedgången beskådades från The Peak, som bjöd på en betydligt klarare sikt än när jag och Hannes var där i juni.




Sen har vi:

Besökt en vattenreservoar


Vi har badat fötterna i havet


Gått lite på en open-air market

Åkt färja ut till Cheng Chau, en av öarna som ligger omkring HK.

Strollat omkring på HK Island

Åkt dubbeldäckarspårvagn

Åkt rulltrappa

Ätit Dim Sum (ångade bullar, vårrullar, dumplings m.m.) på en flytande restaurang. Jag äter inte skaldjur, vilket inte är någon höjdare då man i de här delarna av världen äter väldigt mycket av det. Det smygs in räkor, bläckfisk och andra former av sjödjur i allt möjligt. 


"Pannkakan" på bilden innehöll ostron, vilket gjorde alltihopa till en enda stor slemkaka. Det blev ingen favorit hos mig.

Vi åt även hotpot

Man har en stor bytta med en kokande bas och sedan beställer man in vad man vill ha i den. Det beställdes in fiskhuvuden, bläckfisk, fiskbollar, räkor (hela) och annat smask. För att jag skulle få något att äta beställdes det även in sallad, pumpa, kyckling, biff, lamm och lite annat. 

Vi var i nya territorierna och köpte färsk fisk.

Kvinnan har nyss fjällat och tagit ut innanmätet på levande fiskar.


RSS 2.0